joi, august 23, 2007

Caractere si inteligente


Dupa ce a luat aer tare de Bran, liderul PSD se exprima tot potrivit. Reuseste mai bine ca niciodata sa infatiseze lumii gandirea sa politica, adica ceva fara linii, dar cu colturi.
Omul pare ca a pornit, cu stiuta-i energie infatigabila, pe un drum al oaselor. Sa recapitulam. Acum 4 luni, dl Geoana spunea ca dl Basescu e un deseu care trebuie incinerat, un individ nefrecventabil, un al doilea Ceausescu. Acum, dl Geoana vrea sa fie prim-ministru, cu graba cuiva care stie ca, daca nu se face repede ceva, nu se mai face nimic niciodata. Dar, ce sa vezi ? Viata e ironica. Dl Geoana poate deveni premier numai daca vrea dl Basescu. Credeti ca dl Geoana are vreo problema sa se gudure „negociator“ pe langa cel pe care l-a scuipat ieri ? Intrebarea este, desigur, retorica. Toti stim povestea relatiei liderului PSD cu dnii Iliescu, Nastase si Constantinescu. Dl Geoana, cum spuneam acum cateva zile, are probleme cu firescul. Domnia sa crede ca e firesc sa fie asa. Veti raspunde ca, in fond, ceea ce spun eu tine de caracter, adica, pana la urma, e o chestiune de ordin personal. Numai ca, in toate ale vietii, inclusiv in politica, gandirea nu e imuna la infectiile sau virtutile caracterului. Fiind, asadar, firesc sa scuipi si sa pupi nonsalant acelasi obraz - pentru unii asta e chiar definitia inteligentei politice ! - , ti se poate parea firesc in logica politica sa spui ieri ca guvernul Tariceanu II trebuie sustinut si azi ca daramarea lui e o urgenta nationala. Sigur ca acest guvern trebuie sa plece. Din zeci de motive pe care le-am tot insirat aici de cateva luni. Dar trebuie sa plece cu consecinta - mi-e tot mai greu sa rostesc cuvantul - fireasca, adica sa urmeze alegeri. Sa plece guvernul Tariceanu ca sa vina guvernul Geoana, dati-mi voie, e absolut nefiresc.
PSD a fost, mereu, frana care a intarziat parcursul Romaniei spre modernitate europeana si democratie eficienta. A jucat mereu parghiile puterii, formale si informale, pe care le-a avut la indemana in acest sens. Acum, PSD nu mai are decat locurile, multe, in Parlament. Asadar, le joaca pe acestea. In aceeasi directie. Nu am avut alegeri anticipate atunci cand ar fi fost bine pentru Romania pentru ca PSD nu a vrut. Vointa PNL, identica, a avut sens doar cu voturile PSD. Persistenta in criza politica ce pur si simplu a paralizat dinamica vietii noastre politice este din cauza PSD. La destramarea Aliantei D.A., PSD a decis ca nu vom avea alegeri, ci vom avea un guvern pe care acum, nici sase luni mai tarziu, l-au descoperit ca e de 10%. Asa era si la investire. PSD a instalat un guvern de 10%. Cred ca e limpede pentru oricine ca, acum, Romania nu are nevoie de un guvern PSD. Cel putin nu al unui PSD ca acesta. Si totusi, PSD vrea acest guvern. Din acest punct de vedere, accept, PSD se comporta firesc.
Este foarte posibil ca guvernul Tariceanu sa nu cada. La limita, PSD poate redacta o motiune in asemenea fel incat PD si PLD sa nu o poata vota, iar voturile PSD plus PRM sunt insuficiente pentru a trece motiunea. PSD ar obtine, macar in ochii celor mai creduli - care nu sunt, totusi, putini - un lucru sigur. Ar arata ca guvernul rezista pentru ca PD s-a opus demiterii sale. Daca insa guvernul cade, PSD va trai cosmarul electoral de care fuge de cativa ani. PSD are, acum, toate cartile in mana. Le poate juca foarte bine (sa ajunga la guvernare), bine (sa pastreze guvernul Tariceanu legand mainile cu care pedistii ar vota caderea acestuia) sau foarte prost (aruncandu-se direct in anticipate).
Sfat catre toti cei care nu vor guvern PSD: stati linistiti, nu le iese. Dl Geoana e inca presedintele partidului.

Sever Voinescu
Cotidianul joi 23 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: