vineri, septembrie 14, 2007

PSD i-a dat in cap lui Nastase cu conducerea colectiva


Indemnul sau la revolta contra lui Mircea Geoana a fost respins in mod categoric de liderii formatiunii social-democrate.
Adrian Nastase a propus dizolvarea conducerii PSD si desfiintarea lui Geoana cu tot cu functia de presedinte. In schimb, el a avansat ideea instituirii unei „conduceri colective” formata din „cativa lideri reprezentativi”. Reactia liderilor PSD a fost de respingere ferma.
Un „NU” hotarat pe toata linia
Ioan Rus, vicepresedinte PSD: „O conducere colegiala avem in acest moment la PSD si ea a fost generata de ultimul congres al partidului din decembrie 2006. O eventuala alta forma de conducere colectiva poate fi generata doar de un alt congres. Iar acum nu e necesar un Congres extraordinar”.
Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului:
„Colective stiti ca am avut. Au fost CAP-urile”.
Dan Nica, vicepresedinte: „Ce conducere colectiva ? Acum ce e ?”.
Viorel Hrebenciuc, liderul deputatilor PSD: „Exista deja o conducere colectiva. Am fost primul care a spus-o”.
Ilie Sarbu, vicepresedinte: „Propunerea lui Nastase este nerealista si nestatutara. Nu vad ce ar putea aduce bun pentru partid cand se stie foarte bine ca nu a putut functiona normal nici cand Nastase a detinut functia de presedinte executiv, de aceea s-a renuntat la aceasta formula, pentru a se da mai multa putere presedintelui. Sa ne explice adeptii acestei propuneri cum ar rezolva ea problemele partidului. Vor incepe sa curga voturile in cascada ? Este o iluzie desarta”.
Cristian Diaconescu, vicepresedinte: „Avem o conducere colectiva aleasa in cel mai colectiv mod posibil: Congresul. Pentru o propunere ca cea facuta de Adrian Nastase nu avem nimic prevazut in statutul partidului”.
Titus Corlatean, secretar general: „Principiul conducerii colegiale si al deciziei colegiale este deja o stare concreta in PSD. Iar discutiile despre convocarea unui eventual Congres nu au ecou si nici sustinere cat de cat semnificativa in PSD. Este nevoie ca actuala conducere aleasa democratic la Congres sa fie respectata si spijinita. Regret insa caracterul public al acestui tip de dezbatere, care ar trebui sa aiba loc in interiorul partidului.
Iliescu, talmaciul lui Nastase
Conducerea colectiva este o formula prin care Nastase cauta sa-l debarce pe Mircea Geoana si sa revina in fruntea PSD. Reintoarcerea lui Nastase nu are sustinere decat printre cei sase-sapte parlamentari care i-au ramas fideli. Fata de propunerea sa a reactionat mai tolerant doar Ion Iliescu. Nici el nu a indraznit sa spuna ca este de acord cu dizolvarea actualei conduceri a PSD. Iliescu a preferat sa faca pe talmaciul lui Nastase.
„Actuala conducere este o conducere colectiva. Dar nu despre asta este vorba. Ceea ce sugereaza Nastase este atragerea la conducerea partidului a diverselor persoane, personalitati care sunt in partid, care au diverse misiuni in parlament sau in alta parte si care sa constituie un fel de Senat al seniorilor partidului, probabil”, a comentat Iliescu.
Liderii PSD au interpretat propunerea lui Nastase ca un semnal clar de revolta impotriva lui Geoana. In aprecierea celor mai multi, prin aceasta miscare, Nastase a oferit pretextul apropiatei sale excluderi din PSD.

Florin Ciornei
Evenimentul zilei vineri 14 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Niciun comentariu: