joi, august 23, 2007

Basescu ameninta Chisinaul


Romania va raspunde „extrem de dur“ Republicii Moldova in scandalul coruptiei cu vize, a avertizat presedintele roman.
Seful statului a reactionat, marti seara, pentru prima data la acuzatiile autoritatilor Republicii Moldova privind asa-zisul trafic cu vize de calatorie de la Ambasada Romaniei din Chisinau. La Scoala de vara „Comunitati romanesti si identitate europeana“ de la Mogosoaia, Traian Basescu a declarat ca scandalul diplomatic romano-moldovean, declansat saptamana trecuta, reprezinta „ultima agresiune orchestrata la adresa Romaniei“.
Presedintele a dat asigurari ca, in cazul in care aceste agresiuni nu inceteaza, Romania va raspunde „extrem de dur“, pentru ca „s-a mers prea departe“. Cand a fost intrebat de o tanara din Republica Moldova despre scandalul diplomatic - in care autoritatile de peste Prut il acuza pe seful Consulatului Romaniei, Alexandru Rus, de trafic cu vize -, seful statului a replicat ca vizele pentru moldoveni „se acorda la Bucuresti“, nu la consulatul de la Chisinau, functionarii consulari neputand inlesni obtinerea vreunei vize.
„Stim povestea invitarii functionarului din ambasada intr-un restaurant de o doamna de la o agentie de turism, pe care a luat-o apoi politia moldoveana. Stim ca sotul doamnei a facut apel la functionar. Tot trucul a fost legat de nevoia ca functionarul roman sa fie filmat cu un plic care nu se stie daca il da sau il primeste. Ar fi bine sa se renunte la provocari, pentru ca noi stim ca fraudele se fac la firmele de turism“, a declarat Basescu.
Surse diplomatice de la Bucuresti ne-au declarat ca nu au fost surprinse de acuzatiile Chisinaului, avand informatii inca din ianuarie despre posibile provocari la care ar putea recurge autoritatile Republicii Moldova. Aceleasi surse ne-au mai spus ca reactiile Romaniei pot fi de doua feluri: politice si diplomatice. Reactia presedintelui Basescu face parte din prima categorie. In cazul reactiilor diplomatice, acestea merg de la note de protest pana la expulzarea reciproca de diplomati.
Purtatorul de cuvant al MAE roman, Ilie Banica, a declarat miercuri ca seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei de la Chisinau, Alexandru Rus, a fost chemat la Bucuresti, la finele saptamanii trecute, pentru „consultari“ in cadrul anchetei interne din minister. El a refuzat sa spuna daca oficialul roman se mai afla in tara.
Moldovenii spun ca au dovezi
Ministerul de Interne moldovean „nu a inscenat provocari“ in ancheta privind fraudele cu vize, dosarele penale in acest caz avand la baza „dovezi bine instrumentate care respecta legislatia in vigoare“, a fost replica Ministerului de Interne din Moldova. „Dosarele penale pe persoanele implicate in incalcarea legislatiei in vigoare in Republica Moldova au fost documentate si exista o baza de dovezi bine instrumentate care respecta legislatia in vigoare“, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Ala Meleca, citat de MEDIAFAX.
Ea a mai precizat ca Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova nu a primit nici un raspuns la o scrisoare oficiala transmisa Consulatului roman la Chisinau, prin care cerea colaborarea in ancheta referitoare la fraude comise in acordarea de vize romanesti cetatenilor moldoveni. Intrebata in legatura cu numarul persoanelor din Ambasada Romaniei care ar fi suspectate de implicare in acest caz, Ala Meleca a declarat ca „la momentul initial era vorba despre o singura persoana cu functie de rang inalt“.

Cristian Oprea
Cotidianul joi 23 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: