luni, august 27, 2007

Iliescu il acuza pe Basescu de campanie impotriva sa


-- Fostul sef al statului, Ion Iliescu, a protestat ieri, intr-o scrisoare deschisa, fata de "campania de linsaj mediatic" la care este supus privind implicarea sa in evenimentele din 13-14 iunie 1990, sustinand ca aceasta campanie este sprijinita de presedintele Traian Basescu.
In scrisoare, Iliescu neaga toate acuzatiile ce i se aduc in rechizitoriul intocmit de Parchetele militare, catalogandu-le drept "invinuiri fanteziste". "Resping cu fermitate campania de linsaj mediatic, de minciuni si de manipulare a realitatii, la care participa unele publicatii si televiziuni, realizatori si jurnalisti, dar, ceea ce este si mai grav, persoane din Parchetele Militare, campanie care are drept obiectiv denigrarea mea atat in legatura cu evenimentele din decembrie 1989, cat si cu acelea din 13-15 iunie 1990", declara fostul presedinte in scrisoare.
Roman a "eliberat" Piata Universitatii
In opinia lui Iliescu, Traian Basescu se afla in spatele tentativei de manipulare, dorind "sa se razbune pe toti cei care, exercitand un drept legal si constitutional, au votat in Parlament pentru suspendarea sa".
Presedintele de onoare al PSD precizeaza ca, anumite persoane implicate in acele evenimente, incearca, "in complicitate cu unii procurori din Parchetul Militar", sa rescrie istoria si sa deplaseze atentia de la cauza la efect, profitand de sprijinul politic pe care li-l ofera actualul sef al statului. El afirma in scrisoare ca, premierul de atunci, Petre Roman, este cel care a aprobat "masurile de eliberare" a Pietei Universitatii propuse de Ministerul de Interne. Potrivit documentului, evenimentele din 13-15 iunie 1990 au avut la origine "o intelegere realizata de vice-prim-ministrul Anton Vatasescu la intalnirea cu reprezentantii celor care ocupau Piata Universitatii", iar "prim-ministrul Petre Roman a aprobat masurile propuse de MI privind eliberarea zonei in dimineata zilei de 13 iunie 1990". In replica, Roman a declarat, potrivit NewsIn, ca a aprobat, pe 11 iunie, un plan de masuri pentru eliberarea Pietei Universitatii, dar ca nu a aprobat folosirea TAB-urilor si munitiei de razboi.
Fostul presedinte mai sustine ca rechizitoriul Parchetului Militar nu este un act juridic, ci "unul profund politic". El critica vehement si folosirea termenului de "represiune" din dosar. Potrivit lui Iliescu, ideea este neverosimila, in conditiile in care, dupa alegerile din 20 mai, care au avut ca rezultat un scor convingator in favoarea FSN (66%) si a sa (85%), orice act de forta al puterii, indreptat impotriva opozitiei, "ar fi dus la compromiterea ei si la pierderea credibilitatii".

R.I.P.
Ziua luni 27 august, 2007 http://www.ziua.net

Niciun comentariu: