luni, noiembrie 26, 2007

* ----- *


* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

Oalele sparteSorin Rosca Stanescu – Ziua – citeste aici -
Cetateanul are dreptul sa stie de ce imense energii organizatorice, de inteligenta ale oamenilor politici si reprezentantilor mass-media au trebuit sa fie irosite pentru a intoarce pe toate fetele circumstantele unui referendum fara rost”.

Un referendum cat o demisie... in cinci minuteGabriel Klimovicz – Gardianul – citeste aici
Duminica s-a incheiat ultimul act politic important din acest an. 2007, primul al prezentei Romaniei in Uniunea Europeana. S-a incheiat cu votul pentru Parlamentul European si pentru referendumul initiat de Traian Basescu. Un referendum, de fapt, menit sa mascheze campania electorala anticonstitutionala a presedintelui Romaniei in favoarea Partidului Democrat. Votul celor care s-au dus la urne pentru referendum este mai putin important decat numarul celor absenti. Absenta masiva de la referendum este o palma data stilului de a face politica al presedintelui Basescu: o politica prin ricoseu, altoita pe actele guvernului Tariceanu fara de care ar fi ca si inexistenta; demagogica, fara un alt scop decat obtinerea unor beneficii de imagine in favoarea sa sau a PD, in orice caz, o politica lipsita de orice viziune pentru Romania in ansamblu, cu liberalii, social-democratii, democratii, peremistii si udemeristii ei. Cum a debutat anul politic 2007, asa s-a si incheiat”.

Cum percep varfurile societatii romanesti sfanta proprietateCornel Ivanciuc – Gardianul – citeste aici -
Daca ai locuit cu chirie intr-o casa nationalizata si-ti mai tii si acum cartea de munca la stat, sansele de-a intelege ce vrea de la viata asta un proprietar cu acte in regula sunt aproape nule. Parerea presedintelui despre proprietate tiuie precum crivatul siberian: „Noi nu avem de retrocedat paduri, pamånt sau case. Partidul Democrat isi justifica implicarea in guvernare, doar daca se face reforma in economie, doar daca se schimba ceva in bine in ce priveste conditiile de trai ale oamenilor”. Ea s-a mai nuantat o tara, atunci cand a venit vorba despre paduri si despre prezervarea de catre stat a padurilor. Discursul presedintelui a devenit din unul sententios, unul scrasnit si amenintator: „In ce priveste protectia fondului forestier, noi credem foarte mult in asigurarea acestei protectii (sic !). Un obiectiv de la care este greu de crezut ca vom abdica de dragul unei coalitii” ”.

ANALIZE SI COMENTARII

Observatii despre alegeri. Duminica, ora 16.00Rares Bogdan – Ziua – citeste aici -
Lehamite. Scarba. Greata. Dezgust”.

Referendumul lui Basescu - inutil si subversivDan Pavel – Ziua – citeste aici -
Tot mai dispretuitor fata de democratia pluralista, Basescu a compromis serios primele alegeri din Romania pentru Parlamentul UE. I-a pasat mai mult de promovarea agendei sale personale si de gasca decat de interesul public. A existat totusi o utilitate partiala a referendumului: campania electorala a presedintelui Romaniei pentru partidul sau de provenienta, PD. Partidul Democrat se afla in momentul de fata la un nivel de sprijin electoral absolut nemeritat. Daca, Doamne fereste, Basescu pateste ceva, partidul se va prabusi”.

Momente de rascruce, precizari necesareOctavian Hoandra – Ziua – citeste aici -
Sunt momente in care fara sa vrei, te situezi de o parte sau de alta a chiar propriei tale vieti; a propriilor tale convingeri, pe care le-ai crezut de nezdruncinat”.

Votul direct a murit. Traiasca PD si PLD !Ioana Lupea – Evenimentul Zilei – citeste aici -
Esecul referendumului pentru introducerea votului direct va fi convertit in succesul PD si al PLD la euroalegeri”.

POLITICA

Parlamentul European inaintea alegerilor de ieriD.C. – Ziua – citeste aici -
Parlamentul European are 785 membri, acestia fiind afiliati la 7 grupuri parlamentare, dupa cum urmeaza:
Partidul Popular European - 278 membri, 9 europarlamentari romani; Partidul Socialist European - 218 membri, 12 europarlamentari romani; Alianta Liberal Democratilor Europeni - 104 membri, 8 europarlamentari romani; Uniunea pentru o Europa a Natiunilor: 44 membri, nici un roman; Grupul Verzilor - Alianta Europeana Libera: 42 membri, nici un roman; Grupul Stangii Europene Unite - Verzii Nordici de Stanga: 41 membri, nici un roman; Grupul Independenta-Democratie: 24 membri, nici un roman; Fara Grup - 34 europarlamentari neafiliati, din care 6 europarlamentari romani”.

Tariceanu: "Nu am votat referendumul inutil"Razvan Gheorghe – Ziua – citeste aici -
Liderul PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a votat ieri, la Colegiul National Cantemir Voda, din Bucuresti, doar pentru europarlamentare, dar nu si la referendumul privind votul uninominal, explicand ca este inutil sa voteze pentru uninominal, atat timp cat exista o lege asumata de Guvern”.

Prezenta redusa: Bucurestiul codas, Harghita fruntasOvidiu Banches – Ziua – citeste aici -
“Numai 27,29% dintre votanti se prezentasera la urne, pana la ora 19.00, pentru alegerile europarlamentare, potrivit comunicarii Biroului Electoral Central. In mediul urban, prezenta era de 23,01%, iar in mediul rural de 33,20%. Participarea cea mai redusa se inregistra in Bucuresti (19,20%)”.

Referendumul rupe PSDRoxana Andronic – Ziua – citeste aici -
Traian Basescu a reusit sa sparga PSD. Confirmarea a venit chiar in ziua votului pentru euroalegeri si referendum, cand Iliescu, Nastase si Oprescu au refuzat categoric sa voteze pentru proiectul Cotrocenilor, in timp ce Geoana si apropiatii sai au mers fara rezerve pe mana sefului statului. De altfel, presedintele a separat apele si in interiorul Grupului de la Cluj, Ioan Rus optand pentru referendum, in timp ce Ilie Sarbu votand doar pentru europarlamentare. Practic, ziua votului a aratat un PSD complet divizat, incapabil sa mai joace, macar de dragul imaginii, intr-un partid puternic, unit si solidar cu conducerea sa”.

Maghiarimea divizataR.I.P. – Ziua – citeste aici -
Alegerile europarlamentare au avut un efect fara precedent pentru comunitatea maghiara din Romania, divizata in privinta optiunii de vot intre UDMR si Laszlo Tokes, fapt recunoscut ieri chiar de primul candidat al Uniunii pentru PE, Gyorgy Frunda (foto)”.

Vot anti-populist: Basescu, Becali si Vadim, marii invinsiAdriana Dutulescu, Cristian Oprea, Lucian Gheorghiu, Raul Balogh, Diana Lazar & Dan Duca – Cotidianul – citeste aici -
Traian Basescu, Gigi Becali si Vadim Tudor sint marii invinsi ai zilei de ieri. Marii invingatori - Stolojan, liberalii lui Calin Popescu-Tariceanu si episcopul Laszlo Tökes”.

Am oprit exportul de Catavenci !Anca Simina & Florin Ciornei – Evenimentul Zilei – citeste aici -
Romanii au taxat, la vot, partidele a trei lideri care practica o politica „mitica”, demna de personajele lui Caragiale: Gigi Becali, C.V. Tudor si Dan Voiculescu. Voturile romanilor au consfintit consolidarea unui trio dominant al scenei politice: PD-PSD-PNL”.

Referendum nevalidat de electorat. Primele euroalegeri urmarite de romani la televizorLuminita Castali, Madalina Balan, Sorin Simion, Ciprian Predescu, Paul Murvai & C. Cristofan – Gardianul – citeste aici -
“Primul scrutin pentru Parlamentul European organizat in Romania s-a bucurat de un dezinters major din partea populatiei. Astfel, conform estimarii BEC pentru ziua de ieri, ora 19.00, prezenta la urne pentru euroalegeri a fost doar de 27,29%. Cea mai scazuta prezenta la vot s-a inregistrat in Capitala. Cat priveste referendumul prezidential pentru votul uninominal, populatia s-a prezentat la vot in procent de 22,79%, conform estimarii BEC de la ora 18.00”.

Basescu - „tradat“ de poporMarius Vulpe – Adevarul – citeste aici -
Referendumul national pentru introducerea votului uninominal are toate sansele sa fie respins din cauza absenteismului masiv inregistrat ieri la urne. Propusa si sustinuta de presedintele Traian Basescu, introducerea sistemului de vot uninominal nu a reusit insa sa-i scoata pe romani din case”.

ULTIMA ORA

Proba caselorRazvan Savaliuc & Silviu Alupei – Ziua – citeste aici -
In goana sa de a pune mana pe cat mai multe case de lux din ograda statului, actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a uzitat in anii trecuti de cateva artificii juridice menite sa creeze o aparenta de legalitate aventurilor sale imobiliare. Asa se face ca, la momentul anului 2002, in cartea de identitate Traian Basescu avea un alt domiciliu decat cel al sotiei sale Maria Basescu, desi cei doi nu erau certati si nici nu locuiau la adrese diferite, dupa cum s-ar fi putut crede”.

Basescu: Referendumul este o lectie, inclusiv pentru mineRl on line – Romania Libera – citeste aici -
In privinta referendumului, seful statului a spus ca "se constituie intr-o lectie inclusiv pentru mine, dar nu voi inceta sa cred si sa sustin ca romanii doresc primenirea clasei politice". Presedintele a precizat ca 89% dintre cei care au votat astazi la referendum, au votat "DA". "Nucleul dur interesat de viata societatii, cei aproape 30% dintre romani aflati la vot, sustin schimbarea codului de alegere a parlamentarilor" si niciun om politic responsabil nu poate face abstractie de acest lucru, a precizat Basescu.
"Cei 5 milioane de romani care au fost astazi la vot si cei 4,2 milioane care au votat pentru votul uninominal in doua tururi, vor avea un profund sentiment de frustare sa vada ca nimic nu s-a schimbat. Imi reprosez ca nu am alocat mai mult timp sa explic de ce e important sa se voteze", a declarat Basescu”.

Dezinteres la patrat ! 25 noiembrie: Referendum inutil, Europarlamentare ignorateJN online – Jurnalul National – citeste aici -
Prezenta la euroalegeri, ora 21: 29,12% Prezenta la vot la alegerile europarlamentare era, duminica, la ora 21.00, ora inchiderii urnelor de 29,12% din numărul alegatorilor inscriai in liste, potrivit comunicarii BEC.
Prezenta la referendum, ora 21: 26,04% Romanii au votat in proportie de 26,04% pana duminica la ora 21.00, la referendumul privind votul uninominal.
La referendum: au votat “DA” 89,2% dintre cei care s-au prezentat la vot si “NU” 10,8%. Prezenta inregistrata, asa cum arata CSOP, a fost de aproximativ 27%, ceea ce duce la invalidarea referendumului”.