marți, decembrie 25, 2007

Craciun



Craciun

In toata lumea Craciunul este sarbatorit pe 25 Decembrie celebrand nasterea Domnului Iisus Christos. Craciunul este o faptura sacra care simbolizeaza prin excelenta tipul creator, ceea ce romanii numeau tempus factum, in care toate se faceau si desfaceau. In mitologia geto-daca e posibil sa fi fost reprezentat printr-un stramos care simboliza echilibrul elementelor in stadiul facerii lor, a inceputului procesului celor necreate si nedate in vileag. Pe pamant marcheaza hierofania timpului sacru in solstitiul de iarna, a sfarsitului de an sau rastimpul dintre doi ani.

Asa se face ca majoritatea celor care au cautat sa explice structura personajului mitic si a caracterului divin al Craciunului au ajuns la etimologii care converg in semnificatii temporal-creatoare. Dupa Ovid Densusianu, Alex Graur si Alex. Rosetti, apelativul Craciun deriva din creatio, care in latina inseamna nastere: nasterea naturii, transfigurata mai apoi in nasterea lui Craciun sau din incarnationis incarnare - deci renastere: renasterea naturii prin incarnarea lui Craciun.

In orice caz, ipoteza denumirii latine a Craciunului nu justifica originea lui, care putea sa fie anterioara si care, in limba daca, putea sa fi insemnat tot creatio sau ceva asemanator.

Mitul arhaic al unui cioban zeu-mos este transfigurat in mitul unui cioban demonic care refuza sa primeasca pe fecioara Maria sa nasca in staulul lui. Sotia lui Craciun o primeste intr-ascuns si moseste pe Iisus, fapta pentru care Craciun ii taie mainile iar Fecioara Maria ii lipeste mainile la loc. Minunea il converteste pe Craciun la crestinism (inca nedefinit la acea data in istoria religiilor).

De bucurie ca nevasta sa a scapat de pedeapsa lui necugetata, Craciun aprinde un rug din cioate de brad in curtea lui si joaca hora cu toate slugile lui. Dupa joc imparte Fecioarei Maria daruri pastoresti (lapte, cas, urda, smantana pentru ea si copil. De aici transfigurarea lui Mos Craciun intr-un sfant care aduce de ziua nasterii lui Iisus daruri copiilor, obicei care se suprapune cu amintirea darurilor pe care, dupa legenda evanghelica, le aduceau regii-magi in staul noului Mesia. Mos Craciun, persoana mitica anterioara crestinismului primitiv in Dacia, transsimbolizeaza in versiune mitologica crestina pe cei trei magi.

Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun cu prilejul minunii lipirii mainilor bunei lor stapane Craciuneasa s-au transformat in colinde ce glorifica in mitologia crestina nasterea lui Iisus.

Mai multe despre Craciun puteti citi – aici -

Tuturor vizitatorilor acestui blog, in special cu prilejul sarbatorilor Craciunului, as dori sa le adresez o calduroasa si sincera urare de, CRACIUN FERICIT !!!


Niciun comentariu: