

EDITORIALE

Gavarisi transnistreana, Orbane ? – Victor Roncea – Ziua – citeste aici -



“Una dintre tacticile lui Ioan Avram Muresan in fata procurorilor DNA a fost sa explice inmanarea presupusei mite prin firescul unor vechi relatii de prietenie. Acest tip de argument a mai fost folosit si de alti demnitari”.


“Trenul Revolutiei era atit de plin cu lustrabili in 1990, incat s-ar fi golit vagoanele in caz ca ar fi luat cineva in serios Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara”.

ANALIZE SI COMENTARII

Ce castiga PNL din "scandalul Remes" – Dan Pavel – Ziua – citeste aici -


O survolare cu Ciupilan – Octavian Hoandra – Ziua – citeste aici -


Dragul mamii, sa stai departe de golani ! – Rares Bogdan – Ziua – citeste aici -


Noua tipologie a noii clase politice – Red Apple – Ziua – citeste aici -
“Ultimele saptamani au adus in primplanul vietii publice un nou actor: Directia Nationala Anticoruptie. Unii o contesta, altii o detesta, iar altii o lauda si o sustin. Fiecare dintre cei ce-i invoca numele are argumente bine consolidate. Fie ca DNA este considerata politie politica sau abuziva si propagandistica in favoarea presedintelui, fie ca este considerata ultima frontiera a luptei pentru civilizarea politicienilor sau instrument de reforma a clasei politice, mai profunda decat legea votului uninominal, institutia este invocata in general in soapta si cu teama”.


“Senzationalistul, paradoxalul, incruntatul si arogantul. Sunt brandurile crescute in presa romaneasca, voluntar sau impotriva lor, de Dan Diaconescu, Catalin Tolontan, Robert Turcescu si de Mircea Badea, potrivit celor care au participat ieri la emisiunea "Zece pentru Romania", de pe Realitatea TV”.

Ori la putere, ori la ocna ! – Florian Bichir – Evenimentul Zilei – citeste aici -


Securist turnat la Parchet – Alin Ion – Evenimentul zilei – citeste aici -
“Un gorjean, urmarit si anchetat de Securitate, a depus o plangere penala impotriva celui care l-a turnat. Constantin Tapus il acuza pe Ion Stoienoiu de marturie mincinoasa si denunt calomnios. Tapus spune ca, in urma notelor informative intocmite de colegul sau de serviciu, a fost supus la violente verbale si fizice, discreditat in fata colegilor si discriminat pe plan profesional.
‘Am fost luat de acasa cu forta, urcat in masina si bagat in ancheta. Am fost agresat. Am fost in permanenta supravegheat de Securitate, chiar si dupa ce ancheta s-a terminat. Colegii se temeau sa mai discute cu mine’, spune Tapus”.

Cate Romanii ? – Ion M. Ionita – Adevarul – citeste aici -

Stiam ca sunt cel putin doua de pe vremea lui Adrian Nastase. Fostul premier, incercand sa inteleaga de ce a pierdut alegerile, impartise tara in doua: o jumatate care il votase pe el si cealalta - usor mai mare ! – care pusese stampila in dreptul lui Traian Basescu.
Cele doua Romanii isi duc viata paralel si nu sunt interesate una de cealalta, mai spunea liderul de partid si de stat din 2004. Dupa trei ani, realitatea ne arata ca cele doua Romanii nu numai ca nu s-au reunit, dar s-au sfaramat de tot in cioburi si bucati-bucatele… “

Onoarea patata a Rodicai Culcer – Radu Calin Cristea – Adevarul – citeste aici -

Faptul ca Rodica Culcer a dat OK-ul acestui film denota nu stofa de calitate a jurnalismului practicat de ea atatia ani la BBC, ci altceva, oribil de tendentios si in genul demascarilor din perioada stalinista. Pana acolo a mers autodezonorarea dnei Culcer incat nu s-a sinchisit nici macar sa vorbeasca despre verificarea autenticitatii acelei casete din cel putin doua (daca nu cumva chiar trei) surse alternative. De vina sa fie obedienta politica dovedita a dnei Culcer ?… “

Farmecul discret al spagii – Simona Popescu – Romania Libera – citeste aici -


Unicul lor pacatos ?? – Tom Gallagher – Romania Libera – citeste aici -

Implacabilul domnitor valah ar fi criticat dur orice succesor in stare sa recurga la serviciile guvernamentale ale unor perdanti, fie acestia si din randurile PNTCD, ca Remes. La cum se prezinta situatia, actualul voievod de la Palatul Victoria ar fi avut, probabil, mai mult de castigat aducandu-l pe Adrian Paunescu in PNL, in locul unor persoane de genul Remes, Constantinescu sau Milut. Altminteri, Tariceanu este ultimul dintr-o serie de "pacalici" care s-au fript incercand sa profite de pe urma fostei grandori a PNTCD. Voiculescu s-a grabit sa primeasca, dupa 2000, unii "raniti" ai partidului. Nastase afirma, in 2004, ca va face tot posibilul pentru a-i asigura formatiunii un loc onorabil pe scena politica – mizand, evident, pe docilitatea oricarei opozitii in conditiile in care exista perspectiva unor faramituri ramase dupa ghiftuiala UDMR. Pana si Silvio Berlusconi a fost extrem de interesat de lupta pentru putere dusa in interiorul partidului. O hotarare judecatoreasca dispunea, atunci, ca factiunea sustinuta de acesta va fi cea indrituita a reprezenta PNTCD in cadrul Grupului Popularilor Europeni. Poate ca acum ar fi timpul sa se faca lumina si in privinta respectivelor manevre”.

Filmul atragerii lui Tariceanu in «capcana castanelor» - Alecu Racoviceanu - Gardianul – citeste aici -


Cine l-a interceptat pe Ciorba ? Nu iese fum fara foc – Andi Topala – Gardianul – citeste aici -

Se mai spune ca Gheorghe Ciorba beneficiaza de clauza de impunitate. Si se mai spune ceva. Ca va mai urma un beneficiar al acestei clauze”.

Oamenii presedintelui «Fratia secretelor», implicata in Operatiunea Remes - Andi Topala, Florin Pupaza & Catalin Coca – Gardianul – citeste aici -
“Din lene, DNA s-a dat de gol ca se afla la originea inregistrarilor video si a celor audio date spre publicare TVR. Spunem „din lene“, pentru ca nimeni nu a catadicsit sa copieze transcrierile pe un alt calculator. Toate aceste probe s-au aflat la Serviciul Tehnic din DNA condus de Mihai Aristotel Popa, unul dintre cei doi procurori reclamati la Parchetul General de ministrul justitiei Tudor Chiuariu. Proba consta in aceea ca transcrierea convorbirilor telefonice este facuta cu un aparat special detinut de DNA si aflat in administrarea lui Popa. Acest aparat de redare a inregistrarilor a fost achizitionat dupa venirea lui Daniel Morar la DNA”.


“S-a discutat mult in ultimele zile daca Televiziunea romana trebuia sau nu sa difuzeze filmul produs si regizat de DNA, institutie care cheltuieste miliarde de lei de la buget pentru a fi un soi de Studioul Alexandru Sahia al Romaniei lui 2007. Varati ca musca in ciorba acestei controverse, multi au sustinut ca orice alt gazetar ar fi procedat asemenea Rodicai Culcer, sefa Departamentului Stiri al TVR. Jurnalisti cu experienta, cum ar fi, de pilda, Cristian Tudor Popescu, n-au obiectat impotriva difuzarii acestei casete pe postul public de televiziune, ci fata de felul in care a fost infatisata publicului larg. In aceste conditii, filmul prezentat la TVR nu e rezultatul unei investigatii realizate de reporterii Rodicai Culcer, cu camera ascunsa, ci un document ce s-ar putea intitula: Una dintre piesele prin care DNA ii acuza de coruptie pe Decebal Traian Remes si pe Ioan Avram Muresan”.

Telejustitia Romanicii – Marian Nazat – Jurnalul National – citeste aici -
“Din pacate, maniera aceasta extrem de originala in care este conceputa, de la o vreme, telejustitia eludeaza scopul procesului penal, si anume aflarea adevarului judiciar. Ca fost procuror, nu pot decat sa ma revolt cand vad ca unele anchete se desfasoara intr-o transparenta totala ("cazul Elodia", de pilda) prin prezentarea probelor, a pistelor si-a ipotezelor de lucru in direct, la ore de maxima audienta. Se creeaza astfel o presiune mediatica fantastica, iar suspectii isi pot adapta miscarile in raport de aceste informatii. Reconstituirea si recunoasterea de obiecte sau persoane sunt anulate din start si totul curge spre dosare cu AN (autor necunoscut). Parerea procurorului, chiar si exprimata public nu are nici o valoare probatorie, nu e suficienta pentru probarea vinovatiei cuiva, caci, ceea ce conteaza este constructia juridica legala si nu discursul televistic. Mai mult, unii anchetatori pot claca emotional si pana la eroarea judiciara e doar un pas. O ancheta judiciara se bazeaza, in primul rand, pe elementul surpriza, or publicitatea facuta in jurul povestilor penale va compromite scopul procesului. Cei care au de pierdut sunt, in principal, procurorii. Si in secundar, ideea de justitie. Dreptul la imagine al persoanelor etichetate in public ca fiind "criminali" sau "escroci", in afara unor hotarari definitive de condamnare, este incalcat grosolan. Procesul apare ca unul inechitabil, iar "infractorii" au toate sansele sa scape de raspunderea penala, inclusiv prin obligarea statului roman la daune morale de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Cum, de altfel, s-a intamplat bunaoara cu Franţa, ai caror demnitari au intervenit public, prin declaratii vizand cateva persoane deduse judecatii si carora le-au prejudiciat interesele”.

POLITICA


“Fiica cea mica a presedintelui si-a anuntat intentia de a candida la urmatoarele alegeri legislative, programate a avea loc in 2008. ‘Probabil ca voi candida pentru un loc in Camera Deputatilor din partea Organizatiei de Tineret PD din Bucuresti. Pana la alegerile parlamentare din Romania voi sustine femeile din PD care candideaza pe locuri eligibile pentru Parlamentul European’, a declarat Elena Basescu, la Deva, cu ocazia unui simpozion despre cancerul genito-mamar desfasurat sub egida Organizatiei de Femei a PD”.


“Presedintele PSD, Mircea Geoana, a adresat o scrisoare deschisa clasei politice italiene cerandu-i acesteia sa nu incurajeze extremismul si xenofobia fata de comunitatea romaneasca din Italia”.

UDMR vede PSD si PD la guvernare – Razvan Gheorghe – Ziua – citeste aici -
“Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat sambata ca, dupa europarlamentare, PD si PSD ar putea intra in Guvern”.


“Procurorul Tulus si unul dintre subalternii sai au pus cruce unui dosar in care se denuntase retrocedarea frauduloasa a unui imobil ultracentral din Capitala, prin Dispozitia nr.1009/2003 a ex-primarului general Traian Basescu”.


“DNA si Parchetul General sustin in mod eronat ca presedintele nu poate fi cercetat intrucat are imunitate.
Fostul presedinte al Israelului, Moshe Katzav, a fost inculpat la inceputul acestui an, pentru viol si hartuire sexuala, chiar in timp ce isi exercita functia de sef al statului. Pe langa gravitatea cazului datorata faptului ca era vorba despre cel mai inalt demnitar, acest scandal a demonstrat ca, in Israel, presedintele poate fi tras la raspundere la fel ca orice alt simplu cetatean. Lucru care la noi, in momentul de fata, este practic imposibil, desi in Constitutia Romaniei se precizeaza clar ca "nimeni nu este mai presus de lege". Asta insa nu din cauza legii, ci din cauza proastei interpretari a acesteia si intrucat in randul opiniei publice s-a indus falsa idee ca seful statului nu poate fi anchetat decat pentru inalta tradare”.


“Emil Boc, presedintele PD, este acuzat de consilierii presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ca i-a lasat fara locuri in cursa Tarom Bucuresti - Iasi de vineri seara. Diana Tusa, directorul general al Cancelariei presedintelui Olteanu, ne-a declarat ieri ca un functionar de la Tarom a informat-o, cu mai putin de o ora inainte ca avionul sa decoleze, ca a intervenit o problema si ca nu mai sunt locuri in avionul de Iasi. Problema era, dupa cum spune Tusa, chiar liderul PD”.


“Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu, Octav Cozmanca, Mircea Cosea sau Ioan Mircea Pascu - sunt doar cateva din numele grele ale politicii romanesti ale caror dosare de cadre figureaza in arhiva CC al PCR”.



“Partidul lui Theodor Stolojan are nevoie de voturile electoratului formatiunii lui Traian Basescu pentru a putea accede in Parlamentul European dupa scrutinul de la 25 noiembrie.
Liberal-democratii lui Theodor Stolojan nu ar depasi, la alegerile pentru Parlamentul European de la 25 noiembrie, pragul electoral de cinci la suta, releva un studiu sociologic de uz intern al PLD. Potrivit cercetarii, formatiunea desprinsa din PNL nu a reusit sa se individualizeze in perceptia publicului, ea fiind vazuta ca un hibrid intre liberali si PD, cu o doctrina slab structurata”.

ULTIMA ORA


“Granicerii Republicii Moldova nu au permis mai multor delegatii oficiale romanesti sa intre in Republica Moldova, fara a oferi explicatii plauzibile”.


“Presedintele Traian Basescu a calificat, vineri seara, la Oradea, drept "inadmisibila" situatia de la granita cu Republica Moldova creata prin refuzul vamesilor moldoveni de a permite accesul unor delegatii romanesti pe teritoriul statului vecin pentru a participa la sarbatoarea Chisinaului, transmite Mediafax”.


“Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat sambata, la Iasi, ca Ministerul Afacerilor Externe nu i-a confirmat inca informatiile privind interzicerea intrarii unor delegatii romanesti pe teritoriul Republicii Moldova, dar, daca acest lucru este adevarat, considera regretabil faptul ca tara vecina este in contracurent fata de principiile europene, informeaza Rompres”.


“Ministrul Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, considera ca intoarcerea delegatiilor Romaniei, de catre autoritatile de frontiera din Republica Moldova, din punctul de granita Albita-Leuseni reprezinta "un gest in esenta politic, dupa toate aparentele premeditat, al unor oficialitati moldovenesti", transmite Rompres”.


"Atitudinea autoritatilor moldovene este cu atat mai de neinteles, cu cat acestea nu au oferit nici un fel de justificare fata de acest incident. Am solicitat sambata explicatii omologului meu din Republica Moldova si imi doresc ca acestea sa fie lamuritoare pentru intreaga situatie creata", a declarat ministrul roman de Interne Cristian David, transmite Rompres”.


“Un roman rezident in Germania a incercat ieri sa-l atace pe presedintele acestei tari, Horst Koehler, apucand sa-l prinda de reverul hainei inainte de a fi imobilizat de bodyguarzi, relateaza Rompres. Incidentul a avut loc in momentul in care seful statului german, care nu a fost ranit, parasea impreuna cu sotia ceremonia de decernare a premiilor Targului de Carte de la Frankfurt”.


“Mai exista cel putin doi ministri care vor avea dosare penale la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, precizand insa ca va dezvalui numele acestora peste aproximativ o saptamana, dupa ce va verifica anumite informatii.
El a spus ca exista fapte pentru care vor fi cercetati ministri liberali, inclusiv premierul Calin Popescu-Tariceanu, ca urmare a faptului ca acesta din urma a semnat o hotarare de guvern prin care a fost vandut un teren, la pret subevaluat, unei companii ce ar fi partenera de afaceri cu firma sa.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu