vineri, august 31, 2007

Caderea in derizoriu

-- Oameni politici iresponsabili nu vor altceva decat sa prapadeasca banul public. Miza fiind meschina lor harjoneala. Iar scoaterea din joc a institutelor de cercetare de piata este o tampenie si mai mare.
Referendumul cu care Basescu santajeaza Parlamentul este un proiect fals. Vom vedea de ce. Alegerile pentru UE sunt inutile. Vom reveni, aratand de ce. Scoaterea din joc a institutelor de cercetare de piata in campania electorala este o solutie periculoasa. Si inutila. Vom spune de ce. La fel cum motiunea de cenzura PSD nu este decat o fantoma care duce singurul partid de stanga intr-o fundatura. S-a demonstrat de ce. Una peste alta, toamna politica a acestui an reprezinta o prabusire in derizoriu. Iar principalul responsabil e insusi seful statului.
De ce santaj ? Pentru ca Traian Basescu tine musai sa-i confiste corpului legislativ dreptul de a elabora un act normativ solid, facut pe termen lung si de natura sa-si produca efectele benefice vizand reformarea clasei politice. Ce vrea presedintele ? Sa suprapuna un referendum pentru votul uninominal unei campanii electorale. Pentru Parlamentul UE. Care reprezinta un test important pentru viitoarele locale si parlamentare. Faptul in sine este imoral. Si nerecomandat de UE. Dimpotriva. Dar de ce o face ? Pur si simplu pentru a avea posibilitatea, sef al statului fiind, sa dea din gura in plina campanie electorala. Incercand, prin incalcarea Constitutiei si utilizarea fondurilor publice destinate nu bataliei politice, ci indeplinirii fisei postului, sa intervina in forta si partizan in viata politica. Asta e tot. In rest, admitand ca s-ar face referendum si ca presedintele ar avea succes, aceasta nu ar insemna nimic, sub aspectul reformarii clasei politice. Pentru ca, pana si gainile stiu ca, in conformitate cu Constitutia, referendumul inseamna doar raspunsul prin "da" sau "nu" la o intrebare. Rezultatul lui, admitand ca este pozitiv, nu tine loc de act normativ. Abia mai tarziu ar urma ca, in baza lui, sa fie promovata si adoptata o lege. De catre cine ? De Parlamentul pe care Basescu il are impotriva si-l santajeaza ? Este clar ca, daca romanii nu au innebunit de tot, nu vor face viitoarele alegeri pe baza sistemului uninominal. Si nici nu ar fi bine. Pentru ca partidele au nevoie de un timp relativ indelungat pentru a pregati oferte noi pentru deputati si senatori. O alta generatie. Cu alta pregatire si mentalitate. Altfel, in sistem hocus-pocus, ele nu pot scoate din palarie altceva decat ceea ce exista. Astfel incat populatia, fiind silita sa aleaga doar din ceea ce exista pe piata, va desemna, in cele din urma, un Parlament la fel. Dar si alegerile pentru UE sunt la fel de inutile, in acest an, ca si eventualul referendum pe care, in paranteza fie spus, Guvernul l-ar putea evita la limita, asumandu-si raspunderea pentru o lege care, in nici un caz, nu va coincide cu cea iesita din laboratorul de la Cotroceni. Cine se va inghesui sa mearga in Parlamentul UE, stiind ca o suma exorbitanta de bani din bugetul de stat, dar si din propriul buzunar va fi cheltuita pentru un mandat care nu va fi exercitat mai mult de noua luni ? Pentru ca, in ianuarie 2009, vor fi alti parlamentari UE. Oameni politici iresponsabili nu vor altceva decat sa prapadeasca banul public. Miza fiind meschina lor harjoneala. Iar scoaterea din joc a institutelor de cercetare de piata este o tampenie si mai mare. Ar fi mai simpla crearea unei autoritati in subordinea Parlamentului - un gen de CNA - care sa le dea sau sa le retraga licenta, verificandu-le onestitatea si profesionalismul. Nu ucidem femeile pentru ca exista cateva prostituate.
In conditiile in care principala misiune a sefului statului, cea de reprezentant al Romaniei in concertul european si mondial al statelor, nu mai poate fi indeplinita pentru ca, dupa cum se vede, nimeni nu mai e amator sa-l invite pe Basescu si in conditiile in care, ca efect al galcevei din tara, nici lui Tariceanu nu i se intind prea multe maini, cei mai inalti reprezentanti ai politicii de la Bucuresti participa la canonizari electorale si la interminabile scandaluri si manevre de doi lei. O rusine !

Sorin Rosca Stanescu
Ziua vineri 31 august, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: