marți, septembrie 11, 2007

Toti cu ochii pe "amantul terorii" (6 ani de la atentate)


In recentul mesaj televizat, Osama ben Laden a prezentat o noua imagine, renuntand la Kalasnikov si vopsindu-si barba, pendulaând intre lectii de istorie si predici, cerandu-le americanilor sa renunte la democratia capitalista si sa se converteasca la islam daca doresc incheierea razboiului din Irak.
"Indemnul lui Osama catre americani, privind convertirea la islam, indica un atac al-Qaida asupra unor tinte americane. Inainte ca Profetul Mahomed sa isi atace dusmanii, le cerea oponentilor sa se converteasca la islam", afirmă Rohan Gunaratna, expert in probleme islamism militant. "Osama prezinta ordine coranice inainte de a planifica un atac", adauga el.
Abdel Bari Atwan, redactorul-sef al cotidianului arab al-Quds, afirma, si el, ca este posibil sa fie vorba despre "un avertisment ca ar putea avea loc in curand un atac". "Poate ca exista un mesaj pentru adeptii lui: mergeti inainte si faceti ce vreti sa faceti", adaugă el.
Atwan, care l-a intervievat pe ben Laden in trecut, a declarat ca mesajul marcheaza o schimbare semnificativa a stilului si imaginii liderului al-Qaida. Taindu-si si vopsindu-si barba si renuntand la tunica de camuflaj in favoarea unei tinute traditionale arabe, ben Laden incearca sa se prezinte drept o figura noua, matura - liderul spiritual al retelei al-Qaida, a declarat Atwan.
Alti experti sustin insa ca schimbarea este bizara. "Il face pe el, un om care sustine ca vrea sa fie un martir, sa arate ridicol", afirma M.J. Gohel de la Asia-Pacific Foundation, institut de analiza cu sediul la Londra.
Amr El-Choubaki, expert in miscari islamiste, a afirmat ca indemnul de convertire la islam arata ca ben Laden nu poate indica obiective mai usor de atins. "Este clar ca influenta lui in organizatia al-Qaida (...) este limitata acum", a spus el.
Mohamed el-Sayed Said, director adjunct la Ahram Centre for Politican and Strategic Studies din Cairo, considera ca, in pofida lipsei unor amenintari precise, inregistrarea "este mult mai amenintatoare".
"Este increzator, foloseste un limbaj simbolic care sugereaza ca este imputernicit sa duca un razboi fara sfarsit, iar singura modalitate de a obtine pacea este convertirea la islam", apreciaza el. "Este intr-o stare de lupta, o stare de razboi constant, fara sfarsit, pana cand va islamiza lumea", adauga el-Sayed Said.
Un moderator al site-ului care a publicat mesajul a avertizat, imediat dupa difuzarea acestuia, ca urmeaza un nou atac. "Sa piara America si tiranii ei. Urmatoarea lovitura este inevitabila", a scris moderatorul site-ului al-Ekhlaas, care se prezinta drept "amantul terorii" si a postat vineri mesajul care anunta difuzarea iminenta a inregistrarii.
Discursul lui ben Laden contine referiri la religie, istorie, politica interna americana si razboaiele din Irak si Afganistan, dar si la schimbarile climatice si a inclus chiar si o aparenta referire la actuala criza a creditelor ipotecare din Statele Unite. Analistii arabi in probleme de securitate cred ca incercarea lui ben Laden de a se prezenta drept lider civil şi ideolog subliniaza evolutia al-Qaida, de la un sistem centralizat, la un sistem orizontal cu legaturi slabe, in care operatiunile sunt conduse de comandanti locali.
Analistul saudit Fares bin Houzam crede ca mesajul a vrut doar sa demonstreze ca ben Laden inca mai este liderul al-Qaida. "Sunt 100% sigur ca acest om nu are puterea de a planifica pentru al-Qaida. Nu face decat sa le transmita semnale adeptilor din intreaga lume", a spus el.
"Soluţii" de pace
Convertirea la Islam
Cel putin 4.000 de persoane s-au covertit la islam in 2006, in Germania, fata de numai o mie in anul precedent, a anuntat Institutul central de arhive ale islamului de la Berlin, citat de AFP.
Germania numara in prezent cel putin 18.000 de cetateni convertiti la islam, potrivit directorului institutului, Salim Abdullah, dar această cifra ar putea sa se ridice la 100.000 de persoane, considera expertul in extremism Claudia Dantschke, citata de cotidianul Die Welt.
Doi dintre cei trei presupusi teroristi arestati marti in Germania, cu varste in jur de 20 de ani, sunt germani convertiti la islam.
"Multi dintre cei care se gandesc sa se converteasca au facut pasul din solidaritate", mai ales dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, a afirmat Abdullah. "Atunci cand islamul face obiectul unei suspiciuni generalizate, multi oameni se solidarizeaza cu aceasta religie", a precizat el, mentionand ca, pana in 2001, abia 250-300 de persoane se converteau anual la islamism.
Aproximativ 80 la suta dintre cei care se convertesc sunt crestini, iar 20 la suta nu apartin nici unei religii, in timp ce 60 la suta sunt femei.
Persoanele convertite sunt in general in varsta, cei cu varste sub 30 de ani nefiind suprareprezentati, a precizat Salim Abdullah.
Expertul in terorism Rolf Tophoven a avertizat impotriva fanatismului unora dintre germanii convertiti la islam.
Abdullah considera insa ca numai unu la suta dintre cei care se convertesc la islam adopta aceasta decizie deoarece tind catre o violenta motivata de considerente religioase. "Este un procent infim", a adaugat el.
Ministrul de Interne al landului Bavaria, Guenther Beckstein, a pledat la randul sau pentru supravegherea convertirilor la islam.
Ce-a facut Bush in 11/09 ?
Majoritatea americanilor (51 la suta) vor deschiderea unei anchete a Congresului asupra actelor presedintelui George W. Bush si vicepresedintelui Dick Cheney inainte, in timpul si dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, potrivit unui sondaj de opinie publicat joi in Statele Unite, relateaza AFP.
In apropierea implinirii a sase ani de la atacurile teroriste din New York si Washington, o treime dintre persoanele chestionate (32 la suta) apreciaza ca procedura de destituire a lui Bush si Cheney trebuie inceputa imediat in Camera Reprezentantilor. Comisia care ancheteaza evenimentele de la 11 septembrie ar fi trebuit sa desfasoare investigatii in legatura cu prabusirea inexplicabila a unui imobil de 47 de etaje al World Trade Center din New York, la aproximativ opt ore dupa atentat, considera peste doua treimi (67 la suta) dintre persoanele interogate, potrivit acestui sondaj, realizat de Institutul Zogby pentru organizaţia "09/11truth.org".
Acest imobil, care s-a prabusit la ora 17.20, la 11 septembrie 2001, adapostea in special birourile serviciilor de interventie din oras, cele ale Agentiei Centrale de Informatii (CIA), ale Departamentului Apararii sau ale serviciilor care se ocupa de imigratie.
Sondajul a fost realizat prin telefon in perioada 23-27 august, pe un esantion de aproximativ 1.000 de persoane, avand o marja de eroare de 3,1 procente.
6 ani de... "prioritate absoluta" !
"Capturarea si uciderea lui ben Laden reprezinta, in mod foarte clar, o prioritate absoluta pentru noi, ca si aducerea in fata justitiei a lui si a celorlalti lideri ai retelei", a declarat, saptamana trecuta, Frances Townsend, consilier pentru securitate interna al Casei Albe, dupa ce al-Qaida a anuntat difuzarea iminenta a unui mesaj video al liderului al-Qaida. "Am avut multe succese in ceea ce priveste aducerea in fata justitiei a unor responsabili al-Qaida si nu exista tinta mai importanta pe lista noastra decat ben Laden", a adaugat Townsend, intr-un interviu acordat CNN.
Apreciind difuzarea inregistrarii drept mijloc de propaganda, Townsend a incercat si sa ii minimizeze importanta. "Ne intereseaza lucrurile care sunt cu adevarat importante. Aceste mesaje publice nu sunt chiar importante pentru mine", a spus ea, precizand insa ca inregistrarile sunt tratate cu seriozitate. "Ceea ce iau mult mai in serios sunt comploturile, cum sunt cele din Germania sau din Danemarca, pe care am reusit recent sa le prevenim. Acolo este vorba despre indicii reale ca avem un dusman care continua sa comploteze impotriva noastra si a aliatilor nostri din intreaga lume", a declarat Townsend.
Intrebata daca populatia americana trebuie sa fie ingrijorata la apropierea datei de 11 septembrie, ea s-a dovedit insa mult mai evaziva. "Tratam cu seriozitate toate amenintarile", a spus Townsend, adaugand ca Statele Unite se confrunta cu "un dusman hotarat, care are capacitatea de a complota impotriva SUA in pofida succeselor americane" si precizand ca toate amenintarile si mesajele sunt tratate cu seriozitate.

Azi
Azi marti 11 septembrie, 2007 http://www.azi.ro

Niciun comentariu: