miercuri, septembrie 26, 2007

Kakaia axa ?

Ne-am obişnuit deja ca Traian Basescu s-o invarta ca la Ploiesti. Uneori, l-a ajutat, cum a fost cazul demisiei "in cinci minute", la care a renuntat inspirat, de teama unui esec la referendum.
Altadata i-a folosit la imagine. Vezi condamnarea comunismului, in care n-a crezut initial, in numele careia a cerut ulterior "probe", pentru ca in final sa tune si sa fulgere in parlament impotriva odiosului regim. Nu e loc destul aici pentru exemple despre jocul de glezne al presedintelui. Psns la urms, nici nu mai intereseazs pe mults lume, intr-o tara sedusa pana la paroxism de sinceritatea celui mai popular roman.
De altfel, catalizat probabil de capitalul sau de imagine, seful statului isi permite de prea multe ori excese, inclusiv cu bataie externa. Or, aici chiar e riscant.
Pentru ca in relatiile intertari o vorba aruncata la misto poate costa incomparabil mai mult decat palavrele mistocaresti din plan intern. Una e sa-i dai sub centura lui Geoana, Ilici, Tariceanu, Marko, alta e sa-i provoci pe Sarkozi, Merkel, Putin sau Barroso. Cel mai recent exemplu de inconsecventa prezidentiala in materie de politica externa l-am descoperit ieri.
Brusc, la finalul unui plicticos CSAT, Traian Basescu ne-a lasat din nou muti: el a cerut, nici mai mult, nici mai putin, ca guvernul sa inlesneasca acordarea cetateniei romane nu doar pentru romanii de dincolo de Prut, ci si pentru moldovenii de origine rusa ! Stop, joc ! Pa, Europa, adio exigenta romaneasca la frontiera de Est a UE ! Pe de o parte, Europa ne cere sa strangem surubul vizelor inclusiv pentru fratii din Basarabia, pe de alta, noi, prin vocea presedintelui, dam de la sine putere verde spre UE pentru rusi si cine-o mai vrea acces liber spre Vest, via Romania.
Apoi, cum ramane cu stilul smuls ? Pentru ca, brusc, presedintele arunca la cos imaginea de antirus convins ("Marea Neagra - lac rusesc" etc.) si trece imediat la statutul de doica sufletista fata de poporul rus vecin si prieten. Greu de inteles ce e in mintea presedintelui Traian Basescu atunci cand implica Romania in crize internationale. Cel mai recent exemplu este declaratia de razboi diplomatic adresata lui Voronin in cazul consulului roman la Chisinau.
Desi cel din urma era sub ancheta oficiala a poterei moldave pentru implicare in afaceri cu vize, Traian Basescu s-a antepronuntat dur si in cazul justitiei de peste Prut: "Este un atac la adresa Romaniei ! Vom raspunde dur !". Pana la urma si Basescu insusi s-a convins ca diplomatul nostru nu e chiar fata mare in povestea cu blonda basarabeanca si pasaportul romanesc, dar declaratia de razboi politic ramasese deja consemnata. Sunt curios ce va spune acum Bruxelles-ul despre isprava de ieri a lui Traian Basescu. Poate un bobarnac spre Cotroceni si o intrebare n-ar strica: „Kakaia axa, Traiane ?"

Laurentiu Ciocazanu
Adevarul miercuri 26 septembrie, 2007 http://www.adevarul.ro

Niciun comentariu: