vineri, octombrie 05, 2007

Tara-manea


Nu va mai plangeti ! Traim intr-o tara in care e imposibil sa ne plictisim.
Vai, in ce tara traim…", se lamenteaza unii. O tara fara carma, o tara de oameni neseriosi, o tara cu politicieni papagali, tambalagii, combinagii. Da. Ei si ?! Pai tocmai asta-i frumusetea, oameni buni. Chiar nu va dati seama ? Ce ne-am face daca am fi nemti ? Sa traim intr-o tara in care graul creste monoton de egal, in care iarba se masoara cu rigla si in care deseurile se aduna in recipiente separate.
Va spun eu sigur: ne-am plictisi de moarte. Sunt sigur ca nemtii sunt gelosi pe noi. Ei n-au o bogatie nationala inestimabilă: maneaua. La munte, la mare, la bloc - rasuna tara. Ei n-o au pe Elodia (cum, nu stiti cine-i Elodia ?!).
Ei nu-l au pe Dan Diaconescu. ZDF-ul nici nu poate visa la popularitatea OTV-ului. Producatorilor de acolo nici nu le-a trecut vreodata prin cap sa agate in coltul ecranului o intrebare senzationala, cu valoare de sondaj de opinie: "Si-a facut Cioaca nevoile pe marginea soselei ?". Nici nu stiu ce pierd nemtii astia ! Ei n-au parlamentari care sa-si doseasca voturile la umbra unui palmier. I-ati vazut miercuri la motiunea de cenzura, nu ? Daca nu, nici nu stiti ce ati pierdut ! Cat despre guma de mestecat sau pastila de aspirina introduse in urna de vot, ce sa mai vorbim ?! Plicticosi nemtii astia. Scortosi. Rigizi…
Pai, ei nu-l au pe Basescu. Sigur ca nu. Ziaristele germane se plictisesc de moarte. Cine sa le faca "pasarici" ? "Tiganci imputite" ? Cine sa le invite pe masa, sa le arate cum se da primul ajutor ? Cine sa le invite in birou "s-o facem impreuna", cum spiritual i s-a adresat ieri primul om in stat unei jurnaliste de la Antena 1 ? Le-ar trebui un Basescu sa le condimenteze viata. Asa, doar cu Angela Merkel, ajungi la sanatoriu… De monotonie, de plictiseala.
Asa ca nu va mai plangeti, oameni buni ! Traim intr-o tara in care este imposibil, dar absolut imposibil sa ne plictisim. "O tara trista, plina de humor", vorba poetului. Trista, ca sa fac o concesie scepticilor, pentru ca, in virtutea demonstratiei de mai sus, nu e deloc trista.
O tara in care totul - munca, dragoste, bani, prieteni, ura, invidie, politica, afaceri - se topeste, pe ritmuri orientale, intr-un imens creuzet: maneaua. O tara-manea. O tara menita sa puna zambetul pe buzele tuguiate ale europenilor, care ar face bine sa fie mandri ca au onoarea de a fi colegi cu noi de Uniune.
Cum sa nu fii mandru cand asa o somitate ca Nuti - cititi stirea in ziarul de astazi - a ajuns sa predea studentilor romani Integrarea, desigur cu "I" mare ? Cum care Nuti ? Doamna aceea sfatuitoare de presedinti care a bagat - in direct si la o ora de maxima audienta - Norvegia in Uniunea Europeana pentru ca, apoi, sa-l oblige pe rege sa abdice si sa instaureze republica la Oslo. Tot mai sunteti sceptici ? Atunci sa incheiem cu un banc vechi: "E rusine sa fii roman ? Nu, dar e pacat…".

Adrian Halpert
Adevarul vineri 5 octombrie, 2007 http://www.adevarul.ro/

Niciun comentariu: