vineri, septembrie 28, 2007

Vizita misterioasa a sefului CIA la Bucuresti

Seful spionilor americani s-a interesat de reforma din SRI si a discutat cu Basescu si cu Tariceanu.
Directorul CIA, Michael Hayden, s-a aflat miercuri si joi in Romania, prilej cu care s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Calin-Popescu Tariceanu, se arata intr-un comunicat al SRI. „Discutiile s-au axat pe evolutiile mediului de securitate internationala, cu accent pe cooperarile bilaterale, inclusiv in domeniul prevenirii si combaterii terorismului“, se arata in documentul citat. O alta tema abordata a fost „stadiul procesului de transformare si modernizare a SRI“.
Seful CIA s-a aflat in Romania la invitatia directorului SRI, George Maior, in conditiile in care serviciul corespondent al CIA in Romania, SIE, este condus de un interimar, dupa demisia lui Claudiu Saftoiu. De altfel, pe agenda vizitei lui Hayden s-a aflat si o intrevedere cu reprezentantii acestui serviciu.
„Atat partea romana, cat si cea americana au apreciat nivelul de incredere reciproca manifestat de cele doua servicii, precum si nivelul foarte bun al cooperarii in domeniul intelligence intre Romania si Statele Unite ale Americii“, se mai arata in comunicatul dat publicitatii ieri de SRI. Vizita in Romania a lui Hayden are loc la doar opt luni dupa cea a seful SRI, George Maior, in SUA, la CIA. Si atunci, s-a discutat tot cu reforma SRI pe masa.
Presedintia si Guvernul nu au oferit nici o informatie despre sosirea lui Hayden. De altfel, nici pe agenda presedintelui Basescu, nici pe cea a premierului Tariceanu nu figura o astfel de intalnire. Contactat de Cotidianul, consilierul personal al premierului, istoricul Stejarel Olaru, a refuzat sa faca orice declaratie pe marginea vizitei sefului CIA la Bucuresti: „Nu fac comentarii. Nu pot sa comentez nimic despre asta, ma intelegeti !“, ne-a spus Olaru. Surse de la Cotroceni sustin ca Hayden s-ar fi interesat de baza aeriana de la Kogalniceanu, mai ales ca acesta este general de aviatie.
Hayden nu se afla insa la prima sa vizita in Romania. Ba mai mult, potrivit „Gazetei de Cluj“, Hayden chiar ar vorbi limba romana. Actualul sef al CIA a fost atasat militar la Ambasada americana din Bulgaria, intre 1984 si 1986. Cu un an inainte, in 1983, potrivit ziarului clujean, Hayden ar fi fost doua zile in Cluj-Napoca si Dej, intr-o excursie spre manastirile din Moldova. Hayden a fost numit in fruntea CIA in 2006, dupa ce in perioada 1999-2005 a fost director al Agentiei Nationale de Securitate, avand cel mai lung mandat din istoria institutiei. Apoi, timp de un an a fost adjunctul directorului Departamentului National de Informatii american, pozitie din care a fost promovat in fruntea CIA.
Avioanele CIA: Frattini cere continuarea anchetelor
Vizita sefului CIA in Romania a avut loc in contextul in care, miercuri, comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a anuntat ca a trimis in iulie o scrisoare guvernelor Romaniei si Poloniei, in care reamintea „obligatia“ de a ancheta daca tarile lor au gazduit inchisori secrete CIA. In opinia sa, aceste anchete ar trebui conduse de magistrati independenti.
Potrivit paginii electronice a agentiei spaniole Europa Press, Frattini a declarat in Parlamentul European ca a cerut celor doua guverne sa-i furnizeze „informatii amanuntite“ cu privire la anchetele demarate, faza in care se afla aceste investigatii si daca ele au dus sau nu la vreun rezultat.
Comisarul crede ca aceste anchete „vor fi in beneficiul partilor acuzate“ si le vor permite sa explice situatia si sa „respinga“ acuzatiile formulate de senatorul elvetian Dick Marty intr-un document privind activitatile CIA pe teritoriul mai multor state europene. Frattini a precizat ca nu a primit inca raspunsul autoritatilor romane si poloneze, dar si-a exprimat speranta ca va putea informa in curand europarlamentarii despre reactia acestora.
Comisarul european pentru Justitie a avertizat in acelasi timp insa ca, daca va fi demonstrata fara echivoc existenta inchisorilor secrete sau a transferurilor ilegale de suspecti de terorism la bordul unor avioane CIA, aceasta ar reprezenta o „incalcare grava a normelor de drept international si a drepturilor fundamentale ale omului“.

Dan Duca
Cotidianul vineri 28 septembrie, 2007 http://www.cotidianul.ro

Niciun comentariu: