luni, august 06, 2007

Nasii politicii romanesti







Evenimentul zilei prezinta astazi cinci din cei zece politicieni plasati pe locurile 11-20 in "topul papusarilor". Unii si-au pierdut influenta, altii sunt la inceput de drum.
“Evenimentul Zilei” deschide seria celor 20 de “nasi” ai politicii romanesti. Astazi va prezentam cinci oameni politici din esalonul doi al maestrilor-papusari, care, desi si-au mai pierdut mana la combinatii de culise, au rolul lor in marile jocuri.
Secunzii primilor zece maestri-papusari selectati de EVZ sunt politicieni cu influenta. Fie oameni politici care au pierdut, in timp, din greutatea de odinioara, fie actori mai tineri, in devenire.
Fara a fi sefi de partide, fara a avea functii in institutii-cheie, micii combinatori nu sunt de neglijat in marile negocieri politice. Unii si-au pierdut pozitia, dar nu si parghiile pentru a influenta curentele de opinie din interiorul partidelor. Altii au in spate procente mici, dar sunt mai deschisi la discutii, chiar mai respectati decat marii lideri.
O alta categorie vine din urma, a celor care au prins cateva sfori in ultimii ani, dar influenta, ca si legitimitatea lor sunt inca discutabile. Cel mai probabil, ei vor face insa cartile sub valul de alegeri europarlamentare, locale si generale din 2008-2009.
Relu Fenechiu
Baronul PNL de Iasi s-a specializat in descoperirea de tinere talente

A ajuns cunoscut opiniei publice din Romania dupa ce trei oameni cu care are legaturi stranse au ajuns ministri: Cristian David (Interne), Tudor Chiuariu (Justitie) si Cristian Adomnitei (Educatie).
Ajuns in fruntea PNL Iasi datorita unei averi consistente - pentru care a si intrat recent in vizorul DNA -, Relu Fenenchiu a reusit dupa alegerile din 2004 sa-si impuna oamenii in institutii-cheie ale judetului Iasi. Cel mai cunoscut caz a fost tanarul prefect Radu Prisecariu, ramas fara functie in urma unor acuzatii de coruptie.
Esecul nu l-a descurajat insa si a trecut la politica la nivel inalt, ajutat de relatia sa cu avocatul Mihai Vlasov, socrul lui Cristian David. Chiar daca David a ajuns ministru de interne in principal pentru ca face parte din grupul condus de Bogdan Olteanu, influenta lui Fenechiu asupra noului executiv nu poate fi negata.
Tudor Chiuariu, actualul ministru al justitiei, a fost avocat si consilier juridic al firmelor patronului Relu Fenechiu. Ministrul educatiei, ieseanul Cristian Adomnitei, a urcat in ierarhia PNL cu sustinerea lui Relu Fenechiu, de care il leaga inceputurile sale in afaceri.
Adrian Nastase
Fostul premier incearca sa-si resusciteze cariera politica muribunda

Adrian Nastase, un politician atent la imaginea sa, a avut grija sa nu apara drept un om al culiselor. I-a placut intotdeauna sa fie in fata, dar asta nu inseamna ca nu a fost in mijlocul celor mai multe combinatii politice.
Pana in 2005, puterea lui s-a construit in jurul relatiei cu Ion Iliescu, seful necontestat al PSD. Declinul lui Iliescu a insemnat si inceputul declinului lui Nastase. Scandalul de coruptie Zambaccian-matusa Tamara i-au naruit si in interiorul PSD credibilitatea si forta.
Nastase nu vrea sa capituleze insa si a declansat un joc pentru recastigarea partidului. Tocmai acest statut de marginalizat, de exilat, l-a obligat sa adopte tactica sforariilor de culise.
Mai mult, obiectivul sau politic - sa-l inlocuiasca pe Geoana in fruntea PSD - se preteaza tocmai la asemenea gen de masinatiuni. Nastase incearca sa polarizeze in jurul sau toate nemultumirile din PSD creand astfel un grup de sustinere care la momentul oportun sa-i ceara revenirea in fruntea partidului.
Miron Mitrea
Un maestru al combinatiilor PSD care l-a eclipsat chiar si pe Hrebenciuc

Pana de curand, Miron Mitrea a fost unul dintre cei mai importanti lideri politici informali. Influenta sa in PSD, accesul la resurse, relatiile cu politicienii din alte partide, dar si abilitatile de negociator au facut din Mitrea un personaj care l-a eclipsat de multe ori pe Viorel Hrebenciuc, maestrul masinatiunilor politice.
De cele mai multe ori, cei doi au fost chiar in competitie. Daca nu ar fi fost marginalizat in partid, Mitrea ar fi fost cu siguranta in acest moment in topul primilor trei combinatori politici. Varful influentei sale politice s-a inregistrat in perioada 2002-2006, cand a condus unul dintre cele mai bogate ministere - Transporturile.
A fost nelipsit din toate aranjamentele de culise. A avut o contributie importanta la blocarea revenirii lui Iliescu in conducerea PSD si, implicit, la alegerea lui Mircea Geoana. Influenta lui Mitrea a contat foarte mult in debarcarea lui Adrian Nastase, in martie 2006. Ultima combinatie, esuata insa, a fost cea de la Congresul PSD din decembrie 2006, cand aranjamentele de culise l-au lasat fara pozitia de numarul 2 in PSD.
Lucian Bolcas
Moderatul din PRM este al doilea purtator de mesaje dupa C.V. Tudor

PRM - partid de lider, remorca a lui Corneliu Vadim Tudor - are in randurile sale un personaj indispensabil: avocatul Lucian Bolcas. Deputat si membru fondator al PRM, Bolcas este, de ani buni, principalul purtator secundar de mesaj al acestei formatiuni politice. De-a lungul timpului s-a remarcat prin pozitii moderate.
In ciuda varstei, 65 de ani, deputatul PRM s-a dovedit una dintre figurile cele mai dinamice ale partidului, fiind o prezenta activa pe scena politica, atat in campaniile electorale, dar mai ales in parlament.
La Camera, el este recunoscut drept negociatorul PRM de liderii celorlalte grupuri parlamentare care prefera un personaj mai flexibil decat unul radical cum este C.V. Tudor.
Lucian Bolcas respinge insa faptul ca ar fi negociatorul-sef al partidului: „Probabil faptul ca, in cursul legislaturii trecute, am fost liderul grupului PRM de la Camera ii face pe liderii celorlalte partide sa discute tot cu mine”.
Laszlo Tokes
Episcopul reformat poate bloca accesul UDMR in Europa

Episcopul reformat, Laszlo Tokes (55 de ani), reprezentantul de frunte al radicalilor maghiari, si-a dovedit in ultimul an influenta si puterea de negociere, in contextul unui UDMR vazut in declin de imagine si de voturi.
Daca va merge ca independent in alegerile pentru Parlamentul European, UDMR risca sa nu acceada in acest for. Avand sustinerea a sase dintre cele mai importante organizatii maghiare, Tokes a reintrat pe scena politica cu ocazia pregatirii alegerilor europene, cu sustinerea declarata a presedintelui FIDESZ, Viktor Orban.
Pozitia episcopului a devenit foarte importanta cand Marko Bela l-a invitat la discutii pentru a ocupa un loc pe lista UDMR, motivand ca Uniunea ar putea pierde alegerile daca Tokes refuza.
Dupa 1989, cand a fost una dintre scanteile declansarii Revolutiei la Timisoara, episcopul Tokes a devenit presedinte de onoare al UDMR, iar in februarie 2003 i s-a retras titlul, dupa ce a intrat in disputa cu conducerea Uniunii.

Romulus Georgescu, Florin Ciornei, Alexandra-Livia Dordea & Andi Manciu
Evenimentul zilei luni6 august, 2007

Niciun comentariu: