vineri, august 10, 2007

Va lepadati de Securitate ?



Cotidianul lanseaza astazi o campanie pentru autodeconspirarea membrilor Sfintului Sinod care au colaborat cu Securitatea, date fiind sansele mici ca CNSAS sa finalizeze verificarea pana la alegerile din septembrie.
A colaborat sau nu viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane cu Securitatea ? Desi CNSAS a promis in urma cu cateva zile ca va oferi un raspuns la aceasta intrebare pana la sfarsitul acestei luni, sansele ca verificarile sa fie finalizate sunt foarte mici. Procedura pe care CNSAS trebuie sa o urmeze, potrivit legii, este complexa si, presupune, in cazul in care s-au gasit in arhiva documente care vizeaza un ierarh, audierea acestuia. Un eventual verdict de politie politica poate fi contestat in 30 de zile de cel in cauza, iar publicarea numelui sau ca ofiter sau colaborator al Securitatii ca politie politica nu poate fi facuta decat dupa ce exista si o sentinta a Curtii de Apel, in cazul in care contestatia e respinsa si ierarhul se adreseaza justitiei. In plus, cererea pe baza careia va face CNSAS verificarea se refera doar la 26 de membri ai Sinodului, dintre care unii nu pot candida. Din totalul de 49 de membri ai Sinodului, doar 30 sunt eligibili pentru functia de patriarh, respectiv ierarhii eparhioti. Acestea au fost motivele pentru care Cotidianul lanseaza astazi o invitatie membrilor Sfintului Sinod de a face singuri o declaratie in care sa arate daca au colaborat sau nu cu Securitatea.
Declaratiile tipizate pe care politicienii sunt obligati sa le faca inainte de a candida pentru o functie publica vizeaza doar recunoasterea actiunilor de politie politica savarsite in calitate de colaborator sau agent al Securitatii. Doar magistratii sunt obligati sa dea, printr-o lege din 2005, o declaratie care se refera nu doar la politia politica, ci la simpla colaborare. Cotidianul propune insa membrilor Sfintului Sinod o declaratie care, daca va fi completata, va presupune eliminarea oricaror dubii legate de colaborarea cu serviciile secrete comuniste. Iata intrebarile la care consideram ca ar fi bine sa raspunda un ierarh care are teoretic sansa de a ajunge Patriarhul Romaniei.
1. Ati colaborat cu Securitatea ?
2. Daca da, in ce calitate - sursa, informator sau ofiter ?
3. Daca ati fost ofiter sub acoperire, care a fost gradul la care ati ajuns ?
4. Considerati ca faptele intreprinse de dvs. in relatie cu Securitatea pot fi catalogate ca politie politica, asa cum este aceasta definita de Legea nr. 187/ 1999 ?
5. Cand a inceput relatia cu Securitatea ?
6. Care a fost modalitatea in care ati fost recrutat ?
7. In cazul in care la baza recrutarii s-a aflat un santaj, expuneti motivul santajului.
8. Ce repercusiuni ar fi avut refuzul de a colabora ?
9. Care a fost numele conspirativ ?
10. A existat un angajament scris ?
11. Despre ce persoane ati dat sau vi s-au cerut informatii ?
12. Ce avantaje ati obtinut in schimbul colaborarii ?
13. In cazul in care relatia cu serviciile secrete a incetat, precizati cand ?
14. De ce nu ati marturisit public, imediat dupa 1990, despre aceasta relatie ?
15. Credeti ca aceasta colaborare va face compatibil astazi cu functia de patriarh ?


Mirela Corlatan
Cotidianul vineri 10 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: