marți, septembrie 18, 2007

Sfinti si patrioti, dar turnatori




"Nu am facut nimic rau", repeta speriat, zilele trecute, episcopul de Alba, Andrei Andreicut, la cateva ore dupa ce CNSAS a decis ca a colaborat cu Securitatea, "ca politie politica"
O stire de pe Associated Press a dezvaluit ceea ce episcopul nu a vrut sa spuna: primise, de la Securitate, sarcina de a se infiltra in comunitatea greco-catolica, intrucat familia ierarhului ortodox facuse parte din acest cult, inainte de a fi interzis de regimul comunist.
Nimic nou in justificarile episcopului de Alba. „Nu am facut nici o clipa politie politica !”, striga, acum un an, Mona Musca, iar Dan Voiculescu vrea sa desfiinteze CNSAS pentru a-si proba relatia inocenta cu Securitatea.
„Este un juramant de credinta fata de tara si de neam”, a explicat arhiepiscopul Teodosie faptul ca a semnat un angajament cu Securitatea, fapt pe care l-a definit drept „un gest patriotic”.
Nu mai putin de alti opt prelati ai Bisericii Ortodoxe urmeaza sa explice cooperarea lor cu „bratul inarmat al poporului”, dar este aproape sigur ca toti vor glosa cu aceleasi explicatii, un amestec de scuze si de acuzatii la adresa CNSAS.
Foarte multi oameni isi pun intrebarea, in mod corect, cred eu, de ce turnatorii ajung sa fie pusi la zidul infamiei, in timp ce ofiterii si conducatorii pe linie de partid ai Securitatii scapa nepedepsiti. Primul pe lista, Ion Iliescu, cel care le preda securistilor lectii despre cum trebuie tunsi si rasi tinerii nonconformisti.
PD tine in brate cel putin doi fosti ofiteri, pe Silvian Ionescu si Viorel Stanca, ambii cu rang de presedinte de filiala judeteana. Stanca a fost recent promovat, de catre Basescu, la gradul de general in rezerva. Exista serioase suspiciuni ca in toate partidele, la nivel de varf, exista fosti colaboratori ai Securitatii sau chiar ofiteri sub acoperire, dar CNSAS nu a avut acces la dosarele lor.
Bineinteles ca, in acest context, Musca, Andreicut si altii ca ei par a fi niste victime. Poate. Dar nu trebuie nici sa trecem in extrema cealalta si sa acceptam ca fostii turnatori sa ramana lideri de opinie. Orice forma de colaborare cu Securitatea a insemnat pactul cu diavolul.
Fie ca era vorba sa-i supraveghezi pe studentii straini - potentiali teroristi -, fie ca pazeai credinta stramoseasca de prozelitismul greco-catolic, fie ca spionai dusmanul de peste hotare, de la Anvers sau de oriunde altundeva, nu faceai decat sa slujesti un regim care a bagat sute de mii de nevinovati la puscarie si a infometat si tinut in frig un intreg popor.
Bineinteles, e dreptul fiecaruia sa cumpaneasca astfel de chestiuni de natura morala. Am putea judeca insa mult mai bine daca din „legea Ticu” s-ar elimina celebra sintagma referitoare la „Securitate, ca politie politica” - intreaga institutie facea doar politie politica -, SRI si SIE ar preda CNSAS toate dosarele de dinainte de 1989, iar apoi acestea ar deveni publice. Vom putea astfel sa cantarim faptele mult mai bine si vom sti daca dorim ca in parlament sa revina fie Musca, fie Iliescu, fie Voiculescu.
Dupa parerea mea, toti cei cu un astfel de trecut ar trebui sa ramana acasa.

Mircea Marian
Evenimentul zilei marti 18 septembrie, 2007 http://www.evz.ro

Niciun comentariu: