miercuri, august 08, 2007

"Vorba multa, saracia omului..."



-- Desi sterile, discutiile privind evaluarile pe care se bazeaza majorarea pensiilor continua; ele furnizeaza combustibil politicianismului bincunoscut. Ultimul protagonist este secretarul de stat liberal de la Finante, domnul Sebastian Vladescu; pe de o parte, domnia-sa afirma ca va demisiona, fiindca nu exista bani pentru aceasta majorare, pe de alta parte isi dezminte demisia, spunand ca nu intelege de unde a aparut acest zvon.
Ofensiva domnului Vladescu este dirijata mai ales impotriva titularului de la Economia Nationala, domnul Varujan Vosganian dar, in subsidiar, si contra primului-ministru. Premierul Tariceanu este, insa, oarecum familiarizat cu actele de indisciplina; a inghitit in sec si de data asta: "este mult mai important, a declarat dansul, decat sa facem o rafuiala neesentiala, sa cerem ministrilor competenti sa-si duca mandatul la bun sfarsit", opinia publica urmand sa judece cine a avut dreptate peste aproximativ un an, in functie de rezultate.
Nu mai putin, aceste noi atacuri la Tariceanu au determinat doi fruntasi liberali, Ludovic Orban si Eugen Nicolaescu, sa ceara demiterea domnului Vladescu pe motiv ca de un an de zile acesta face opozitie premierului...
Trebuie spus ca in Occident, atari comportamente sunt rarisime. Ministrii de profil, secretarii de stat isi vad de treaba... Opozitia a prins mingea din zbor. Domnul Theodor Stolojan, presedintele PLD, ameninta cu o motiune de cenzura, care de altfel n-are sanse.
Mai optimist in ce priveste evolutia finantelor publice este guvernatorul Bancii Nationale, domnul Mugur Isarescu, cunoscut prin obiectivitatea sa. Domnia-sa a aratat de pilda ca salariile au crescut cu 20 la suta in primele sase luni ale anului fata de o majorare de 10 la suta estimata de Comisia Nationala de Prognoza pentru intregul an 2007.
Economia progreseaza, deci. Riscul este urmatorul: cresterea salariilor ar putea totusi eroda sporul de productivitate.

Serban Orescu
Ziua miercuri 8 august, 2007

Niciun comentariu: