joi, septembrie 06, 2007

Mici schisme la Adunarea Ecumenica


Aproximativ trei sferturi dintre membrii Sinodului au boicotat Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu. In plus, catolicii, ortodocsii si protestantii prezenti au demonstrat ca ecumenismul nu prea functioneaza.
Printre cei aproximativ 2.500 de participanti la a treia Adunare Ecumenica Europeana, reprezentanti ai tuturor cultelor din Europa, ieri la Sibiu s-au aflat, potrivit informatiilor oficiale furnizate de Patriarhie, doar 16 membri ai Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, adica circa un sfert. Majoritatea ierarhilor ortodocsi romani au decis sa nu participe la cel mai important eveniment din ultimul deceniu privind unitatea crestina.
Desi Adunarea este organizata de Conferinta Bisericilor Europene si de Conferinta Episcopilor Catolici Europeni, amfitrionul de facto al manifestarii a fost IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Calitatea sa de loctiitor al Patriarhului, functie pe care o mai detine pina miercurea viitoare, cand va fi ales succesorul PF Teoctist, s-a potrivit perfect, in contextul evenimentului, cu cea de promotor al miscarii ecumenice in Romania. Evenimentul de la Sibiu a demonstrat insa ca putini dintre colegii sai din Sfintul Sinod ii impartasesc convingerile. IPS Laurentiu Streza, mitropolitul de la Sibiu, a fost unul dintre putinii ierarhi ce i-au stat alaturi. Potrivit Patriarhiei, dintre mitropoliti, printre participantii la prima zi a lucrarilor s-a mai aflat doar IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, iar dintre arhiepiscopi au fost la Sibiu IPS Andrei, de la Alba-Iulia, si IPS Teodosie, de la Constanta. IPS Bartolomeu, mitropolitul Clujului, este singurul ierarh care si-a motivat pana acum absenta de la evenimentul dedicat ecumenismului. Prin intermediul purtatorului de cuvant Bogdan Ivanov, acesta a explicat ca agenda sa este incarcata, ca urmare a faptului ca in ultimele doua saptamani a fost plecat in concediu intr-o statiune pentru tratament. Data si locul organizarii celei de-a treia Adunari Ecumenice Europene sunt cunoscute insa de cativa ani, cea de-a doua desfasurandu-se la Graz, in 1997. In plus, IPS Bartolomeu nu i-a delegat nici pe cei doi episcopi vicari de la Cluj sa participe, trimitandu-i doar pe decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa si pe consilierul cu probleme culturale al Mitropoliei.
Patriarhia neaga insa ca la nivelul Sfintului Sinod ar exista un curent „antiecumenic“. „Nu este relevant pentru BOR si mai ales pentru Sfintul Sinod, desi nu se poate contesta ca exista niste accente antiecumenice in zona monahala. Ele reprezinta insa sub 5%“, a declarat cu o zi inainte de debutul Adunarii preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei. IPS Daniel a incercat prin discursul sustinut ieri sa mascheze aceasta divizare de la nivelul conducerii BOR, invocand numele „adormitului intru fericire“ Teoctist, care, in mai 1999, „a avut bucuria sa-l asculte pe episcopul Romei rostind la Bucuresti Crezul in limba romana“, pentru ca trei ani mai tarziu, in Bazilica Sfintul Petru, la randu-i, sa rosteasca rugaciunea din anul 381 „pentru a marturisi tezaurul comun al credintei crestine“.
Nu doar majoritatea membrilor Sfintului Sinod au aratat insa ca nu impartasesc viziunea ecumenista, ci si unii reprezentanti de varf ai celor mai importante biserici din Europa. IPS Kirill, mitropolit de Smolensk si Kaliningrad, presedinte al Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei de la Moscova, a fost cel mai transant dintre toti. Intr-o conferinta de presa in care i-a avut alaturi pe reprezentantul Vaticanului si pe cel al protestantilor germani, IPS Kirill nu s-a sfiit sa spuna ca nu este sigur daca va semna rezolutia cu care se va finaliza Adunarea de la Sibiu. „Ne confruntam cu o criza a miscarii ecumenice, cu o noua sciziune a familiei crestine. Aceasta din cauza faptului ca nu avem o perceptie comuna asupra moralei crestine. Care este mesajul crestin cu privire la pacat ? Aceasta este o grija majora pe care vreau s-o impartasesc cu dvs.“, a punctat IPS Kirill.
Desi a sustinut ca „diversitatea nu inseamna neaparat diferenta, episcopul Wolfgang Huber, presedintele Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania, nu a ezitat nici el sa puna degetul pe rana. „Bisericile protestante nu sunt multumite, de exemplu, de cum este abordata chestiunea botezului. Bisericile noastre ar trebui sa gaseasca o expresie comuna, asumata de toti si care sa-i atraga pe toti cei ce doresc sa se apropie de credinta crestina“, a spus episcopul Huber.
In ton cu un document recent emis de Congregatia pentru Doctrina Credintei de la Vatican, considerat de unii prelati din BOR un atac la adresa ortodoxiei, cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestine, a pledat pentru o atitudine sincera a participantilor. „Nu trebuie doar sa fim draguti unii cu altii“, a spus el. In discursul pe care l-a rostit in fata celor peste 2.000 de participanti, cardinalul a pledat pentru unitatea Europei si a dat explicatii pentru documentul ce a parut o piedica pusa ecumenismului. „Am vrut sa dovedim adevarul, asa cum asteptam din partea celorlalte biserici. Diferentele nu se refera la crestinism sau mantuire, ci la transmiterea concreta a mantuirii si la biserica vazuta“.
Inca o palma pentru Duda
Presedintele Traian Basescu a lasat formalismul la o parte cand a venit randul principelui Radu Duda sa transmita mesajul regelui Mihai. Cand acesta tocmai ajunsese la tribuna, Basescu s-a ridicat si a plecat impreuna cu suita, lasandu-l cu vorbele in aer pe print. Este a doua oara cand presedintele isi manifesta public „lipsa de respect“ fata de ginerele regelui, prima oara facand-o in urma cu cateva luni intr-o emisiune tv. „Mare print, mare caracter“, a rostit atunci zeflemitor.
Traian Ecumenicul
Traian Basescu a fost prezent miercuri dimineata la deschiderea oficiala a Adunarii Ecumenice Europene. El s-a aratat incantat de privilegiul Romaniei si al Sibiului de a gazdui un astfel de eveniment si a recunoscut ca prezenta lui la Adunare este una formala si ca el nu are putere de decizie in privinta ecumenismului.

Mirela Corlatan
Cotidianul joi 6 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: