marți, august 28, 2007

Roman catre Iliescu: "La mineriada am actionat legal"


Ion Iliescu il indica pe fostul premier drept responsabil cu represiunea din Piata Universitatii.
Petre Roman sustine ca in iunie ‘90 s-a respectat legea.
Acuzat de „participatie improprie la omor calificat si deosebit de grav” in dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, Ion Iliescu paseaza responsabilitatea represiunii din Piata Universitatii in „ograda” lui Petre Roman.
Intr-o scrisoare transmisa presei, fostul presedinte sustine ca „prim-ministrul Petre Roman a aprobat masurile propuse de Ministerul de Interne privind eliberarea zonei in dimineata zilei de 13 iunie 1990”.
Fostul premier nu se regasese pe lista invinuitilor din rechizitoriul intocmit de procurorii militari, insa apreciaza ca reactia fortelor de ordine a fost deopotriva fireasca si legala: „Actiunea Ministerului de Interne a fost in acord cu cererea procurorului general al republicii, Gheorghe Robu, si a beneficiat de o baza legala. Nu am semnat un ordin de actiune, dar am dat curs cererii formulate de procurorul general”, raspunde Petre Roman.
Scrisorile lui Iliescu
Epistolele expediate redactiilor au devenit, in ultima perioada, calea preferata de fostul sef de stat pentru a se disculpa. „Resping incercarea de a ma incrimina pentru cele 4 victime, impuscate in zona Ministerului de Interne, in seara zilei de 13 iunie, prin afirmatiile ca eu as fi dat ordin sa se traga, ceea ce constituie un grav neadevar. (...) Ocuparea prin forta a Pietei Universitatii, in ziua de 22 aprilie 1990, la inceputul campaniei electorale, a fost un act samavolnic, de incalcare flagranta a legii. (...)”, se arata in ultima scrisoare semnata de Ion Iliescu.
Contrazis de procurori
Concluzia principala a procurorilor militari este insa aceea ca „decizia initiala de reprimare a fost coordonata, personal, de fostul sef al statului”. Astfel, reprimarea manifestatiei din Piata Universitatii ar fi avut loc in baza unui „Plan de actiune” intocmit de ministrul de interne de atunci, generalul Mihai Chitac.
Pe acest document, Chitac a scris urmatoarea mentiune: „Intocmit pe baza Ordinului verbal al Presedintelui ales al Romaniei Dl. Ion Iliescu. Discutat si aprobat verbal de Prim-ministru Guvernului Provizoriu - Dl. Petre Roman”.
Potrivit procurorilor, Iliescu, „in calitate de presedinte ales, a ordonat interventia militara - cu munitie de razboi, TAB-uri si alte forte, impotriva demonstrantilor care se manifestau violent - soldata cu patru morti”.
Implicarea directa a fostului presedinte in actiunile de reprimare este probata de anchetatori si cu un document militar: „Jurnalul activitatilor desfasurate de unitatile armatei in garnizoana Bucuresti, in perioada 13-15.06.1990”.
Din acest „Jurnal” reiese ca Iliescu dadea diverse dispozitii militarilor si lansa idei false. Astfel, pe 13 iunie, la ora 19.25, Ion Iliescu „informeaza pe prim-adjunctul ministrului apararii nationale ca pe sediul Politiei Capitalei s-a ridicat drapelul verde, legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare”.
Diversiunea legionara este reluata de Iliescu, care transmite o comunicare catre comandamentele de arma in care cere ca „toti militarii sa aiba baioneta pusa la arma” si sa se apere impotriva „elementelor turbulente” care vor avea asupra lor arme si munitie si vor incerca sa patrunda in mai multe obiective.

Laurentiu Mihu & Narcis Iordache
Evenimentul zilei marti 28 august, 2007 http://www.evz.ro

Niciun comentariu: