sâmbătă, septembrie 22, 2007

O noua manevra a presedintelui Basescu


-- Ca domnul presedinte este si jucator se stie demult... Nou este faptul ca domnia-sa joaca - pare-se - pentru a-l salva pe domnul Mircea Geoana, presedintele PSD, dintr-o dificila situatie si chiar contrar interesului Partidului Democrat.
Dupa cum se stie, domnul Basescu se bucura de o mare popularitate, el este locomotiva Partidului Democrat... Si iata ca acum sare in ajutorul altui partid, mai exact al sefului acestuia si lupta pentru rasturnarea Guvernului Tariceanu, care oricum nu mai are decat circa un an de viata, cel mult. Sare in asa fel, insa, incat risca bunatatea de capital politic acumulata pana acum.
In ultimele zile, fara sa fi intervenit nimic important - motiunea de cenzura a pesedistilor nefiind asa ceva - domnul Basescu a sapat la temelie guvernul liberal, urzind tot felul de alternative de guvernare alaturi de PSD (de regula !), respinse insa de capul cel mai luminat al acestui partid, domnul Ion Iliescu, care e pe punctul sa fie exclus din partid. Una mai abracadabranta decat alta:
- guvern PD (premier Blaga) - PLD, sustinut in Parlament de social-democrati;
- guvern PD-PSD, formula neagrata insa de ceva mai lucidul presedinte al PD, domnul Emil Boc si de alti fruntasi ai acestuia;
- guvern de tehnocrati, sustinut in Parlament de PSD, PLD si PD, care ar reinvia vechiul Front al Salvarii Nationale, compromitand eforturile domnului Basescu de schimbare spre dreapta a imaginii sale, dand insa oamenilor din jurul domnului Stolojan "un os de ros"...
- cea mai putin discutata este refacerea Aliantei DA dintre PD si PNL: in acest caz, motiunea de cenzura prezentata de domnul Geoana si sustinuta de PD nu ar mai avea, insa, nici un sens.
Pe acest fundal confuz, au avut loc negocieri intre partidele principale, deocamdata fara rezultat. Partidul Social Democrat insusi este divizat, domnul Geoana inclinand spre o alianta cu PD, iar aripa Hrebenciuc pentru alianta cu PNL (care ar implica renuntarea la motiunea de cenzura !).
Dincolo de aceste micro-evenimente, se simte insa profunda adversitate (sa nu-i zicem ura) a presedintelui Basescu impotriva Guvernului Tariceanu. Recent, domnul Emil Boc, care asculta in prezent de presedinte ca un soldat disciplinat, declara ca parlamentarii PD vor vota orice motiune contra Cabinetului Tariceanu. De ce ?
Opinia publica nu mai intelege nimic, avand impresia ca, la un an inaintea alegerilor parlamentare, asista la repetitia lor generala.
In plus, s-ar putea ca pacalitul sa fie chiar promotorul motiunii de cenzura, domnul Mircea Geoana, avand in vedere ca adoptarea ei ar putea duce la alegeri anticipate, din care PSD-ul ar iesi prost.
Daca la carma va veni, insa, un guvern PD, liberalii au de ce sa se bucure. Trecand in opozitie, vor castiga procente in sondaje; venind la guvernare, pedistii vor pierde, insa, procente, deteriorandu-si sansele de viitor.
Sa mai spunem ca majoritatea de care s-ar bucura motiunea de cenzura e de cateva voturi ? In cazul cel mai bun... Se poate crede, deci, ca pana la urma, ratiunea va triumfa asupra animozitatilor acumulate - mai ales ca (repetam !) alegerile generale se apropie.

Serban Orescu
Ziua sambata 22 september, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: