marți, septembrie 11, 2007

Recidiva la discriminare


-- Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii ii va deschide presedintelui Basescu un dosar pentru aprecierea "in sfarsit, vad si eu un armean bun"
Presedintele Basescu a facut, din nou, o declaratie prin care discrimineaza cetateni romani. De data aceasta, pe cei de etnie armeana. Dupa ce a catalogat o ziarista de la postul tv Antena 3 drept "tiganca imputita", presedintele a recidivat din nou, duminica, prin declaratia facuta la externarea din Spitalul Militar Central.
Concret, printre altele, dorind sa-i multumeasca doctorului Mircea Ghemigian, medic primar la Sectia de chirurgie endocrinologica a Institutului Parhon, roman de origine armeana, cel care l-a operat la glanda tiroida, Basescu i-a spus "in sfarsit, vad si eu un armean bun", dupa care a corectat si a spus "un armean competent". ZIUA s-a adresat, pentru a afla o opinie despre aceste declaratii, membrilor Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Conform Corinei Comsa, vicepresedinte al CNCD, Consiliul va deschide, incepand de astazi, un nou dosar pe numele lui Basescu, dupa cel referitor la cazul jurnalistei Andreea Pana.
"Buni" si "rai"

Duminica, pe treptele Spitalului Militar Central, dupa discutia cu jurnalistii, presedintele Basescu a mai multumit inca o data echipei de medici care l-a operat si, in timp ce-i strangea mana doctorului Mircea Ghemigian, cel care l-a operat, i-a spus: "In sfarsit, vad si eu un armean bun", dupa care s-a corectat si a spus "un armean competent". Cum spuneam, aceasta noua gafa ii aduce presedintelui Basescu un nou dosar in care va fi cercetat sub acuzatia de discriminare. Basescu nu s-a putut abtine sa nu foloseasca un limbaj pe care, in calitate de presedinte al Romaniei, nu are voie sa-l foloseasca decat, in cel mai rau caz, in intimitate. Chiar daca, la prima vedere, impartirea armenilor facuta de Basescu in "buni si rai" sau in "competenti si incompetenti", pare o iesire necontrolata, afirmatia presedintelui Romaniei poate avea consecinte nebanuite. Daca seful statului afirma ca exista "armeni buni", inseamna ca exista si "armeni rai". Presedintele ar putea imparti, oricand, in "buni" si "rai", pe cetatenii romani de origine evreiasca, maghiara, turco-tatara etc. si, de ce nu, pe romanii neaosi.
Recidivist
CNCD va deschide un nou dosar pe numele lui Traian Basescu. Aceasta deoarece Basescu este recidivist in acest domeniu. Pe 23 mai a.c. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a stabilit ca Traian Basescu trebuie sanctionat pentru ca a numit-o pe jurnalista Andreea Pana, intr-o conversatie privata, "tiganca imputita". Membrii Consiliului au considerat sintagma discriminatorie si i-au dat presedintelui Basescu un avertisment. In ceea ce priveste apelativul "pasarica", Consiliul a decis cu sapte voturi pentru si doua impotriva sa nu-l sanctioneze pe Traian Basescu, dar a precizat ca limbajul folosit nu este adecvat.
Dosarul a fost deschis dupa ce Organizatia Romani Criss a sesizat Consiliul pentru ca presedintele, intr-o discutie cu sotia sa, Maria, a catalogat-o pe ziarista folosind o sintagma ofensatoare la adresa minoritatii rome - tiganca imputita.
Sexism si rasim
Organizatia Romani Criss l-a acuzat pe presedinte de sexism si rasism.
Redam in continuare discutia dintre jurnalista Andreea Pana, de la Antena 3, si Traian Basescu, care a avut loc pe 19 mai.
Andreea Pana: M-am gandit la o intrebare inteligenta. Ce procent aveti pentru diseara, pentru maine ?
Presedintele Traian Basescu: Mai, pasarica, tu nu ai treaba azi ?
Andreea Pana: La numaratoarea voturilor, ce credeti ca va fi ? Care va fi rezultatul ?
Dupa aceasta discutie, presedintele i-a smuls telefonul jurnalistei si a plecat spre masina, unde discutia a continuat alaturi de sotia sa Maria.
Maria Basescu: I-l dai ?
Traian Basescu: Da.(...) Cat era de agresiva tiganca asta imputita, nu stiu, Maria, da' trebuia sa i se intample odata.
Maria Basescu: Tot mai sunt si la iesire.
Traian Basescu: Sa fie..., uite-i.
Hartuire
Conform standardelor CNCD, prin discriminare se intelege "orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta pe baza criteriilor prevazute de legislatia in vigoare". Criteriile stabilite de legislatia romaneasca sunt: "rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenta la o categorie defavorizata, precum si orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea, inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii, in conditii de egalitate, a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, in domeniul politic, economic, social si cultural sau in orice alte domenii ale vietii publice". Conform acelorasi standarde ale CNCD, afirmatia lui Basescu poate fi in incadrata la categoria "hartuire", definita drept "orice comportament care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv, pe criteriu de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, gen, orientare sexuala, apartenenta la o categorie defavorizata, varsta, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu".
Pambuccian nu-l ia in serios
Reprezentantul minoritatii armene in Parlament, deputatul Varujan Pambuccian, ne-a declarat ca nu doreste sa ia in serios afirmatia jignitoare a presedintelui. "Armenii reprezinta unul dintre cele trei popoare care a supravietuit inca din Antichitate, alaturi de greci si de evrei. Astfel incat nici nu merita luata in serios afirmatia presedintelui. Este ridicol ceea ce se intampla. Fata de istoria armenilor si de contributiile lor la dezvoltarea umanitatii, nici nu merita sa comentam asemenea afirmatii. Ar trebui s-o luam mai usor, doar suntem la portile Orientului !"
Vainer se fereste de "impartiri"
Deputatul Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), ne-a declarat ca, personal, daca ar fi fost in postura presedintelui Basescu, nu ar fi facut asemenea "impartiri pe categorii". "Eu sunt un tip mai colocvial, mai jovial, mai tolerant. Mie nu-mi place sa impart oamenii pe categorii mari, in buni si rai, fara sa-i cunosc. Personal, eu ma feresc de asemenea categorisiri in bloc, care niciodata nu au adus nimic bun. Dar nu eu sunt cel mai in masura sa judece asemenea declaratii".

Marian Ghiteanu
Ziua marti 11 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: