joi, septembrie 06, 2007

Clanul Becali inhata 90 de hectare la marginea Capitalei


Finantatorul clubului Steaua, George Becali, a achizitionat serele de la Popesti-Leordeni, care se numara printre cele mai productive din Europa. El intentioneaza sa faca o investitie de 20 de milioane de euro.
Becali a dat asigurari ca, in ciuda interesului imobiliar pe care-l presupune zona, va pastra destinatia terenurilor inca minimum cinci ani, timp in care ar dori sa dubleze profitul, ajungand la 4-5 milioane de euro pe an.
„De sere se vor ocupa nepotul meu, Vasile Geambazi, alaturi de viitorul meu fin, Culcescu Horia. Eu doar le-am dat banii. De modernizare se va ocupa o firma din Olanda”, a declarat Becali.
A cumparat la 10% din valoare
Finantatorul Stelei a recunoscut insa ca valoarea imobiliara a terenului nu este deloc de neglijat. „Daca se mai scumpeste energia si serele nu vor fi rentabile, nu-i nicio problema. Terenurile valoreaza 400-500 de milioane de euro”, a afirmat latifundiarul din Pipera. Chiar daca acesta nu a dorit sa dezvaluie suma tranzactiei, surse din piata sustin ca pretul total pentru cele 90 de hectare de sere a fost de circa 40 de milioane de euro.
Potrivit specialistilor imobiliari, terenul pe care se afla serele valoreaza intre 80 si 100 de euro/metru patrat pentru suprafetele stradale si 40-50 pentru cele din planul secund. In momentul achizitionarii unor suprafete mari, pretul scade cu circa 10%-20%.
Serele din Popesti-Leordeni se afla in portofoliul firmei Leoser SA. Potrivit datelor din Registrul Comertului, proprietarii firmei sunt Vasile Geambazi, cu 48%, Horia Culcescu, cu 14,9% si Marin Culcescu (tatal lui Horia), cu 36,9%. Serele au fost preluate de Leoser in 2003 de la stat si din administrarea ADS. Privatizarea a fost considerata la acea data „frauduloasa”, deoarece nu s-a luat in calcul faptul ca serele erau revendicate de fostii proprietari ai terenului, in baza Legii 10/2001.
Protejate de Nastase
Guvernul Nastase a avut in grija serele de la Popesti-Leordeni pentru care a garantat un credit de 70 de miliarde de lei vechi (doua milioane de dolari). Banii au intrat in refacerea serelor afectate in urma grindinei din 2004. Calamitatile au distrus atunci 62 de hectare in totalitate si 28 de hectare in proportie de aproape 60%, dar multe voci au acuzat firma SC Leoser SA (proprietara serelor) ca nu a achizitionat instalatii impotriva grindinei (cum ar fi tunurile sonice sau antigrindina).
Directorul Leoser, Constantin Stanciu, a primit ajutorul de la guvern dupa ce s-a plans ca distrugerea serelor va trimite in somaj sute de oameni. Desi reprezenta un ajutor de stat, guvernul nu s-a ferit sa garanteze banii necesari refacerii serelor, luati ca imprumut de la BCR.
Creditul a fost garantat de stat, asa cum arata o hotarare de guvern luata in 20 de zile de la producerea pagubei. Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania, considera ca aceasta este „o masura care distorsioneaza piata si deschide calea unor abuzuri”.
AU INCONJURAT CAPITALA
Neamuri pasionate de horticultura
Horia Culcescu este patronul SC Leader International si a obtinut acum exact un an, gratis (adica printr-un contract de asociere in participatiune), 26 de hectare in nordul Capitalei prin achizitionarea serelor Pipera. Contractul de asociere, incheiat fara licitatie, este pe 15 ani. RAAPPS, proprietara lor, a motivat acest contract prin imposibilitatea financiara de a administra serele.
Horia Culcescu a mai luat si serele din Berceni. Guvernul Radu Vasile a impartit prin hotarare de guvern Institutul de Cercetare pentru Valorificarea Produselor Horticole. 14,6 hectare au ajuns la Institutul de Cercetare si Marketingul Produselor Horticole, iar 49,3 hectare au ajuns la SC Berser SA. Aceasta firma a fost cumparata la scurt timp de SC Leader International pentru un milion de dolari.

Teodora Trandafir & Catalin Balan
Evenimentul zilei joi 6 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Niciun comentariu: