sâmbătă, septembrie 22, 2007

AFDPR cere partidelor liste curate la euroalegeri


-- Asociatia Nationala a Fostilor Detinuti Politici din Romania si-a desemnat noul comitet de conducere, in cadrul unui Congres desfasurat intre 19-20 septembrie, presedintele forului fiind numit Constantin Ticu-Dumitrescu (foto). Membrii AFDPR au solicitat Guvernului si Parlamentului sa repare discriminarea fata de supravietuitorii lagarelor comuniste, "lasati sa traiasca la limita mizeriei" si au cerut partidelor sa includa pe lista pentru PE numai nume curate.
Declaratia Congresului XIV al AFDPR
In zilele de 19-20 septembrie 2007 s-au desfasurat la Mamaia lucrarile Congresului Asociatiei Nationale a Fostilor Detinuti Politici din Romania, cand a fost ales prin vot secret, pentru un mandat de patru ani, urmatorul comitet de conducere: Constantin Ticu-Dumitrescu - presedinte; Paul Andreescu, Octavian Bzoja si Sergiu Rizescu - vicepresedinti; Nistor Man, Aurora Dumitrescu, Paul Mancas, Mihai Constantinescu, Iosif Torok, Teodor Stanca, Emilian Ionescu, Maria Puiu, Paul Mitroi, Grigore Draghia, Dumitru Bazon, E. Chitimia si Mihai Bontea - membri. La deschiderea Congresului s-a dat citire mesajelor calde de salut adresate de Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, de Primul Ministru Calin-Popescu Tariceanu si de doamna Ana Blandiana si domnul Romulus Rusan, mesaje primite cu vii aplauze. Din partea autoritatilor locale, a adresat un salut prefectul judetului, domnul Danut Culetu.
In urma dezbaterilor care au avut loc, s-a hotarat ca prin aceasta declaratie sa se aduca la cunostinta opiniei publice revolta fostilor detinuti politici fata de faptul ca, in timp ce fostii securisti se bucura de pensii de zeci de milioane, iar revolutionarii beneficiaza de o lege a recunostintei, cu prevederi mai mult decat generoase, supravietuitorii temnitelor si lagarelor de exterminare comuniste sunt dati uitarii si, multi dintre ei, lasati sa-si traiasca ultimii ani ai vietii la limita mizeriei. Consideram ca este de datoria Guvernului si a Parlamentului Romaniei sa repare cat mai urgent aceasta discriminare, profund imorala si nedreapta.
Congresul AFDPR aduce multumirile cuvenite IICCR si presedintelui sau, Marius Oprea, pentru grija ce ne poarta, repunand in discutie proiectul legii desfiintarii condamnarilor politice si a consecintelor respective, initiat de domnul Ticu-Dumitrescu si reluat de doamna ministru Monica Macovei, care trebuie sa devina o lege nediscriminatorie, indiferent de culoarea politica a celor care au luptat impotriva comunismului. Prin votul sau unanim exprimat, de cei 390 delegati provenind din cele 42 de filiale din tara, isi declara sprijinul total pentru activitatea si luarile de pozitie in cadrul CNSAS ale domnului Constantin Ticu-Dumitrescu. Constienti de nevoia de adevar, fara de care nu se poate construi nimic solid in aceasta tara, AFDPR sustine eforturile societatii romanesti de deconspirare a trecutului criminal comunist, subliniind rolul CNSAS, ca institutie a statului de drept, in limpezirea acestui trecut intunecat.
Congresul fostilor detinuti politici considera printre altele ca Romania, devenita membru al UE, se afla acum intr-un moment important al integrarii europene. De aceea, aminteste tuturor partidelor politice obligatia ce le revine ca, la desemnarea europarlamentarilor, sa reflecteze adanc la valoarea morala si politica a persoanelor propuse si sa nu accepte includerea pe aceste liste a unor nume, care se regasesc in structurile si retelele fostei Securitati. In incheiere, Congresul protesteaza vehement fata de nerespectarea cel putin a prevederilor D.L. 118/1990, incalcate sfidator de fel de fel de Ordonante.

Ziua
Ziua sambata 22 september, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: