vineri, octombrie 26, 2007

* STIRILE ZILEI *



EDITORIALE

Cu votul in doua luntriOvidiu Banches – Ziua – citeste aici -
La noi, alegeri fara scandal nu exista. Acuzatii de frauda cu sacul sau cu softul, vot multiplu, contestatii, campanie murdara. Acum, gratie suprapunerii celor doua procese, circul va fi dublu”.

Cat costa hachita presedinteluiIon Cristoiu – Jurnalul National – citeste aici
Desi era clar ca guvernul isi va asuma raspunderea privind Legea votului uninominal si, in consecinta – fie prin votul de saptamana viitoare, fie prin trecerea proiectului prin procedurile parlamentare obisnuite – romanii vor avea o schimbare radicala in sistemul electoral, Traian Basescu a semnat Decretul de convocare a Referendumului. Asa cum se contureaza deja, costurile acestei decizii sunt uriase. Costuri politice, dar mai ales financiare”.

SustenabilePetre Mihai Bacanu – Romania libera – citeste aici -
Un termen pretios bantuie de o vreme vocabularul clasei politice si nu numai: sustenabil – cu sensul de durabil, dar extins aiurea la intelesul de posibil. Era mai direct de folosit "durabil". Cum au fost cazurile a doua programe USAID – "reforma administrativa si parteneriatul durabil" si "parteneriatul romano-american pentru durabilitate". Comasarea alegerilor europarlamentare cu referendumul este nesustenabila de vreme ce are mai mult iz de campanie electorala ca strategia Cotroceniului. Votul la referendum nu va fi durabil, din moment ce este doar consultativ, si va fi greu de mobilizat la urne 9 milioane de alegatori”.

ANALIZE SI COMENTARII

Despre autenticitateZoe Petre – Ziua – citeste aici -
Citesc cu infinita intristare, intr-un blog, elogiul dublului discurs al presedintelui Basescu, ridicat la rangul de expresie exemplara a romanului autentic: ca tot romanul, aflu, presedintele injura tiganii in particular cand e nervos si nu-l aude decat consoarta, dar le deplange romilor soarta in public, cu conditia sa fie bine dispus”.

Referendumul saboteaza europarlamentareleRoxana Iordache – Ziua – citeste aici -
Alegerile pentru Parlamentul European nu se bucura de o participare numeroasa nici in tarile fondatoare ale UE. Dar, in orice caz, alegatorii stiu despre ce e vorba. Si isi trimit reprezentantii in cunostinta de cauza”.

Vantu cumpara OTV cu 20 de milioane de euroEmilia Sercan – Evenimentul Zilei – citeste aici -
Controversatul Sorin Ovidiu Vantu a devenit actionar la OTV, singura televiziune-tabloid din Romania. Patronul trustului de presa Realitatea-Catavencu a ajuns la o intelegere cu Dan Diaconescu, creatorul postului OTV, dupa mai multe luni de negocieri”.

Voua, celor care nu puteti iubi sarantociiGrigore Cartianu – Evenimentul Zilei – citeste aici -
"Nu as putea iubi un sarantoc", a zis o duduie de bani gata. O victima a prapastiei cascate intre portofel si cerebel”.

7 ani inchisoare pentru dezvaluirea coruptieiVirgil Burla – Romania libera – citeste aici -
Indiferent de culoarea politica, deputatii au votat modificarea Codului de procedura penala. Conform noilor reglementari, ziaristii risca pana la 7 ani de inchisoare daca fac publice inregistrari din faza de urmarire penala. Conform altui amendament, interceptarile telefonice se vor putea face numai dupa anuntarea celui banuit de comiterea unei infractiuni. Mai mult, perchezitiile se vor face cu instiintarea celui cercetat, dupa ce ii ceri respectuos sa prezinte de bunavoie probele ce-l incrimineaza”.

POLITICA

Basescu la PSDCristian Andrei & Adrian Ilie – Ziua – citeste aici -
Traian Basescu i-a lasat cu gura cascata pe pesedisti, el mergand la lansarea candidatilor PSD Bucuresti. Initial, seful statului a anuntat, prin vocea purtatorului sau de cuvant, ca nu va onora invitatia facuta de Mircea Geoana de a fi prezent la Romexpo din motive de program incarcat. Chemarea PSD a venit la doar cateva zile dupa ce Basescu a participat la lansarea eurocandidatilor PD, iar pe cei de la PLD i-a asigurat de tot sprijinul sau in campanie. Basescu a tinut mortis sa-l atace pe Ion Iliescu, amintind ca in '90, tot la Romexpo, "se multumea minerilor" ”.

Basescu si Stolojan au pus la cale "Motiunea de la Capsa"Adriana Dutulescu & Cristian Oprea – Cotidianul – citeste aici -
Seful statului a pus la cale, miercuri seara, la Capsa, o noua strategie pentru demolarea lui Tariceanu”.

"Premierul Tariceanu, monitorizat si el de SRI"Romulus Georgescu – Evenimentul Zilei – citeste aici -
SRI a intocmit 13 note despre comentarii, afirmatii, intentii ale unor politicieni precum Calin Popescu-Tariceanu, Teodor Melescanu, Petre Roman, Codrut Seres”.

PNL nu are solutii pentru uninominalul mixtBogdan Costache – Adevarul – citeste aici -
Problema liberalilor ramane, insa, intrarea in vigoare a legii Pro Democratia, avand in vedere ca, potrivit PD, presedintele Traian Basescu va cere reexaminarea articolelor referitoare la uninominal in sensul introducerii sistemului pur in locul celui mixt. In aceasta situatie, textul va fi dezbatut din nou de Comisia electorala si apoi supus votului plenului reunit al celor doua Camere”.

Aspirina Saracului inca mai face ravagii la ParlamentLuminita Castali – Gardianul – citeste aici -
Alesii au gasit un nou mod de a-si umple timpul in pauzele lungi si dese la care-i supun sedintele de plen. Asa ca pe langa publicatiile zilnice, deputatii si-au facut abonamente la tot felul de reviste mondene si de scandal care sa-i puna la curent cu ultimele cancanuri, indiferent ca nu au o legatura cu activitatea legislativa. Ei s-au aratat interesati de reviste si revistute cu multe poze pentru adolescente, care sa-i invete ultimele tendinte in machiaj, in moda sau frizuri, dar si de publicatii care sa-i ajute sa-si amenajeze casa si gradina”.

Politie politicaGabriela Antoniu – Jurnalul National – citeste aici -
Comisia parlamentara pentru controlul SRI a constatat ca persoanele si partidele vizate de cele 13 note ale Grupului de Evidenta al SRI apartin spectrului politic fata de care antipatia "factorului de decizie informat" este notorie, existand supozitia de valorificare partinitoare a informatiilor, de favorizare a unor partide sau persoane”.

ULTIMA ORA

Ion Iliescu: "Basescu ar fi trebuit sa dea dovada de bun simt si buna cuviinta"Rompres – Adevarul – citeste aici -
Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a afirmat, in aceasta seara, ca presedintele Traian Basescu "ar fi trebuit sa dea dovada de bun simt si buna cuviinta fata de cei prezenti" la reuniunea social-democratilor de lansare a campaniei electorale pentru Parlamentul European, informeaza Rompres”.

PRM A CONTESTAT LA CURTEA CONSTITUTIONALA DECRETUL PRESEDINTELUIStiri – Antena 3 – citeste aici -
Partidul Romania Mare a contestat la Curtea Constitutionala decretul presedintelui Traian Basescu referitor la organizarea referendumului privind introducerea votului uninominal. Conducerea PRM sustine ca presedintele a incalcat prevederile Constitutiei, prin faptul ca nu a consultat Parlamentul in privinta motivului pentru care a decretat referendumul. PRM sustine si ca presedintele Basescu a incalcat si Legea privind organizarea referendumului, prin faptul ca nu a stabilit o data anume pentru referendum”.

Niciun comentariu: