joi, august 23, 2007

Nevestele disperate ale ambasadorilor


Consoartele diplomatilor romani in strainatate nu mai vor sa stea degeaba si si-au facut asociatie.
Luminita Fatu, sotia ambasadorului roman in Finlanda, sotia sefului misiunii Romaniei la NATO, Carmen Ducaru, dar si consoarta fostului ministru de Externe si ambasador Mircea Geoana, Mihaela, au fost ieri prezente la inaugurarea oficiala a Asociatiei Partenerilor Diplomatilor Romani (APDR). Aceasta a fost infiintata in februarie 2007 si isi propune sa sprijine familiile diplomatilor in probleme de la alegerea scolii pentru copii pana la mutarea in alta tara, gasirea coaforului si a supermarketului, dar si pentru promovarea unor initiative juridice.
“Daca tot s-a zis ca Ministerul de Externe este locuit de numeroase familii, atunci hai s-o facem oficial”, a glumit ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, ieri in deschiderea primei Adunari Generale a APDR.
“Asociatia similara din Danemarca, pe care o cunosc eu, sprijina, de pilda, familiile diplomatilor cu mutarea, pentru ca, desi exista unele facilitati, noi mergem tot cu 30 de kilograme bagaj, cat e voie la avion”, a explicat Mihaela Geoana, care nu este membra a asociatiei, dar colaboreaza cu aceasta in numele Fundatiei Renasterea. In lipsa unui serviciu specializat in cadrul MAE, asociatia isi propune sa ajute familiile sa gaseasca o scoala pentru copii, iar acestia sa dea diferente la intoarcerea in tara, pentru echivalarea studiilor, sau sa se orienteze in noua localitate unde sunt nou-veniti.
In acelasi timp insa, APDR incearca sa promoveze si initiative legislative care ar face viata familiilor diplomatilor mai usoara. Printre acestea, incheierea de parteneriate cu statele unde Romania are reprezentante, pentru ca sotul/sotia diplomatului trimis la post sa aiba dreptul sa lucreze in tara respectiva. Numai cu unele tari, cum ar fi Statele Unite, de pilda, exista astfel de intelegeri, chiar daca acestea nu permit exercitarea profesiilor ce necesita studii “specifice locului”. “In SUA, eu, care sunt arhitect, nu aveam ce lucra. Acolo totul se masoara in inch, picioare, iti mai trebuiau vreo doi ani de studiu. La fel e cu contabilii, avocatii etc.”, explica Mihaela Geoana.
In numeroase reprezentante ale Romaniei exista situatii aflate, in cel mai bun caz, la limita legii, tocmai din cauza ca partenerul de viata, uneori diplomat la randul sau, este in situatia de a renunta la cariera. Astfel, cupluri sot-sotie lucreaza in aceeasi ambasada, unul dintre parteneri aflandu-se, de obicei, intr-o functie de conducere (ambasador, consul), iar celalalt fiind angajat intr-o pozitie inferioara, doar pentru a i se gasi ceva de lucru si a-si putea insoti partenerul la post fara a sta degeaba. In aceasta situatie se afla, de pilda, ambasadorul din Spania, Maria Ligor, al carei sot este consilier tot la Madrid, sau sotii Cristian si Cristina Gaginschi de la Washington (prim-colaborator al Ambasadei in SUA, respectiv consilier) etc. In plus, nevestele de ambasadori se trezesc ca nu au nici vechime in munca, pentru a putea primi pensie.
Asociatia are in prezent 32 de membri cotizanti si este afiliata la EUFASA - asociatia partenerilor diplomatilor europeni. Printre primele proiecte demarate se numara initiative legate de sanatate (asigurari, facilitarea inscrierii pe lista medicilor de familie etc.), acte caritabile, dar si un acord cu Scoala nr. 17, unde copiii de diplomati vor putea urma cursuri de vara.

Oana Popescu
Cotidianul joi 23 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: