vineri, august 24, 2007

Motiunea de centura

-- "PSD nu vrea sa se mai roage de PNL", s-a revoltat Mircea Geoana la "stirea zilei". Dupa care s-a rugat, in scris si oral, de presedintele Basescu sa bage PSD la guvernare si sa-l puna prim-ministru.
Parca PSD nu s-a mai aflat vreodata intr-o situatie atat de penibila. Iar PD se balbaie. Si daca e greu de imaginat un personaj mai ridicol decat Emil Boc, Mircea Geoana l-a egalat.
Geoana et compania nu au reusit sa explice motivul motiunii de cenzura. Mai precis, ratiunea ei. Ce poate fi rational in intentia de a da jos un guvern care inregistreaza cea mai mare crestere economica si care, dupa majorarea pensiilor, tocmai anuntase revizuirea la nivel decent a salariilor din administatia de stat ? Masura posibila prin reducerea birocratiei. Si nu in ultimul rand, prin eradicarea unui focar de coruptie numit RAAPPS. Faptul ca protocolul de stat se reduce la minimum scandalizeaza profitorii, cu atat mai mult cu cat imobilele furate de comunisti si aflate in patrimoniul regiei nu vor mai fi locuite si cumparate pe nimic, ca pana acum, de clientele parvenite, ci vor fi restituite proprietarilor de drept. Premierul Tariceanu a anuntat aceasta masura justa si faptul ca restul imobilelor, in afara strictului necesar pentru protocol, vor fi privatizate.
Reparatiile de drept, morale si materiale, sunt perpetuu sabotate. Ideea restitutiei este neconvenabila atat pentru PSD, cat si pentru PD, punct in care cele doua partide se imbratiseaza la loc in FSN. Nu le convine nici initiativa privind reducerea severa a pensiilor uriase de care beneficiaza gardienii regimului comunist si redistribuirea fondurilor catre cei cu pensii mici. Nici ideea legii lustratiei nu-i surade PSD. Iar PD doar o declama, dar nu o sustine. Altfel, Cristian Radulescu ar fi procedat ca Mona Musca. Ar vrea in schimb trecerea in opozitie a unor personalitati incomode ca liberalul Marius Oprea, care, adolescent fiind, s-a opus comunismului si a suferit represalii, iar acum diseca anatomia fostului regim, mai ales a politiei politice si conduce Institutul pentru studierea crimelor comunismului, sub egida Guvernului. Acest guvern are sansa si vointa sa faca dreptate, dar trebuie oprit, ca sa nu se mai faca nici lustratie, nici restitutie nici anticoruptie la obiect, gen spargerea buboiului RAAPPS.
Initiativa motiunii de cenzura a fost anuntata la scurt timp dupa ce Corpul de Control al Guvernului a scos la iveala mosmoande din timpul guvernarii PSD. Activistii de categorie grea, gen Miki, s-au suparat, mai ales ca, sub spectrul reducerii drastice, nici pensia de partid si de stat nu mai e ce-a fost. Le cade greu panglicarilor politici un secretar general al guvernului ca Ilie Bolojan, incompatibil cu coruptia. Demnitari integri si eficienti ca Bolojan si Victor Paul Dobre incomodeaza personajele aflate in treaba la spectacole de vorbe.
Politicianismul e la ordinea zilei. PSD a vrut cu PNL. Liberalii au refuzat. PD vrea si el inapoi la putere. Pe 20 august, la "Ultima ora", vicepresedintele Cristian Diaconescu a recunoscut ca "s-au saturat" ca PNL sa sfideze PSD, care n-are decat sa sustina guvernul neconditionat, pentru ca altfel ajunge la mana lui Basescu. PD acuza PNL de alianta cu PSD, dar se aliaza cu PSD ca sa dea jos PNL. Radu Berceanu spune ca pedistii au vrut la guvernare si liberalii i-au dat afara. Motiv pentru care PD vrea sa dea jos guvernul PNL cu mana PSD. Poate chiar ca sa refaca alianta PNL-PD. Ingrata situatie pentru PSD. Geoana si-a dus partidul pe centura. Face cu mana cui trece. Si nimeni nu opreste.

Roxana Iordache
Ziua vineri 24 august, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: