marți, august 14, 2007

Dilema romaneasca a lui Traian Basescu




-- Deloc tematori fata de parerile presedintelui Basescu, secuii au transferat instantaneu problema la Bruxelles unde chestiunea autonomiei Tinutului Secuiesc a fost trecuta deja in programul de revendicari al unui grup politic.
Traian Basescu va trebui sa faca publica o decizie care ar putea sa inflameze instantaneu intreaga opinie publica. Cu rezultate greu previzibile pentru valoarea la care Domnia-Sa tine cel mai mult: procentele electorale.
Va sustine sau nu proiectul autonomiei tinutului Secuiesc ?
Pe de o parte, politicianul Basescu a dat un raspuns negativ extrem de ferm la ideea autonomiei pe criterii etnice si, in consecinta, Romania s-a opus de la inceput planului Ahtisaari pentru Kosovo. Ba chiar, daca va mai aduceti aminte, Basescu a declarat, spre stupoarea multora, ca ar avea un plan propriu pentru solutionarea problemei din Kosovo. Plan care, ulterior, n-a mai iesit la iveala, pe masura ce ignorarea totala a pozitiei si ofertei lui Basescu a fost insotita si de presiuni multiple atat din partea americanilor, cat si a europenilor, cerand Romaniei sa se desolidarizeze de pozitia inflexibila a Rusiei. Presedintele nostru a tacut malc, Guvernul a luat atitudine, afirmand ca pozitia noastra finala va fi cea a UE.
Traian Basescu a fost la fel de ferm in februarie 2007, cand a declarat ca referendumul organizat de Consiliul National Secuiesc privind autonomia este "ilegal" si ca "in momentul in care vor incerca sa valorifice rezultatul acestui test, statul roman va aplica fara ezitare Constitutia si legile statului". Corect. S-ar parea ca lucrurile erau definitiv lamurite, caci vorbise insusi seful statului roman.
In fapt, deloc tematori fata de parerile presedintelui Basescu, secuii au transferat instantaneu problema la Bruxelles unde, in Parlamentul European, chestiunea autonomiei tinutului Secuiesc a fost trecuta deja in programul de revendicari al unui grup politic. Dar nu cred ca pe Traian Basescu il impresioneaza ce se spune sau se face la Bruxelles, atat timp cat stie ca electoratul sau este conditionat mediatic sa fie mult mai interesat de vanatoarea de gunoaie de la Glina decat de orice decizie a forurilor comunitare.
Numai ca, dintr-odata, situatia s-a modificat prin aparitia posibilitatii unui acord intre UDMR si Consiliul National Maghiar, ceea ce ar putea duce ca pastorul Tökes sa fie cap de lista pentru europarlamentare, beneficiind de voturile unei largi parti a comunitatii maghiare. In situatia in care Traian Basescu nu-si va schimba brusc pozitia si nu va fi de acord cu autonomia secuilor, Laszlo Tökes poate deveni, pe plan european, singurul adversar de care se poate teme cu adevarat presedintele nostru. Tökes are cultura politica, are sprijin international, dar, mai inainte de toate, numele sau este deja un brand politic si este intrat in istorie. Iar vocea sa se va ridica in primul rand in PPE, caci nu cred ca delegatia PD va reusi pe mai departe tentativa de eliminare a UDMR in cazul in care delegatia lor va fi condusa de Tökes...
Ce va face Basescu in acest caz ? In cazul Kosovo, lucrurile sunt limpezi, va trebui sa se conformeze deciziei UE. Este posibil sa cedeze si in cazul problemei tinutului Secuiesc, iar asta va fi prezentata sub forma unei nevoi de ajustare la trendul european. Sau, dimpotriva, isi va mentine pozitia initiala si va ramane un opozant ferm al dobandirii de autonomie pe criterii etnice si va nega posibilitatea de acordare a drepturilor colective. Oricum, de aceasta decizie si de modul in care se vor pozitiona partidele poate depinde in mare masura viitorul jocului pe scena politica romaneasca. Precum si miza discutiei despre o noua Constitutie in Romania.

Cristian Unteanu
Ziua marti 14 august, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: