luni, august 13, 2007

Imperiul SRI


myspace
Animated GIFs




-- ZIUA prezinta, in premiera, algoritmul interceptarilor telefonice in care Serviciul condus de George Maior detine controlul absolut asupra tuturor informatiilor
Datorita legislatiei invechite, mentinuta nemodificata din 1991-1992 si pana in prezent, Serviciul Roman de Informatii (SRI), detine in prezent monopolul de operare al tuturor interceptarilor telefonice fixe si mobile. Orice interceptare pe baza de mandat a unei convorbiri telefonice (fixa, mobila sau electronica) purtata in retelele unei companii de comunicatii din tara este inlesnita si monitorizata de catre SRI - detinatorul retelei nationale de comunicatii in materie de interceptari.
Daca DNA, SIE, UM 0962 sau alta autoritate efectueaza o interceptare, SRI e la curent cu tot ce se intampla, pentru ca totul trece prin serverele sale. Ba chiar poate sabota activitatea altei institutii, mai ales cand in vizorul anchetatorilor se afla ofiteri ai serviciului. Monopolul instituit de SRI in domeniu este profund anti-european, intrucat favorizeaza actele de politie politica. Unul din efectele negative ale acestui monopol este acela ca alte servicii secrete din Romania, pentru a evita ochii SRI, si-au procurat tehnica de interceptare ilegala a comunicatiilor de telefonie mobila (GSM), de tipul lap-top-urilor disimulate in geamantane. UM 0962 a devenit vestita, sub lungii ani de comanda a chestorului Virgil Ardelean, zis "Vulpea", pentru folosirea acestor valize. Nici un serviciu secret nu va recunoaste insa folosirea acestor valize, intrucat ele nu pot fi folosite legal, pentru constituirea unei probe, nici macar in cazul cand detii o autorizatie de interceptare, deoarece esti obligat sa folosesti reteaua nationala de interceptari creata la nivelul SRI.
Conectat la toate
In orice stat european exista un centru national de interceptari, sub forma unei institutii independente, care nu are nimic de-a face cu vreun organ de cercetare penala sau vreun serviciu secret. Orice autoritate de ordine publica sau siguranta nationala apeleza la acest centru national de interceptari, unde se prezinta cu mandatul judecatoresc in mana, dupa care i se permite sa obtina inregistrarile convorbirilor solicitate. In Romania se evita de 17 ani infiintarea unui Centru national de interceptari. Fara a exista vreo baza legislativa clara, ci presupuse hotarari ale CSAT care nu se publica in Monitorul Oficial, SRI s-a transformat intr-un soi de centru national de interceptari, dupa ce toate companiile de telefonie, fixa, mobila, inclusiv cele care furnizeaza pachete de Internet cu telefonie, au fost obligate, in schimbul obtinerii autorizatiei de functionare, sa asigure o conexiune cu serverele SRI, care sa permita monitorizarea oricarei linii telefonice.
Pe baza de protocol, orice companie de genul celor mai sus descrise, permite la ordinul conducerii SRI, ascultarea in timp real, precum si inregistrarea anumitor convorbiri. Companiile de comunicatii au departamente speciale pentru operarea ordinelor de interceptare. Unele, chiar fara stiinta lor, au ofiteri acoperiti ai SRI in aceste departamente. Ordinele de interceptare pe care le primesc de la SRI sunt extrem de lapidare in continut, sunt mentionate doar numere telefonice si perioada, fara a se indica alte amanunte. Surse avizate ne-au informat ca unele companii sunt nemultumite de procedura. Mai ales ca SRI nu prezinta mandate in cazul ascultarilor pe care le opereaza pe siguranta nationala. Si ca puternica companie Orange a fost la un pas de a face publice amanunte ale acestor proceduri.
La mana SRI
Dar SRI nu controleaza doar traficul inregistrarilor dintre el si companiile de comunicatii. SRI stie tot ce asculta DNA, DIICOT, SIE, UM 0962, DGA, serviciul secret al Armatei si alte structuri, deoarece prin serverele sale trec toate interceptarile destinate acestor institutii.
ZIUA prezinta in schema alaturata(vezi foto sus !) - in premiera - cum se arata la ora actuala schema de operare a unei interceptari, prin intermediul omniprezentului SRI. Serviciul condus de George Maior este puntea de legatura dintre orice companie de comunicatii si institutiile de ordine publica si securitate nationala (parchete, servicii secrete, structuri de politie specializate). Aceste institutii, atunci cand vor sa puna o persoana sub ascultare trebuie sa obtina in prealabil un mandat (autorizatie de interceptare), de la judecator. Este posibil ca autorizatia sa fie data si de procuror, dar pentru maximum 48 de ore, dupa care este obligatorie sesizarea instantei. In practica, suntem informati ca se face abuz de interceptari pe durate de 48 de ore, care sunt reluate, dupa o scurta intrerupere, tot pe semnatura procurorului. Pana cand cel vizat cade in plasa.
Dupa obtinerea autorizatiei, institutia solicitanta se adreseaza SRI pentru punerea mandatului in aplicare. Conducerea SRI - prin anumite persoane abilitate, in frunte cu generalul Dumitru Zamfir (vezi foto sus !)- ordona apoi companiei de comunicatii sa ofere conexiunea in timp real pe numerele de telefon mentionate in mandat si folosite de persoana urmarita.
Evident ca automat SRI stie totul despre ce face DNA, DIICOT, SIE, UM 0962, intrucat conexiunea de fibra optica de la compania de telefonie trece prin serverele sale, dupa care ajunge la institutia solicitanta. Ca atare, SRI s-a transformat intr-un serviciu care poate monitoriza alte servicii, dar ai carui angajati nu pot fi interceptati in caz ca sunt suspectati de posibile infractiuni, in situatia in care conducerea SRI nu ordona efectuarea interceptarilor.
Si mai grav, directorii SRI, oricare ar fi ei, sunt in prezent singurele persoane care nu pot fi puse sub ascultare, deoarece prin mainile lor se avizeaza punerea in executare o oricarui mandat. Este o aberatie legislativa care nu exista in alte state europene.
Moneda de santaj
O alta gravitate, de ordin tehnic, permite sustragerea informatiilor interceptate de catre cei prin mainile carora acestea trec. Adica de catre personalul companiei de comunicatii sau de catre angajatii SRI care dirijeaza traficul interceptarilor. Pentru a intelege acest fenomen, precizam ca in orice stat european, un Centru national de interceptari este dotat cu computere speciale, pe monitorul carora vad doar starea conexiunilor. Aceste computere nu au nici un fel de iesiri (USB, jack-uri audio etc) si nici boxe sau unitati de copiere (CD, DVD, flopy disk etc). Tocmai pentru ca interceptarile sa nu ajunga sa fie folosite pentru santaj sau comercializare de anumiti operatori inclinati sa incalce legea. In Romania nu exista asemenea echipamente de siguranta, dimpotriva se sta cu castile la urechi si se poate copia masiv. SRI nu poate garanta nimanui ca acest lucru nu se intampla. Pentru ca este stat in stat si nu vine nimeni in control. Majoritatea membrilor din Comisia parlamentara de control nu sunt specializati in tehnica interceptarii, astfel ca atunci cand au acces la tehnica nu stiu ce sa caute.
Valizele "concurentei"
Faptul ca SRI e la curent cu tot ce fac celelalte structuri, nu convine acestora. Asta este poate si explicatia faptului ca anumite servicii secrete s-au dotat de cativa ani cu celebrele "valize GSM", prin care pot asculta tot ce se vorbeste pe telefoanele mobile. UM 0962 (fosta Doi s'un sfert a "Vulpii") a devenit celebra pentru aceste valize. Nici un serviciu nu recunoaste insa ca le detine. Pentru ca de la a detine asemenea aparatura si pana la a face "politie politica" cu ea nu e decat un pas. Astfel de valize sunt folosite si de grupuri infractionale, specializate in santaj si comert cu informatii. Lap-top-urile disimulate in valize, si care pot intercepta pasiv (prin antena) orice convorbire, au insa nevoie de descifrarea algoritmului de criptare pentru fiercare numar de celular. Fara acest cod, orice convorbire interceptata nu ar fi decat un sir de bazaituri fara sens. Algoritmul de criptare se afla cu ajutorul codului cartelei telefonice (IMSI). Cardurile SIM au chiar printate pe el codul IMSI. E suficient sa desfaci telefonul, pentru a afla codul cardului SIM, dar si codul IMEISV (codul aparatului) care este scris pe eticheta, intre randurile de bare. Codul aparatului mai poate fi aflat tastand "steluta/diez/06/diez", si este util pentru depistarea aparatelor folosite cu acelasi card SIM. Pe baza unor calcule matematice avansate, folosind codul IMSI se afla algoritmul de criptare, astfel incat convorbirea interceptata se aude perfect.
Atentie unde va lasati telefoanele
Ciudat, mai toate institutiile din categoria celor care fac interceptari, iti opresc la poarta telefonul in caz ca le vizitezi. Cica nu e voie cu el in institutie, din motive de securitate, desi toti angajatii au voie la liber cu celulare. De exemplu, DNA - parchet care isi opereaza interceptarile prin conexiunea cu SRI - este singurul parchet din tara care iti opreste celularul la poarta. La SIE, alt exemplu, ti se ofera si o cheita de la o cutie de tip postal, unde sa-ti incui celularul. Surse avizate ne-au informat ca la unele institutii telefoanele celulare sunt in anumite cazuri deschise pe durata vizitei, iar codurile cardului si aparatului sunt luate. Deci, atentie cum va lasati telefoanele ! Cel mai sigur e sa le scoateti cardul SIM din ele.

Razvan Savaliuc
Ziua luni 13 august, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: