luni, septembrie 03, 2007

Solutia falimentara a lui Mircea Geoana - refacerea FSN


-- Modelul "guvernului de uniune nationala", al consensului general pentru apararea interesului national, a fost permanent scos de la naftalina de PSD in clipe de slabiciune interna. Numai ca Ion Iliescu propunea acest model la inceputul anilor '90 cu scopul de a asocia la guvernare in pozitii marginale partide care puteau deveni concurenti seriosi. Chiar si PNL, prin domnii Quintus si Patriciu, a fost in Guvern in 1991 si 1992, intr-o alianta de guvernare care a scos timp de patru ani PNL din Parlament ca sanctiune pentru "compromisul" cu Ion Iliescu. Ion Iliescu "vindea" atunci interesul national drept singura formula prin care PDSR era legitimat la putere, si se referea la apararea tarisoarei noastre de agresiunile dusmanilor din afara si, mai ales, dinauntru. Peste multi ani, Mircea Geoana vinde acelasi interes national ca pe un concept politic lipsit de substanta, a carui implementare are unicul scop de a asocia PSD la actuala guvernare.
Prin 2002, intr-o vizita pe care am facut-o in America, am cumparat un soft de modelare politica, bazat pe teoria jocurilor. Scopul sau era sa investigheze posibilele aliante si sa traseze calea cea mai eficienta pentru a obtine victoria in campul electoral. Se introduceau parametrii, invariantii si variabilele si se obtinea un arbore decizional cu tipurile de aliante care puteau aduce victoria. In actualul model politic romanesc, hiper tensionat, trei actori sunt cu adevarat importanti: PD si Traian Basescu, PSD, PNL. Marea lor problema este ca, in afara de PNL, niciun alt actor important nu are definit un obiectiv strategic. Pentru PNL este clar, doresc ramanerea la guvernare in actuala formula pentru a putea "ridica" beneficiile electorale ale banilor introdusi in sistem. Pentru PD, obiectivul se poate regasi in dorinta de a ajunge la guvernare in conditiile de partid dominant. Iar acest lucru nu se poate realiza decat prin alegeri, anticipate sau nu. Pentru PD a intra acum la guvernare, singur, aliat sau chiar si numai sprijinind un guvern de tehnocrati fara-de-partid, este un joc periculos, semnalizand in acel moment cine este puterea si cine este opozitia.
Obiectivul lui Mircea Geoana, pe care il vrea formulat ca obiectiv general al PSD, ar trebui sa fie acelasi cu cel al PD, numai ca presedintele partidului vede o singura solutie ca sa scape de criticile din interior - guvernarea cat mai grabnica. Iar pentru a intra la guvernare, dl. Geoana vede o singura solutie - refacerea FSN, botezand aceasta formula "modelul german de guvernare stanga-dreapta". Ce uita insa dl. Geoana este ca iarna nu-i ca vara si Germania nu-i Romania. Partidul Liberal din RFG este un partid care nu a aspirat niciodata la o guvernare de unul singur, ceea ce PNL va putea sa faca in anumite conditii.
O motiune de cenzura care trece va lasa mingea in terenul de joc al lui Traian Basescu. Si orice decizie pe care acesta o va lua va fi contestabila. A pune un premier de la PD va duce inevitabil la diminuarea fortei politice pentru viitoarele alegeri, a pune un liberal sau social-democrat este semnul ca presedintele nu are incredere in PD, iar a pune un independent, fie si pe Monica Macovei, nu inseamna altceva decat o guvernare PD cu mana prietenilor.
Si atunci, interesul PD, PNL si al majoritatii parlamentarilor PSD este ca motiunea sa nu treaca. Va fi doar un exercitiu de imagine. Care insa il va costa scump pe actualul presedinte al PSD.
O guvernare PSD-PD va duce inevitabil la cresterea electorala a PNL, in detrimentul PD, caci electoratul PNL si PD au multe puncte comune.

Red Apple
Ziua 3 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: