luni, octombrie 15, 2007

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* ----- *


Girly glitter comments from www.GirlyTags.com

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

Gavarisi transnistreana, Orbane ?Victor Roncea – Ziua – citeste aici -
Multor romani li s-a parut, poate, aberanta ultima actiune agresiva a Republicii Moldova indreptata impotriva Romaniei. Aceasta este, insa, un mizilic pe langa ce ne-au facut "moldovenii" la Bruxelles”.

Retorica spagii: Muresan a avut profesori de dictieMariana Bechir – Cotidianul – citeste aici -
Una dintre tacticile lui Ioan Avram Muresan in fata procurorilor DNA a fost sa explice inmanarea presupusei mite prin firescul unor vechi relatii de prietenie. Acest tip de argument a mai fost folosit si de alti demnitari”.

Lustratia de drept comunCristian Teodorescu – Cotidianul – citeste aici -
Trenul Revolutiei era atit de plin cu lustrabili in 1990, incat s-ar fi golit vagoanele in caz ca ar fi luat cineva in serios Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara”.

ANALIZE SI COMENTARII

Ce castiga PNL din "scandalul Remes"Dan Pavel – Ziua – citeste aici -
Ideea ca PNL iese complet compromis din scandalul de coruptie care il are in centru pe Remes este falsa. De fapt, toate partidele din Romania ar trebui sa aiba cate un Remes deconspirat la televiziune, fie si in maniera indoielnica reclamata de unii. Pentru ca sunt cateva mii de remesi imprastiati prin partidele autohtone, de la Putere si din Opozitie, parlamentare si extraparlamentare. Acesti remesi au intrat in partide si in politica pentru a-si urmari strict interesele lor individuale sau de grup”.

O survolare cu CiupilanOctavian Hoandra – Ziua – citeste aici -
Obisnuit fiind cu copiii magnatilor din ziua de azi, despre care, de obicei, auzi ca "tati" le-a cumparat, cu diverse ocazii, masini care de care mai scumpe, cand am auzit ca tanara odrasla a unuia din inaltele fete rrome este posesorul, nici mai mult, nici mai putin, decat al unui avion, am avut o revelatie. Nu mai stiu daca fiul era al unui sambelan sau chiar al Regelui”.

Dragul mamii, sa stai departe de golani !Rares Bogdan – Ziua – citeste aici -
... “si de mitocani, si de marlani si de sarlatani, si de cei ce injura, scuipa, hahaie sau joaca giamparale tiganesti in zi de Sfanta Sarbatoare !

Noua tipologie a noii clase politiceRed Apple – Ziua – citeste aici -
Ultimele saptamani au adus in primplanul vietii publice un nou actor: Directia Nationala Anticoruptie. Unii o contesta, altii o detesta, iar altii o lauda si o sustin. Fiecare dintre cei ce-i invoca numele are argumente bine consolidate. Fie ca DNA este considerata politie politica sau abuziva si propagandistica in favoarea presedintelui, fie ca este considerata ultima frontiera a luptei pentru civilizarea politicienilor sau instrument de reforma a clasei politice, mai profunda decat legea votului uninominal, institutia este invocata in general in soapta si cu teama”.

De ce nu este Mircea Badea jurnalist ?Alexandra Badicioiu – Cotidianul – citeste aici -
Senzationalistul, paradoxalul, incruntatul si arogantul. Sunt brandurile crescute in presa romaneasca, voluntar sau impotriva lor, de Dan Diaconescu, Catalin Tolontan, Robert Turcescu si de Mircea Badea, potrivit celor care au participat ieri la emisiunea "Zece pentru Romania", de pe Realitatea TV”.

Ori la putere, ori la ocna !Florian Bichir – Evenimentul Zilei – citeste aici -
"Lupta politica in Romania a ajuns intr-o fundatura. Si asta pentru ca nu mai este o lupta de idei, o dezbatere pe programe electorale, pe solutii, ci o rafuiala continua".

Securist turnat la ParchetAlin Ion – Evenimentul zilei – citeste aici -
Un gorjean, urmarit si anchetat de Securitate, a depus o plangere penala impotriva celui care l-a turnat. Constantin Tapus il acuza pe Ion Stoienoiu de marturie mincinoasa si denunt calomnios. Tapus spune ca, in urma notelor informative intocmite de colegul sau de serviciu, a fost supus la violente verbale si fizice, discreditat in fata colegilor si discriminat pe plan profesional.
‘Am fost luat de acasa cu forta, urcat in masina si bagat in ancheta. Am fost agresat. Am fost in permanenta supravegheat de Securitate, chiar si dupa ce ancheta s-a terminat. Colegii se temeau sa mai discute cu mine’, spune Tapus
”.

Cate Romanii ?Ion M. Ionita – Adevarul – citeste aici -
Pentru multi, solutia este ruperea puntilor de legatura cu societatea.
Stiam ca sunt cel putin doua de pe vremea lui Adrian Nastase. Fostul premier, incercand sa inteleaga de ce a pierdut alegerile, impartise tara in doua: o jumatate care il votase pe el si cealalta - usor mai mare ! – care pusese stampila in dreptul lui Traian Basescu.
Cele doua Romanii isi duc viata paralel si nu sunt interesate una de cealalta, mai spunea liderul de partid si de stat din 2004. Dupa trei ani, realitatea ne arata ca cele doua Romanii nu numai ca nu s-au reunit, dar s-au sfaramat de tot in cioburi si bucati-bucatele…


Onoarea patata a Rodicai CulcerRadu Calin Cristea – Adevarul – citeste aici -
“… Caseta a fost aruncata in poala televiziunii publice de cercuri de interese politice lesne sesizabile si care au putut eventual implica si DNA si/sau serviciile secrete. Ajungem, in fine, la TVR. Nu-mi amintesc ca din zilele de desantata diversiune din zilele Revolutiei, televiziunea publica sa mai fi difuzat, in exclusivitate, o asemenea bomba de presa.
Faptul ca Rodica Culcer a dat OK-ul acestui film denota nu stofa de calitate a jurnalismului practicat de ea atatia ani la BBC, ci altceva, oribil de tendentios si in genul demascarilor din perioada stalinista. Pana acolo a mers autodezonorarea dnei Culcer incat nu s-a sinchisit nici macar sa vorbeasca despre verificarea autenticitatii acelei casete din cel putin doua (daca nu cumva chiar trei) surse alternative. De vina sa fie obedienta politica dovedita a dnei Culcer ?…


Farmecul discret al spagiiSimona Popescu – Romania Libera – citeste aici -
“…. In realitate ce avem ? Reteta spertului: un demnitar, un intermediar, un mituitor si omul cu pontul, cel care divulga informatia legata de zona de castig. Vina este a unui intreg sistem corupt, care functioneaza astfel din timpuri stravechi si pe care nimeni nu l-a atacat in profunzimea lui. Putini stiu ca la nasterea Romaniei ca stat spaga era ceva oficial. Cei care au avut curiozitatea sa citeasca primele legi ale bugetului Principatelor Unite au descoperit cu stupoare ca acolo erau prevazute explicit spagi chiar si pentru cadanele din haremul sultanului. Politicienii si afaceristii postdecembristi au dezvoltat reteta, adaugandu-i si cateva condimente: rude ale fostilor demnitari comunisti si securistii. Toti cu partea lor de beneficiu. Omul de rand cunoaste si el "reteta succesului". Practic, in Romania actuala, fara folosirea ei, este aproape imposibil sa te descurci. Multi dau si multi primesc. Mituitii isi opresc cota, iar restul merge mai departe. Numerosi functionari stiu ca nu-si pot pastra locul de munca daca nu devin rotite ale angrenajului. Tipul acesta spiralat de trimitere a spagilor la niveluri ierarhic superioare este astfel construit incat cine nu accepta "sa dea" are sanse foarte mici de rezolvare a problemei, ba mai este si amanat, umilit si trimis frumos la plimbare”.

Unicul lor pacatos ??Tom Gallagher – Romania Libera – citeste aici -
“… Asemenea si alte argumente, mai mult sau mai putin ingenioase, sunt deja vehiculate in mass-media – refrenul enuntand ca metodele utilizate pentru eradicarea coruptiei sunt mai grave decat actul in sine. Dar, in pofida noianului de justificari si eludari, problema majora nu poate fi tainuita: Romania are, de-acum, imaginea unei tari in care flagelul spagii este nu doar un fapt cotidian, ci si unul legiferat. In astfel de circumstante, iti vine in minte trecutul relativ recent si indignarea unui numar considerabil de politicieni fata de solicitarile UE privind "pestii mari"… Ei si tagma lor se dovedesc incapabili a-si schimba naravul, drept care asigura pana si continuitatea afirmatiilor despre salbaticia metodelor de combatere a coruptiei. Urmarindu-le argumentele, ai zice ca pana si des invocatul Vlad Tepes s-ar oripila in fata noilor strigoi ai legii, care nu se lasa intimidati nici de functii, nici de usturoi sau alte asemenea fleacuri.
Implacabilul domnitor valah ar fi criticat dur orice succesor in stare sa recurga la serviciile guvernamentale ale unor perdanti, fie acestia si din randurile PNTCD, ca Remes. La cum se prezinta situatia, actualul voievod de la Palatul Victoria ar fi avut, probabil, mai mult de castigat aducandu-l pe Adrian Paunescu in PNL, in locul unor persoane de genul Remes, Constantinescu sau Milut. Altminteri, Tariceanu este ultimul dintr-o serie de "pacalici" care s-au fript incercand sa profite de pe urma fostei grandori a PNTCD. Voiculescu s-a grabit sa primeasca, dupa 2000, unii "raniti" ai partidului. Nastase afirma, in 2004, ca va face tot posibilul pentru a-i asigura formatiunii un loc onorabil pe scena politica – mizand, evident, pe docilitatea oricarei opozitii in conditiile in care exista perspectiva unor faramituri ramase dupa ghiftuiala UDMR. Pana si Silvio Berlusconi a fost extrem de interesat de lupta pentru putere dusa in interiorul partidului. O hotarare judecatoreasca dispunea, atunci, ca factiunea sustinuta de acesta va fi cea indrituita a reprezenta PNTCD in cadrul Grupului Popularilor Europeni. Poate ca acum ar fi timpul sa se faca lumina si in privinta respectivelor manevre”.

Filmul atragerii lui Tariceanu in «capcana castanelor» - Alecu Racoviceanu - Gardianul – citeste aici -
Scandalul a avut un punct culminant pe 28 septembrie, cand procurorii DNA sperau ca Remes si Muresan sa il prezinte lui Tariceanu pe Ciorba, profitand de prezenta premierului la Baia Mare, la Sarbatoarea Castanelor. Dupa ce acest lucru nu s-a intamplat, procurorii si-au dat seama ca nu mai pot urca mai sus de Remes si au vrut sa ceara acordul pentru a-l cerceta. Au trimis dosarul comisiei din subordinea lui Basescu. Asa se explica de ce presedintele are in seif intregul probatoriu. Asta s-a intamplat pana in 3 octombrie. La acea data, premierul avea deja semnale clare ca DNA putea intercepta sedintele de Guvern si de aceea semneaza celebra decizie cu masuri de protectie „impotriva interceptarilor active“, de asemenea aparatura dispunand si procurorii anticoruptie. Pe 4 octombrie, un ziar publica stirea ca DNA a cerut la Cotroceni cercetarea lui Remes. A fost o eroare de strategie si procurorii anticoruptie neaga stirea (desi era adevarata) pentru ca stiau deja ca guvernul adoptase hotararea ca membrii comisiei ce avizeaza cercetarea ministrilor sa nu mai fie alesi de Palatul Cotroceni”.

Cine l-a interceptat pe Ciorba ? Nu iese fum fara focAndi Topala – Gardianul – citeste aici -
“… Interceptarea a fost facuta, dar la aceasta ora nu se stie de catre cine. Tare ma tem ca pe aparatura de redare achizitionata dupa venirea lui Daniel Morar, la DNA, nu s-a asternut praful. Cum Fratia Secretelor inca domneste, de ce m-as mira ca Ciorba a fost ascultat din sediul DNA prin firul tras de la SRI ? Parca-i si vad pe procurori in camera lui Aristotel Popa ascultand ce vorbeste Ciorba si sarind ca arsi cand aud numele lui Muresan si, mai apoi, al lui Remes. Parca-i si vad fugind la Morar si dand buzna in biroul acestuia: „Sefu’, am prins un rechin !“. „Pe cine ?“. „Pe Remes !“. „Mamaaaaa, gata, vreau filaj non-stop pe ei !“.
Se mai spune ca Gheorghe Ciorba beneficiaza de clauza de impunitate. Si se mai spune ceva. Ca va mai urma un beneficiar al acestei clauze”.

Oamenii presedintelui «Fratia secretelor», implicata in Operatiunea Remes - Andi Topala, Florin Pupaza & Catalin Coca – Gardianul – citeste aici -
Din lene, DNA s-a dat de gol ca se afla la originea inregistrarilor video si a celor audio date spre publicare TVR. Spunem „din lene“, pentru ca nimeni nu a catadicsit sa copieze transcrierile pe un alt calculator. Toate aceste probe s-au aflat la Serviciul Tehnic din DNA condus de Mihai Aristotel Popa, unul dintre cei doi procurori reclamati la Parchetul General de ministrul justitiei Tudor Chiuariu. Proba consta in aceea ca transcrierea convorbirilor telefonice este facuta cu un aparat special detinut de DNA si aflat in administrarea lui Popa. Acest aparat de redare a inregistrarilor a fost achizitionat dupa venirea lui Daniel Morar la DNA”.

Tulusa lui Traian Basescu de la TVRIon Cristoiu – Jurnalul National – citeste aici -
S-a discutat mult in ultimele zile daca Televiziunea romana trebuia sau nu sa difuzeze filmul produs si regizat de DNA, institutie care cheltuieste miliarde de lei de la buget pentru a fi un soi de Studioul Alexandru Sahia al Romaniei lui 2007. Varati ca musca in ciorba acestei controverse, multi au sustinut ca orice alt gazetar ar fi procedat asemenea Rodicai Culcer, sefa Departamentului Stiri al TVR. Jurnalisti cu experienta, cum ar fi, de pilda, Cristian Tudor Popescu, n-au obiectat impotriva difuzarii acestei casete pe postul public de televiziune, ci fata de felul in care a fost infatisata publicului larg. In aceste conditii, filmul prezentat la TVR nu e rezultatul unei investigatii realizate de reporterii Rodicai Culcer, cu camera ascunsa, ci un document ce s-ar putea intitula: Una dintre piesele prin care DNA ii acuza de coruptie pe Decebal Traian Remes si pe Ioan Avram Muresan”.

Telejustitia Romanicii – Marian Nazat – Jurnalul National – citeste aici -
Din pacate, maniera aceasta extrem de originala in care este conceputa, de la o vreme, telejustitia eludeaza scopul procesului penal, si anume aflarea adevarului judiciar. Ca fost procuror, nu pot decat sa ma revolt cand vad ca unele anchete se desfasoara intr-o transparenta totala ("cazul Elodia", de pilda) prin prezentarea probelor, a pistelor si-a ipotezelor de lucru in direct, la ore de maxima audienta. Se creeaza astfel o presiune mediatica fantastica, iar suspectii isi pot adapta miscarile in raport de aceste informatii. Reconstituirea si recunoasterea de obiecte sau persoane sunt anulate din start si totul curge spre dosare cu AN (autor necunoscut). Parerea procurorului, chiar si exprimata public nu are nici o valoare probatorie, nu e suficienta pentru probarea vinovatiei cuiva, caci, ceea ce conteaza este constructia juridica legala si nu discursul televistic. Mai mult, unii anchetatori pot claca emotional si pana la eroarea judiciara e doar un pas. O ancheta judiciara se bazeaza, in primul rand, pe elementul surpriza, or publicitatea facuta in jurul povestilor penale va compromite scopul procesului. Cei care au de pierdut sunt, in principal, procurorii. Si in secundar, ideea de justitie. Dreptul la imagine al persoanelor etichetate in public ca fiind "criminali" sau "escroci", in afara unor hotarari definitive de condamnare, este incalcat grosolan. Procesul apare ca unul inechitabil, iar "infractorii" au toate sansele sa scape de raspunderea penala, inclusiv prin obligarea statului roman la daune morale de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Cum, de altfel, s-a intamplat bunaoara cu Franţa, ai caror demnitari au intervenit public, prin declaratii vizand cateva persoane deduse judecatii si carora le-au prejudiciat interesele”.

POLITICA

Elena Basescu vrea deputatA.I. – Ziua – citeste aici -
Fiica cea mica a presedintelui si-a anuntat intentia de a candida la urmatoarele alegeri legislative, programate a avea loc in 2008. ‘Probabil ca voi candida pentru un loc in Camera Deputatilor din partea Organizatiei de Tineret PD din Bucuresti. Pana la alegerile parlamentare din Romania voi sustine femeile din PD care candideaza pe locuri eligibile pentru Parlamentul European’, a declarat Elena Basescu, la Deva, cu ocazia unui simpozion despre cancerul genito-mamar desfasurat sub egida Organizatiei de Femei a PD”.

Apel PSD catre italieniA.I. – Ziua – citeste aici -
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a adresat o scrisoare deschisa clasei politice italiene cerandu-i acesteia sa nu incurajeze extremismul si xenofobia fata de comunitatea romaneasca din Italia”.

UDMR vede PSD si PD la guvernareRazvan Gheorghe – Ziua – citeste aici -
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat sambata ca, dupa europarlamentare, PD si PSD ar putea intra in Guvern”.

DNA omoara dosarele lui BasescuRazvan Savaliuc – Ziua – citeste aici -
Procurorul Tulus si unul dintre subalternii sai au pus cruce unui dosar in care se denuntase retrocedarea frauduloasa a unui imobil ultracentral din Capitala, prin Dispozitia nr.1009/2003 a ex-primarului general Traian Basescu”.

Mai presus de lege – Bogdan Galca & George Tatata – Ziua – citeste aici -
DNA si Parchetul General sustin in mod eronat ca presedintele nu poate fi cercetat intrucat are imunitate.
Fostul presedinte al Israelului, Moshe Katzav, a fost inculpat la inceputul acestui an, pentru viol si hartuire sexuala, chiar in timp ce isi exercita functia de sef al statului. Pe langa gravitatea cazului datorata faptului ca era vorba despre cel mai inalt demnitar, acest scandal a demonstrat ca, in Israel, presedintele poate fi tras la raspundere la fel ca orice alt simplu cetatean. Lucru care la noi, in momentul de fata, este practic imposibil, desi in Constitutia Romaniei se precizeaza clar ca "nimeni nu este mai presus de lege". Asta insa nu din cauza legii, ci din cauza proastei interpretari a acesteia si intrucat in randul opiniei publice s-a indus falsa idee ca seful statului nu poate fi anchetat decat pentru inalta tradare”.

Emil Boc, un mic terorist al aeruluiCristian Sutu & Adriana Dutulescu – Cotidianul – citeste aici -
Emil Boc, presedintele PD, este acuzat de consilierii presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ca i-a lasat fara locuri in cursa Tarom Bucuresti - Iasi de vineri seara. Diana Tusa, directorul general al Cancelariei presedintelui Olteanu, ne-a declarat ieri ca un functionar de la Tarom a informat-o, cu mai putin de o ora inainte ca avionul sa decoleze, ca a intervenit o problema si ca nu mai sunt locuri in avionul de Iasi. Problema era, dupa cum spune Tusa, chiar liderul PD”.

„Elita“ dosarelor de cadre din Parlamentul RomanieiAndrei Muraru – Cotidianul – citeste aici -
Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu, Octav Cozmanca, Mircea Cosea sau Ioan Mircea Pascu - sunt doar cateva din numele grele ale politicii romanesti ale caror dosare de cadre figureaza in arhiva CC al PCR”.

PLD, 4% din PDBogdan Costache – Adevarul – citeste aici -
Partidul lui Theodor Stolojan are nevoie de voturile electoratului formatiunii lui Traian Basescu pentru a putea accede in Parlamentul European dupa scrutinul de la 25 noiembrie.
Liberal-democratii lui Theodor Stolojan nu ar depasi, la alegerile pentru Parlamentul European de la 25 noiembrie, pragul electoral de cinci la suta, releva un studiu sociologic de uz intern al PLD. Potrivit cercetarii, formatiunea desprinsa din PNL nu a reusit sa se individualizeze in perceptia publicului, ea fiind vazuta ca un hibrid intre liberali si PD, cu o doctrina slab structurata”.

ULTIMA ORA

Oficiali romani blocati la PrutGeorge Damian – Ziua – citeste aici -
Granicerii Republicii Moldova nu au permis mai multor delegatii oficiale romanesti sa intre in Republica Moldova, fara a oferi explicatii plauzibile”.

Basescu: "E inadmisibil" – Ziua – citeste aici -
Presedintele Traian Basescu a calificat, vineri seara, la Oradea, drept "inadmisibila" situatia de la granita cu Republica Moldova creata prin refuzul vamesilor moldoveni de a permite accesul unor delegatii romanesti pe teritoriul statului vecin pentru a participa la sarbatoarea Chisinaului, transmite Mediafax”.

Tariceanu: "gest regretabil" - Ziua – citeste aici -
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat sambata, la Iasi, ca Ministerul Afacerilor Externe nu i-a confirmat inca informatiile privind interzicerea intrarii unor delegatii romanesti pe teritoriul Republicii Moldova, dar, daca acest lucru este adevarat, considera regretabil faptul ca tara vecina este in contracurent fata de principiile europene, informeaza Rompres”.

Adrian Cioroianu: "gest premeditat" - Ziua – citeste aici -
Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, considera ca intoarcerea delegatiilor Romaniei, de catre autoritatile de frontiera din Republica Moldova, din punctul de granita Albita-Leuseni reprezinta "un gest in esenta politic, dupa toate aparentele premeditat, al unor oficialitati moldovenesti", transmite Rompres”.

Cristian David: "atitudine de neinteles" - Ziua – citeste aici -
"Atitudinea autoritatilor moldovene este cu atat mai de neinteles, cu cat acestea nu au oferit nici un fel de justificare fata de acest incident. Am solicitat sambata explicatii omologului meu din Republica Moldova si imi doresc ca acestea sa fie lamuritoare pentru intreaga situatie creata", a declarat ministrul roman de Interne Cristian David, transmite Rompres”.

Presedintele Germaniei, bruscat de un romanD.E. – Ziua – citeste aici -
Un roman rezident in Germania a incercat ieri sa-l atace pe presedintele acestei tari, Horst Koehler, apucand sa-l prinda de reverul hainei inainte de a fi imobilizat de bodyguarzi, relateaza Rompres. Incidentul a avut loc in momentul in care seful statului german, care nu a fost ranit, parasea impreuna cu sotia ceremonia de decernare a premiilor Targului de Carte de la Frankfurt”.

Cozmin Gusa: Mai sunt cel putin doi ministri care vor avea dosare la DNA – Adevarul – citeste aici -
Mai exista cel putin doi ministri care vor avea dosare penale la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, precizand insa ca va dezvalui numele acestora peste aproximativ o saptamana, dupa ce va verifica anumite informatii.
El a spus ca exista fapte pentru care vor fi cercetati ministri liberali, inclusiv premierul Calin Popescu-Tariceanu, ca urmare a faptului ca acesta din urma a semnat o hotarare de guvern prin care a fost vandut un teren, la pret subevaluat, unei companii ce ar fi partenera de afaceri cu firma sa.