joi, octombrie 04, 2007

Guvernul Tariceanu merge mai departe

Daca ieri, la inceputul zilei, lucrurile pareau a fi aranjate, Mircea Geoana, liderul PSD (partidul care a initiat motiunea de cenzura), afisand o incredere deplina in voturile colegilor sai parlamentari, pana la ora 17.00, cand a inceput votul, prin negocieri de culise, Bogdan Olteanu si Viorel Hrebenciuc, sustinuti puternic de Ion Iliescu, au salvat Guvernul Tariceanu II. Rezultatul votului: 220 de voturi in favoarea motiunii. Erau necesare 232 de voturi. 152 de parlamentari au votat impotriva motiunii. sapte senatori si 15 deputati din PSD au votat contra motiunii, declara surse la varful partidului. Mircea Geoana i-a acuzat de lasitate. Printre ei, Ion Iliescu, Razvan Theodorescu, Ion Solcanu, Serban Nicolae, Dan Mihalache, Adrian Nastase, Adrian Paunescu. A existat si un vot contra al PD: Liviu Nistoran.
In ciuda intelegerilor dintre conducerile PSD si PD, pe parcursul intregii sedinte s-au purtat aprige discutii de la om la om intre pesedistii sustinatori ai lui Tariceanu si liberali. Inainte de vot, s-a derulat in vazul lumii o adevarata batalie pe doua uriase ghivece cu plante decorative, ce aveau frunze foarte mari. Ghivecele aveau rolul de a masca urnele. Cum aceasta ridicola stratagema nu a reusit, cele doua plante fiind mutate de langa urne, cei 152 de sustinatori ai lui Tariceanu au votat intorcandu-se cu spatele la sala. Geoana si Vacaroiu au avertizat ca urmeaza a doua motiune de cenzura: bugetul de stat. Dar Tariceanu, sfatuit de Iliescu, a fost prevazator. El a invitat toate partidele parlamentare la discutii asupra bugetului de stat pe 2008.
Palatul Parlamentului, ora pranzului. Forfota mare inca de la intrare. Holurile din preajma salii de plen sunt intesate de ziaristi, invitati, consilieri, senatori si deputati. O stare de tensiune pluteste in aer. Zarurile au fost aruncate, iar cartile se stiu. Sau nu se stiu ? Trece sau nu trece motiunea de cenzura ? Dezbaterea motiunii incepe cu o intarziere de o ora. Textul este citit din nou de purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. In sala se isca incet un zumzet. Se amplifica treptat, acoperindu-l aproape pe vorbitor, in ciuda microfoanelor. Sunt senatorii si deputatii, captivati de discutii intre ei. Se plimba prin sala, vorbesc la telefon, dau mesaje colegilor care nu au ajuns sau, pur si simplu, se pun la curent cu ce mai scriu ziarele. Se contureaza noi optiuni.
Targ politic
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a intrat direct in subiect, punand bugetul tarii pe masa. El a propus un targ politic, promitand ca, daca parlamentarii nu vor vota motiunea de cenzura, va incepe rapid discutii cu partidele politice pe marginea bugetului pe 2008, care ar putea devansa termenul de majorare a pensiilor. "Daca motiunea nu va trece, am intentia sa demarez incepand de joi consultarile cu toate partidele parlamentare, tinand cont de ponderea fiecaruia, pentru dezbaterea si promovarea bugetului. Pentru a arata o data in plus, daca era nevoie, preocuparile noastre privind componenta sociala a guvernarii", a declarat Tariceanu. Primul-ministru a spus ca are indoieli cu privire la "motivul real" care sta in spatele motiunii de cenzura. Tariceanu a tinut sa se laude cu realizarile Guvernului, contrazicand acuzele ce i-au fost aduse de PSD in motiune: reformele din invatamant, sanatate, agricultura, cresterea economica si cresterea nivelului de trai. Vorbind despre reforma in justitie, premierul a precizat ca actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, "are o relatie de consultare, dialog si respect reciproc cu CSM". Nu a criticat PSD. Premierul a avut un discurs considerat "constructiv", rostit cu mult calm, exact asa cum i-a sugerat Ion Iliescu in loja de unde au vizionat impreuna un spectacol de balet. Cel mai atent la discursul premierului a parut a fi seful social-democratilor, Mircea Geoana. In primul rand de banci, langa Cristian Diaconescu, Geoana a studiat cu atentie niste foi, facand insemnari. Nici macar liberalii, preocupati de negocierile de la om la om cu pesedistii, nu au foarte atenti la spusele sefului lor de partid.
Jos Guvernul !
Presedintele PSD, Mircea Geona, i-a indemnat in discursul sau rostit in plenul Parlamentului pe senatori si deputati sa voteze motiunea de cenzura, pentru formarea unui nou guvern "care sa aiba o majoritate parlamentara stabila si un program de guvernare cu accente sociale". "Prin depunerea motiunii, PSD are in vedere identificarea unei alternative la actuala guvernare, o alternativa care sa implice alte politici publice decat cele de dreapta", a mai spus Geoana. Liderul PSD a criticat Guvernul Tariceanu, sustinand ca "esecul inregistrat la nivelul absortiei de fonduri europene reprezinta un argument suficient pentru caderea sa". "E momentul sa punem capat acestei guvernari de dreapta. Este momentul unor politici echilibrate si sociale. Motiunea trebuie votata pentru ca tara o cere", a adaugat Geoana.
Ironii
Liderul grupului deputatilor PD, Cristian Radulescu, a declarat ca Guvernul Tariceanu trebuie sa pice deoarece "si-a pierdut credibilitatea" si ca este necesara constituirea unui nou Cabinet sustinut transparent si consistent. "Tariceanu nu a venit de acasa cu mandatul de premier, nu l-a mostenit, nici nu l-a primit de la popor si nici de la pronia divina, ci il detine printr-o intelegere politica", a specificat Radulescu. Liderul liberalilor senatori, Puiu Hasotti, a facut bascalie de Theodor Stolojan, prezent la balconul celor doua Camere. "Buna ziua, domnule Stolojan ! Sanatos, sper ! Va doresc multa sanatate sa nu-l mai faceti sa planga pe…", a spus Hasotti, facand aluzie la momentul in care, in 2004, Stolojan si-a retras candidatura pe prezidentiale, lasandu-l in locul sau pe Traian Basescu. Acesta i-a amintit lui Stolojan ca in mai 2002, la sedinta Biroului Permanent PNL, a spus despre Traian Basescu ca este un om lipsit de onoare si ca daca PNL face alianta cu PD isi va da demisia din PNL. Hasotti a spus insa ca PNL ar face un guvern cu PD daca democratii ar iesi de sub tutela lui Basescu si ar scapa de unii lideri corupti. Din discursurile celorlalti lideri, ai PRM, PC si UDMR s-a inteles clar ca nu vor vota in favoarea motiunii. Si nici minoritatile nationale.

Simona Popescu, A.N. & C.O.
Romania libera joi 4 octombrie, 2007 http://www.romanialibera.ro/

Niciun comentariu: