joi, septembrie 27, 2007

Transparency: Romania - cea mai corupta tara din UE

-- Romania ramane cea mai corupta tara din Uniunea Europeana, potrivit Transparency International, chiar daca, in ultimul an aderarea la UE si implicit evitarea clauzelor de salvgardare au facut ca nivelul coruptiei sa fie perceput ca scazand intr-o masura importanta.
Tara noastra se situeaza pe locul 69 din 180 de tari in care s-au efectuat sondaje, dar incheie plutonul tarilor din Uniunea Europeana, arata TI - Romania. Curios este insa ca raportul organizatiei plaseaza deasupra Romaniei tari precum Chile (22), Uruguay (25), Botswana (38), Cipru (39), Africa de Sud (43), Costa Rica (46), Namibia (57), Bulgaria si Turcia (64), sau chiar Columbia (68) si Ghana (69 - pe aceeasi pozitie cu tara noastra).
Potrivit raportului Transparency International prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, Romania intruneste in acest an 3,7 puncte, intervalul de notare fiind de la 1 la 10, unde 1 primeste tara perceputa drept cea mai corupta, iar 10 statul cu o coruptie perceputa ca aproape inexistenta. In ciuda unui progres de 0,6 puncte in ultimul an, Romania ramane in urma Bulgariei si chiar in urma Turciei din punct de vedere al raspandirii fenomenului de coruptie. "Romania a facut un salt pe care noi l-am aprecia drept important, de 0,6 puncte. Acesta se datoreaza in primul rand integrarii Romaniei in UE cu evitarea clauzelor de salvgardare care vizau coruptia", a declarat Victor Alistar, liderul TI-Romania. Totusi, reprezentantii organizatiei TI si-au manifestat temeri privind sustenabilitatea acestui rating, date fiind "evolutiile din ultimul timp". Pentru ca aceasta nota primita de Romania sa nu fie anulata in cel mai scurt timp, este nevoie, in opinia TI-Romania, de stabilitate si de eficienta in Justitie. "Un lucru foarte important ar fi aparitia condamnarilor definitive in dosarele de coruptie. Acesta ar intari perceptia ca lupta impotriva coruptiei in Romania a devenit eficienta", a precizat Codru Vrabie, membru TI-Romania.
Potrivit raportului, companiile multinationale si institutiile financiare care recurg la mita si tolereaza veniturile dobandite ilegal contribuie la extinderea coruptiei in statele sarace. Organizatia Transparency International, cu sediul la Berlin, dezvaluie in raport ca in timp ce statele sarace ar trebui sa combata coruptia interna, tarile dezvoltate sunt, de asemenea, responsabile, si, in cele mai multe situatii, reprezinta sursa acestor probleme. "Mita provine in multe situatii de la companiile multinationale din tarile bogate. Nu mai poate fi acceptabil ca aceste companii sa considere mita acordata pe pietele de export drept o strategie de afaceri legitima", sustine raportul.

Andrei Ghiciusca
Ziua joi 27 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: