vineri, august 10, 2007

Mircea Dinescu



Mircea Dinescu s-a nascut pe 11 noiembrie 1950 in Slobozia, ca fiu al lui Stefan Dinescu, muncitor metalurg si al Aureliei Badea, casnică.
A studiat la facultatea de Jurnalism a Academiei de Stiinte Social-Politice "Stefan Gheorghiu" de pe langa CC al PCR (fosta Scoala Superioara de Partid) si a fost considerat în tinerete a fi un poet de perspectiva, avand deja cateva volume de poezii publicate.
A fost singura persoana care a fost mai intai portar si apoi membru al Asociatei Scriitorilor din Bucureşti. A fost redactor la revistele Luceafărul si Romania literara.
Cartea sa, "Moartea citeste ziarul", a fost refuzata de cenzura comunista în 1988, dar a fost publicata in Amsterdam.
In 1989 a fost concediat de la Romania Literara din cauza unui interviu dat ziarului francez Libération in care-l critica pe Nicolae Ceausescu si a fost arestat la domiciliu si exclus din partid. Este pus sub supraveghere permanenta si i se interzice contactul cu orice persoana in afara de familie. In strainatate, incepe o larga campanie de solidaritate cu poetul persecutat, sustinuta in special de "Frankfurter Allgemeine Zeitung", cu rezonanta in Olanda, Franta, Elvetia si, bineinteles, Germania. Pe 22 decembrie 1989, ajunge in fruntea coloanelor de cetateni ai Capitalei la televiziune de unde anunta poporului roman fuga lui Ceauşescu si declansarea Revolutiei. A fost cooptat în Consiliul Frontului Salvarii Nationale, apoi si in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala. Dupa Revolutia din decembrie a fost ales presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Acum are in proprietate publicatiile: Plai cu Boi - o revista lunara satirica in stilul Playboy, Aspirina Saracului - saptamanal satiric, Dilema Veche si Romania literara. In mai 2005 a creat un nou ziar, Gandul (in asociatie cu jurnalistul C.T.Popescu). Este membru al Consiliul Natonal pentru Studierea Arhivelor Securitatii si o puternica voce a societatii civile romanesti. Este presedintele fondator al "Fundatiei pentru poezie", director general al editurii "Seara", presedinte al "Fundatiei pentru Promovarea Literaturii Germane din Romania". Tot Mircea Dinescu este si fondatorul portului cultural Cetate (Dolj), primul port cultural din Europa. Portul cultural este parte a Fundatiei pentru Poezie "Mircea Dinescu", ce se dezvolta la 30 de kilometri de Calafat si 70 de kilometri de Drobeta Turnu-Severin si de Craiova. Scopul acestuia este, potrivit autorilor, "realizarea unei zone de conectare culturala permanenta a creatorilor romani din diverse domenii artistice cu mediile culturale din intreaga Europa". Amenajat pe amplasamentul unui fost port cerealier, care dateaza de la sfarşitul secolului XIX, el a fost reamenajat ca destinatie turistica si culturala.
De asemenea, şi-a investit banii castigati din drepturile de autor ale cartilor lui in agricultura. Fiind numit de presedintele Ion Iliescu "mosier", vinul produs de ferma sa se numeste "Vinul Mosierului". La ferma lui Dinescu mai exista galerii de arta iar alte atractii sunt alimentele naturale si formatia "Mambo Siria" - un taraf-fanfara din Darvari. Scriitorul este de parere ca avem o pastrama de rata mai buna decat in Germania sau orice alta tara occidentala unde exista "industria mancatului". Cred ca trebuie sa profitam de faptul ca suntem "ramasi in urma" in zona gustului adevarat. Oferta noastra trebuie sa porneasca de la simplu, gustos si frumos.
Afacerile agricole ale lui Mircea Dinescu sunt controversate. Potrivit ziarului Evenimentul Zilei, poetul a cumparat in 2004 un conac si cateva zeci de hectare de vie revendicate incă din 1992 de mostenitorii boierului Petre Durlanescu. El a mai arendat alte 50 de hectare de vie, partial revendicate, de la Academia Româna. Eu abia astept sa se termine procesele astea si apoi sa ma inteleg cu mostenitorii. Dureaza de circa trei ani, iar eu nu am putut face investitii in acest timp, motiv pentru care am solicitat Academiei prelungirea contractului, declara Dinescu. A trebuit sa ma tocmesc cu 200 de tigani la sapa, cu 250.000 de lei pe zi si mancare. Banii i-am dat, dar nu am castigat nimic. Taranii care muncesc pe mosia omului de afaceri declara: Suntem cu totii unchii lui Dinescu ! Potrivit sursei citate, daca oamenii ar fi prinsi ca muncesc fara acte, Mircea Dinescu s-ar alege cu o amenda de 15 milioane de lei pentru fiecare.
Mircea Dinescu a vandut in 1997 30% din actiunile saptamanalului satiric Academia Catavencu controversatului om de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, devenit in 2006 prin compania sa Realitatea Media actionar majoritar la grupul de presa Catavencu, care mai detine titlurile Cotidianul, Radio Guerrilla, Idei in dialog, 24-FUN, TABU, Aventuri la pescuit, Bucataria pentru toti, Super Bebe si Le monde diplomatique

Cotidianul vineri 10 august, 2007 http://www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: