joi, decembrie 06, 2007

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

Zeus si pulimeaDoru Buscu – Cotidianul – citeste aici -
Olimpul pe care sta cocotat Basescu e croit din teama, seductie si rasteli. Dedesubt e un mare zacamint de talent in care, cand si cand, pot fi descifrate semnele vocatiei. Mai adaugati energia unui gheizer, o buza de prapastie, patru la mie alcool si aveti ecografia acestui munte care baga spaima in filialele PD”.

Am privit in ochi SecuritateaGrigore Cartianu – Evenimentul Zilei – citeste aici
Unul dintre proastele obiceiuri ale noastre, ale ziaristilor, este sa constatam, din cand in cand, ca presa are o credibilitate discutabila. Si sa ne plangem ca asa si pe dincolo, cand adevarul este unul singur: presa are imaginea pe care o merita. Aceasta imagine rezulta din interferenta talentului si a onestitatii a 90% dintre ziaristi cu ticalosia si jocurile murdare facute de ceilalti 10%. Necazul e ca intre cei 10% se regasesc si unii sefi de gazete, a caror influenta extinde cangrena la dimensiuni periculoase. Atata vreme cat pe tarabe vor exista ziare purulente, experte in intoxicare si santaj, n-are rost sa deplangem credibilitatea presei. Putem vorbi cel mult despre credibilitatea unui ziar sau a altuia, a unei emisiuni sau a alteia, a unui gazetar sau a altuia, nu a presei in general”.

E Basescu un De Gaulle al Romaniei ?Florian Bichir – Evenimentul Zilei – citeste aici -
Asemenea lui De Gaulle, Traian Basescu crede in relatia cu poporul, incearca sa construiasca o legatura directa cu el. Presedintele stie ce este bine si ce nu pentru tara, e o chintesenta a vointei nationale, de unde si stridentele populiste. In plus, nu degeaba socialistul Mitterrand obisnuia sa spuna ca De Gaulle a guvernat prin lovitura de stat permanenta”.

Prezidentialii, la mana lui GeoanaSorin Rosca Stanescu – Ziua – citeste aici -
A inteles, oare, PSD lectia dura de la alegerile pentru UE, cand a fost sanctionat de electorat, in favoarea PD, pentru inconsecventele lui Geoana ? Daca da, PSD are sansa de a recupera handicapul”.

Partidul lui ZeusCornel Ivanciuc – Gardianul – citeste aici -
Zeus n-a mai fost locomotiva democratilor lui Boc, ci poate doar a peledistilor lui Stolojan. Rezultatul referendumului pentru votul uninominal anunta inceputul sfarsitului domniei lui Zeus. Bancul cu locomotiva e de domeniul trecutului. Daca Zeus nu se prabusea in sondaje, nu-l facea pe dracu-n patru pentru a se salva de la pieire. Nu transforma PD, prin comasarea cu PLD, intr-o aripa portanta, care este PDL. Zeus sfideaza legile fizicii. Inca nu s-a pomenit locomotiva care sa zboare pe o aripa portanta pentru a nu cadea in cap. Ca asta face Zeus de la o vreme incoace: cade si nu se mai opreste. Pentru a frana prabusirea, este in stare sa-si sacrifice partidul de suflet si sa provoace alegeri prezidentiale anticipate. Acum, cand PD inca mai reprezinta ceva in ochii alegatorilor. Ceasurile se scurg cu repeziciune in defavoarea lui Zeus. Mamaliga sta sa explodeze si strategii cauta incropeli de salvare. Solutia salvarii – fulul de valeti cu liberali in coada – este tot ce-au putut imagina in regim de criza specialistii din umbra ai lui Zeus”.

ANALIZE SI COMENTARII

Ce este un "megapartid" ?Ion Bogdan Lefter – Ziua – citeste aici -
Proiectul unui "megapartid prezidential" e - se stie - mai vechi. La suprafata anecdotica si mediatica a vietii politice, el a alimentat tensiunile care au insotit guvernarea, altfel de mare succes, din actualul ciclu electoral”.

POLITICA

Basescu, pe cont propriu in avizarea cercetarii ministrilorDorin Petrisor – Cotidianul – citeste aici -
Curtea Constitutionala a argumentat ieri, in respingerea Ordonantei Chiuariu, ca presedintele Romaniei nu poate fi conditionat de existenta unei comisii atunci cand decide urmarirea penala a unui ministru”.

Titanii Boc si Stolo si-au dat supusii ofranda lui ZeusAdriana Dutulescu & Raul Balogh – Cotidianul – citeste aici -
Liderii PD si cei ai PLD incep astazi batalia pentru putere in partidul prezidential. Stolojan vrea mai multe functii, democratii incearca sa pastreze numele PD”.

Ungureanu, validat sef la SIEAndrea Nicolae – Romania libera – citeste aici -
In favoarea numirii fostului sef al MAE la conducerea SIE s-au pronuntat 295 de parlamentari, doar 23 declarandu-se "impotriva". Singurele intrebari au venit, de altfel, din partea grupurilor PRM, prin intermediul senatorului Gheorghe Funar, care s-a aratat interesat atat de pozitia manifestata fata de Fundatia Gojdu si de intentiile sefului SIE de a contracara ceea ce peremistii considera a fi actiuni ale UDMR de "dezmembrare a statului roman", cat si de o eventuala cetatenie israeliana a lui Ungureanu, fapt negat de fostul ministru de Externe”.

Liberalii il pot da in judecata pe seful statului pentru referendumC. Stanescu & Peter Murvai – Gardianul – citeste aici -
Deputatul PNL Nicolae Popa a declarat ca ia in considerare posibilitatea de a intenta un proces civil impotriva presedintelui Traian Basescu, solicitand ca acesta sa despagubeasca statul cu suma cheltuita pentru organizarea referendumului. Motivul pe care liberalul l-ar putea invoca ar fi acela ca referendumul convocat de Traian Basescu nu a avut obiect, in conditiile in care Guvernul isi asumase raspunderea pentru legea uninominalului”.

ULTIMA ORA

Greva de avertisment in ianuarieRl online – Romania libera – citeste aici -
Cele cinci confederatii sindicale Cartel Alfa, CNSLR Fratia, BNS, CSDR si Meridian au anuntat, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, calendarul actiunilor de protest in perioada decembrie 2007 - ianuarie 2008”.

Greve de avertisment pentru majorarea salariului minimA. Petrescu – Gardianul – citeste aici -
Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA“, CNSLR Fratia, BNS si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Confederatia Nationala Sindicala „MERIDIAN“ vor declansa, in perioada decembrie 2007 – ianuarie 2008, actiuni de protest la nivel national. Astfel, in data de 12 decembrie, sindicatele vor picheta simultana prefecturile judetene din toata tara. Totodata, in mai multe sectoare vor incepe greve de avertisment pana in luna ianuarie 2008, cand sindicalistii vor iesi in strada intr-un miting de protest”.

Niciun comentariu: