sâmbătă, septembrie 29, 2007

Animalul politic Traian Basescu a mirosit pericolul

-- Pentru prima data, presedintele Basescu joaca totul pe o carte. Pentru amagitii care inca il cred salvatorul pe calul alb de dreapta. La fel de naturala ca si o blonda stridenta. Ea fiind in realitate, cu o vorba proasta a presedintelui, "tiganca imputita". Fiindca veni vorba, fata de Traian Basescu si nu numai, de exemplu, Ilie Dumitrescu e un domn curat, un tip care a tinut sa devina rasat.
Pacat numai ca la emisiunea din seara de joi, 27 septembrie, de la TVR1, realizatorul Mihai Radulescu, un profesionist radical diferit de obedienta oficiantilor pe altarul prezidential, ca predecesoarea lui, Rodica Culcer, nu l-a luat la intrebari pe masura posibilitatilor lui profesionale. Inclusiv cu privire la episodul Andreea Pana, peste care s-a trecut prea usor. Insa meseriasul Radulescu l-a provocat si l-a ironizat subtil pe presedinte, cu inocenta unor intrebari-capcana. Si a obtinut informatii pretioase privind mecanismul mental al lui Traian Basescu si gandirea doritoare care il stapaneste acum.
Realizatorul TVR1 merita felicitat. A folosit manusi de catifea si l-a lasat cu garda jos pe seful statului care se vrea autoritar. Conducand discutia in asa fel incat Traian Basescu sa recunoasca in final ca e neajutorat, chiar daca toata lumea il prezinta jucator si detinator de asi in maneca. Pana la urma, chiar s-a recunoscut invins, cel putin in aceasta batalie. A admis la scena deschisa nu doar ca nu-l poate da jos pe premierul Tariceanu, obsesia lui, ci si ca guvernul actual nu va fi inlaturat prin motiunea de cenzura a PSD. Atat de lipsita de sanse, incat presedintele Basescu n-a ezitat sa o prezinte realist ca atare.
Am semnalat anterior ca neoficializarea divortului PNL-PD a fost strategica. PSD atarna pe firul subtire al fostei Aliante DA. Desfiintata de fapt, existenta de drept. Motiunea PSD vizeaza toata guvernarea 2005-2007 si bate PD ca pe fasole, punandu-l in situatie penibila, oricum ar vota, pentru sau contra. Cei care l-au impins pe Geoana spre motiune au facut un mare serviciu PNL. Beneficiar al situatiei imposibile pentru PSD-PD, fara sa miste un deget. Basescu a priceput imediat. De aceea si curteaza acum pe fata PNL. Chiar pe Calin-Tariceanu, in ciuda ciudei pe care o are pe el. Observam ca acum nu s-a mai amestecat in treburile PNL, ci doar ale PSD, dandu-i indicatii pretioase sa-i inlature pe greii cu dosare penale, dar fara de care Cristi Diaconescu ar ajunge, pe nedrept, un nou Boc.
Grija cea mare a presedintelui Basescu e ca nu cumva PNL sa se alieze cu PSD dupa modelul dreapta-stanga din Germania. Ceea ce i-ar termina pe impostori. Cu conditia ca PSD sa termine cu fundamentalismele socialiste si sa adopte modelul "New Labour" (fara de care angajarea unui fost consilier al lui Tony Blair inseamna bani aruncati pe fereastra). Sa-si modifice, adica, fundamental, atitudinea fata de proprietate. Si de fiscalitate. Sunt singurele doua probleme care inca impiedica o coalitie de interes national cel putin pe termen mediu.
Animal politic in alerta maxima, Traian Basescu a mirosit pericolul. El stie ca, in ciuda procentelor gonflabile, PD nu va mai putea pacali electoratul de dreapta. Iar dupa alegeri, nu va putea alcatui singur guvernarea, avand o nevoie imperativa de PNL pentru acreditare de dreapta. Dupa 3 octombrie, liberalii vor face jocurile.
P.S. Una din conditiile lui Mircea Geoana este ca pensiile sa creasca din noiembrie. Cresc din octombrie. Prostanacule !

Roxana Iordache
Ziua sambata 29 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: