sâmbătă, august 04, 2007

Noul dogmatism e stangist şi academic



Universitarii israelieni nu mai sînt bineveniţi în Anglia. Dacă au, încă, naivitatea să creadă în fraternitatea şi nobleţea academică, trebuie să se pregătească de un şoc. Îi aşteaptă o mare noutate: boicotul. Aşa au decis cateva foarte vrednice şi luminate organizaţii sindical-universitare engleze. Tot ce e israelian, de la profesor, la articol şi comunicare, trebuie evitat şi ţinut la distanţă, în numele şi pentru binele „cauzei”(palestiniene, evident). Academicii englezi s-au supărat foarte politic şi militant pe Israel. Reprezentanţii spiritual-ştiinţifici ai odiosului stat imperial care a are impertinenţa să rămană pe hartă şi să nu se lase vindecat de cura de asasinate teroriste arabe, trebuie refuzaţi. Afară din ştiinţă, afară din lumea spiritului ! Decizia e foarte populară printre spiriduşii locvaci ai intelighenţiei stangiste britanice şi a fost, fireşte prezentată în culori eroice de The Guradian, foaia mereu ataşată progresismului, odinioară sovietic, acum rus şi arab. Era normal, pentru un ziar care a ştiut mereu să îşi apere reputaţia, dezinformand onest un public de tineri şi intelectuali mai mult decat dornic să creadă în eroismul singular al cauzelor superioare: de la soarta copacilor în Zambia, la posteritatea insuficient sanctificată a lui Guevara şi emanaţiile criminale de carbon starnite de un biftec în curs de incinerare pe grătar.
Mult mai tristă e atitudinea afişată de British Medical Journal, o publicaţie academcă de primă mană. Asta pană la iniţiativa recentă a BMJ de a organiza un sondaj pe tema: sunteţi sau nu de acord cu boicotul ? Foarte ştiinţific, într-adevăr: de cand e, oare, discutabilă, în termeni pro- şi contra-, o aberaţie ?
Cateva date de context: nimeni n-a pus problema unui boicot împotriva universitarilor din ţările lagărului comunist, din Zimabwe, China, Libia şi alte campioane ale păcii şi drepturilor omului. Şi bine a fost că a fost aşa. Dacă, astăzi, academicii englezi ar pus la cale un boicot împotriva (Domane, fereşte !) universitarilor arabi, ideea ar fi fost la fel de respingătoare. Încă un detaliu degradant. După recenta campanie de atacuri şi tentative de atac terorist din Marea Britanie, nimeni nu a găsit de cuvinţă să ceară blocarea sau excluderea medicilor musulmani, deşi opt din cei arestaţi sunt medici sau membri ai sitemului sanitar britanic. Englezii sunt oameni cuvincioşi şi reţinuţi. Intelectualii care susţin că vor să îi lumineze nu sunt aşa: prin urmare, domniile lor au reuşit să facă legătura între rasă şi politică pentru ca apoi să o extindă asupra unui camp profesional. Nu e prima ispravă în materie a clasei academice britanice şi autonome care fricţionează, de ani buni, creierele studenţilor, cu un coctail furios de anti-americanism, anti-occidentalism şi socialism militant.
Problema acestei furii academice e că a reuşit, într-adevăr, să distrugă virtuţile clasice ale iluminismului, folsoind tocmai dreptul la critică liberă şi gandire autonomă. Atat doar că le-a folosit cu un zel orb care duce direct în marginea cultului. Nemaipunandu-şi problema diferenţei între bine şi rău, noul dogmatism de camuflaj iluminist a decretat egalitata tuturor atitudinilor şi valorilor. A orbit, adică, voluntar. Asta explică, măcar în linii generale, de ce stupiditatea riguroasă a PC şi a multiculturalismului, prosperă în ţările protestante. În acest spaţiu de veche disciplină religioasă, rigiditatea cultului a rămas şi după dispariţia connvingerii. Din protestantism a supravieţuit bigotismul, spasmul etic aplicat mecanic celor mai noi şi la modă „ cauze”. Nici o diferenţă, deci, între, campania palestiniană pentru drepturi civile şi dreptul palestineinilor de a ucide, cum şi caţi civili israelieni binevoiesc. Tipic protestant e, deasemenea, sentimentul de vinovăţie care scormone conştiinţele academice gata să adopte orice cauză, dacă aceasta are grijă să agite sloganuri de arhivă împotriva puterii, bogăţiei şi imeprialismului. Aşa a ajuns o parte foarte largă a intelighenţiei academice europene să alimenteze ideologic şi material „cauza palestinaină” şi să fermenteze, treptat, un nou antisemitism care se prezintă drept curaj civic.
Tembelismul boicotului academic anti-israelian nu e un detaliu aberant. E o atitudine largă care uneşte acum afluenţii cei mai diverşi ai vieţii culturale britanice. În aceaşi matcă se varsă militantismul ipocrit al BBC-ului, care a ajuns, totuşi, să admită, în clar, că are o agendă multiculuralistă, pro-EU, anti-consevatorare, pro-arabă şi pro-homosexuală. Nu era un secret dar avem acum interviul lui Andrew Marr, un foarte bun ziarist BBC, otrăvit intelectual de propriile convingeri dogmatice. Cine vrea amănunte poate consulta http://www.antioligarhi.ro/, un excelent blog de actualitate politică, dezbatere şi critică ideologică. BBC avea demult o simpatie discretă pentru tot ce e sovietic, preluand practic vechea şi stupida aplecare a aristorcraţiei literare şi culurale britanice pentru „prospeţimea” frustă şi justiţiară a stalinismului (eroii clasici ai acestei epidemii de cretinism: soţii Webb, H.G.Wells, grupul de esteţi de la Cambridge, recrutat de KGB). Acum, în timpul crizei diplomatice şi juridice, forţată de intervenţiile brutale şi posibil criminale ale serviciilor secrete ruseşti în Marea Britanie, BBC procedează mult mai puţin discret, punand mereu sub semnul întrebării aţiunile viguroase ale guvernului britanic şi scuzand indirect sau minimalizand poziţia şi acţiunile Kremlinului.
De ce intersează aceste teme de actualitate britanică ? Pentru că mirosul dogmatismului de sorginte liberală trebuie cunoscut, din timp, şi în România. Pană nu va fi prea tarziu. Vorbim dealtfel prosteşte, la nesfarşit, despre pericolul de dreapta, fără să ştim că noul autoritarism e cultural şi civil, mai bine zis vine din pervertirea stangistă a acestor idei mari.
P.S. Soluţii: 1) intelectualii evrei ar putea fi admişi, printr-un compromis. Astfel, ei ar putea fi îngăduiţi la evenimentele universitare birtanice, cu preţul unei concesii minore. Să poarte dumenalor o stea galbenă, la loc vizibil. 2) Şi scandalul Putin – FSB - Litvinenko poate fi rezolvat printr-un compomis: BBC va transmite numai în ruseşte, cu exepţia emisiunilor dedicate comunicatelor şi declaraţiilor Kremilinului care vor fi subtitrate în engleză.

Traian Ungureanu
Cotidianul 4 Iulie, 2007 (01:25)

Niciun comentariu: