miercuri, septembrie 05, 2007

Politica externa romaneasca si Kazahstanul...

-- Romania este confruntata cu serioase probleme energetice de natura sa influenteze oarecum si politica sa externa. O prima observatie: nici cea mai buna politica externa nu mai poate face Romania independenta energetic cum a fost pana la sfarsitul anilor '60. Deficitul e prea mare. In prezent, Romania isi acopera circa 35-40 la suta din necesitati din resurse proprii restul fiind acoperit prin importuri din Rusia.
Ca urmare, singura strategie consta in diversificarea aprovizionarii respectiv iesirea din dependenta de Rusia sub raport energetic asta cu atat mai mult cu cat interesul unei Rusii in plina expansiune politica si economica este sa majoreze - si nu sa faca sa scada - dependenta energetica a Romaniei. Cum anume ? Contracarand politica romaneasca de diversificare a furnizorilor si... acaparand ce se poate in extractie si rafinare.

Dupa cum se stie, firma kazaha de stat KazMunaiGaz (Kazahstanul e fosta republica sovietica !) a preluat recent 75 la suta din grupul petrolier Rompetrol unde mare actionar a fost domnul Dinu Patriciu, acesta ramanand cu 25 la suta din actiuni si calitatea de presedinte-director general. Practic, Rompetrolul domnului Patriciu a devenit kazah ! Nu degeaba isi propune presedintele Basescu sa il invite la Bucuresti pe presedintele Kazahstanului. Dar cine stie ce succese nu va avea de buna seama.
Aceasta schimbare a cauzat valva in Romania sensibila la tot ce poate sa-i mareasca dependenta de Federatia Rusa mai ales ca Moscova incearca sa puna bete in roate unei Romanii devenita membru NATO si in Uniunea Europeana de care e nemultumita. Nu-i vorba numai de petrol, ci in general de dependenta economica si implicit si politica a unei tari sarace cu o pozitie strategica importanta. De aceea, diplomatia romaneasca sa nu se lase sedusa de cantece de sirena cum ca Romania va capata acces la sursele energetice (imense !) ale statului kazah. Pe ele au pus de mult ochii rusii, cu alte sanse decat romanii !

Serban Orescu
Ziua miercuri 5 septembrie, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: