joi, septembrie 13, 2007

Daniel Ciobotea e noul Patriarh


-- Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost ales aseara Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane * Dupa al doilea tur de scrutin, el a adunat 95 de voturi din 161
IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost ales, ieri seara, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, acesta primind voturile a 95 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc. Mitropolitul Daniel a fost ales in cel de-al doilea tur de scrutin, in care s-a confruntat cu IPS Bartolomeu, care a obtinut 66 de voturi. In primul tur de scrutin IPS Daniel a obtinut 80 de voturi, iar IPS Bartolomeu a intrunit 62 de voturi, un vot fiind anulat. Pe locul trei s-a clasat episcopul Covasnei si Harghitei Ioan, care a primit 18 voturi si a fost astfel eliminat din cursa.
Sedinta Sfantului Sinod
Algerea noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a inceput ieri dimineata la ora 11:00 cu sedinta Sfantului Sinod, in cadrul careia au fost alesi candidatii pentru functia de patriarh, la Palatul Patriarhal, dupa slujba sfintei liturghii si a unui Te Deum. Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a acceptat presedintia Sfantului Sinod, in virtutea vechimii in grad.
La sedinta au participat 47 de ierarhi din cei 49 care alcatuiesc Sfantul Sinod, absenti fiind Eftimie al Romanului si Ioachim al Husilor, care au lipsit din motive de sanatate si nu au fost consultati pentru alegerea noului Patriarh. Totodata, la Patriarhie au fost luate masuri speciale de securitate, la Liturghie si la Te Deum fiind interzis accesul jurnalistilor si al credinciosilor, reprezentantii Patriarhiei motivand ca informatiile vor fi date prin biroul de presa. In urma acestei sedinte a Sfantului Sinod au fost desemnati candidati la demnitatea de Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane Mitropolitul Moldovei Daniel Ciobotea cu 27 de voturi, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania cu 9 voturi, si episcopul Harghitei si Covasnei Ioan Selejan tot cu 9 voturi.
Primul tur de scrutin
In primul tur de scrutin al colegiului electoral bisericesc Mitropolitul Moldovei Daniel Ciobotea a obtinut 80 de voturi, Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania a obtinut 62 de voturi, iar Episcopul Harghitei si Covasnei Ioan Selejan a obtinut 18 voturi, doua fiind anulate. Intrunirea colegiului electoral bisericesc s-a desfasurat incepand de la orele 17.00 in Aula Mare a Patriarhiei. Colegiul electoral bisericesc este organul electiv al Bisericii Ortodoxe Romane, este alcatuit dintr-o treime clerici si doua treimi laici. Fiecare eparhie din tara este reprezentata de un preot si doi laici, oameni implicati in viata eparhiilor pe care le reprezinta. Colegiul este alcatuit din 169 de membri, insa la sedinta de ieri au fost opt absenti. Eparhia Bucurestiului este reprezentata de 17 membri, mai multi decat din alte eparhii, pentru ca Patriarhul este si arhiepiscop al Bucurestiului. Dupa alegerea sa noul Patriarh nu si-a intrat imediat in drepturi, ci a trebuit sa fie validat dupa vot intr-o noua sedinta sinodala. Noul Patriarh isi va intra in drepturile depline abia pe 30 septembrie, cand va avea loc si inscaunarea oficiala ca sef al BOR.
Mesajul Regelui
"Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti romanii ortodocsi care au, incepand de astazi, un nou Patriarh, Prea Fericitul Parinte Daniel. Consideram aceasta zi un moment insemnat pentru credinta stramoseasca si pentru Romania de maine" se arata intr-un comunicat al Casei Regale. "Biserica Ortodoxa romana a traversat un drum greu in ultimul veac. Despartiti de Cortina de Fier pentru patru decenii, europenii de astazi au nevoie unul de altul, pentru a sterge urmele unui secol lipsit de ratiune si de generozitate. Fie ca noua pastorire care incepe astazi sa aduca poporului roman si Europei valori binecuvantate: generozitatea, responsabilitatea, loialitatea si credinta ! Fara aceste valori nu poate exista viitor demn pentru tara noastra si pentru continent. Lumea de astazi are nevoie de institutii datatoare de mandrie, care sa inspire morala, incredere si bun-simt", mai arata comunicatul citat.
Protestatari anti-Masonerie amendati
Dealul Patriarhiei a fost intesat ieri de forte de ordine - cu precadere ofiteri in civil. Potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti locotenentul Marius Militarul, pe dealul Patriarhiei pe durata sedintei Sfantului Sinod au asigurat ordinea publica aproximativ o suta de jandarmi. Daca in cursul diminetii a fost permis accesul cetatenilor in curtea Patriarhiei, in timpul sedintei colegiului electoral bisericesc doritorii sa intre in Biserica Patriarhiei au fost impiedicati de fortele de ordine. Doi tineri au protestat ieri dupa-amiaza, in curtea Patriarhiei, afisand un banner pe care scria "Fara masonerie in Patriarhie". Cei doi au fost amendati de jandarmi, cu cate 500 de lei, pentru tulburarea unei manifestari publice, a declarat purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Capitalei.
Cativa tineri au afisat, miercuri dupa-amiaza, cu cateva minute inaintea inceperii sedintei Colegiului Electoral Bisericesc, un banner pe care scrie "Fara masonerie la Patriarhie". Tinerii s-au identificat ca "simpli crestini ortodocsi" si au refuzat sa raspunda cererii jandarmilor de a strange bannerul. Unul dintre tineri a explicat ca protestul este indreptat "impotriva lui Daniel si a altor masoni de la Patriarhie". Acestia au reusit sa afiseze bannerul cateva minute, dupa care jandarmii i-au obligat sa-l stranga, apoi i-au legitimat, dupa care i-au "invitat" sa iasa din curtea Patriarhiei. Din mainile jandarmilor, tinerii au fost preluati de barbati imbracati in civil - care au refuzat sa spuna cine sunt - si urcati intr-o masina care i-a transportat la o sectie de politie.
Daniel Ciobotea
Daniel Ciobotea, mitropolit al Moldovei si Bucovinei si noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a nascut pe 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis. Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In anul 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul "Coriolan Brediceanu" (1967-1970).
Este licentiat in teologie la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974). In perioada anilor 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania). La 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: "Reflexion et vie chretiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite". Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey - Elvetia (in perioada 1986-1988 fiind si director adjunct), fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia), participand la numeroase intruniri cu caracter ecumenist peste hotare. La 6 august 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel. In perioada 1 septembrie 1988 - 1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. In paralel, detine functia de Conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti. In ianuarie 1990, PC Protosinghel Daniel Ciobotea a fost presedintele Grupului de Reflectie pentru innoirea Bisericii, alaturi de Arhimandritul Bartolomeu Anania. La 1 martie 1990, PC Protosinghel Dr. Daniel Ciobotea este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, in rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul "Lugojanul", fiind hirotonit intru arhiereu in Catedrala din Timisoara la 4 martie 1990. La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este inscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Din anul 1992 este Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din cadrul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi. Si-a continuat activitatea ecumenica si dupa anul 1990, participand la mai multe intalniri internationale. A fost distins in numeroase randuri: Premiul Emanuel Heufeder (Germania, 1998); Medalia Comemorativa "150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu" si Ordinul "Serviciul Credincios" in rang de Mare Cruce acordat de catre Presedintia Romaniei (2000); Membru titular al Academiei Internationale de stiinte Religioase de la Bruxelles (2000); Premiul ecumenic al Institutului Sf. Nicolae din Bari (Italia, 2002); Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, in 2002, de Fundatia Europeana pentru Cultura Pro Europa (din Freiburg im Breisgau); Senator de onoare al Universitatii Dunarea de Jos (Galati, 2003).
Mostenirea lui Teoctist
"Exprimam recunostinta Sfantului Sinod si membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru increderea acordata si exprimam dorinta de a sluji Biserica. Prea Fericitul Parinte Teoctist ne-a lasat o mostenire luminoasa, bogata, pe care trebuie sa o cultivam", a afirmat Daniel. El a subliniat ca toti cei care iubesc Biserica trebuie sa il ajute, avand in vedere ca "Patriarhul nu lucreaza singur" - Patriarhul Daniel

George Damian
Ziua joi 13 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: